Hlavní obsah

Čunek s návratem do vlády počká, ale trvá na něm

Novinky, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda strany lidové Jiří Čunek se v Otázkách Václava Moravce nevyjádřil jednoznačně, jak dlouho bude čekat s návratem do vlády. Prozradil však, že určitě kvůli jeho jednání zelení z vlády neodejdou a vláda nepadne. Zatím však neukáže rozhodnutí o zastavení trestního stíhání.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Čunek v nedělních Otázkách Václava Moravce

Článek

Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Čunek ukáže, až s tím budou souhlasit všichni lidé, kteří jsou tím dotčeni. Netuší však, kdy to bude. „Nevím, jakmile to bude možné,“ řekl na opakovanou otázku, kdy k tomu dojde.

Čunek však přiznal, že jeho jednání nemuselo působit na veřejnost důvěryhodně. Důvodem je, že politici jsou mnohem ostřeji sledovaní. Prý nestačí, když je člověk nevinný.

V bleskovém průzkumu společnosti STEM jen 18 procent respondentů uvedlo, že Čunek vystupoval důvěryhodně, opak si myslelo 82 procent respondentů. Čunek to okomentoval slovy, že kdyby se ho ptali, tak by také řekl, že jednal nedůvěryhodně.

Čunek neuvedl termín návratu do vlády

Přes velký tlak Václava Moravce Čunek neprozradil, kdy se do vlády vrátí. Na dotaz, zda za sebe pověří vedením ministerstva Cyrila Svobodu a vrátí se za půl roku, Čunek řekl: „Nebo i za dýl, za čtyři roky“.

Čunek dokonce uvedl, že se situaci nesnaží uspěchat: „Pořád čekám. Jsem ochoten jednat, ale trvám na druhé straně na tom, že vláda a koaliční partneři by měli dbát na dodržování práva a zákonnosti této země.“

Předsedovi KDU-ČSL vadí, že se proti jeho návratu postavili zelení. Vadí mu, že Strana zelených nevyvolala napřed jednání a médiím řekla, že je proti návratu, aniž by s ním napřed o tématu jednali. „První, kdo mi to dal vědět, byli novináři. Já jsem to nevěděl, já jsem od brzkého rána měl jednání.“

Výhrady zelených

Poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques ovšem vyjádřila velké roztrpčení, že v době, kdy se jednalo o nedůvěře vlády, KDU-ČSL rozhodovala o návratu Čunka do vlády: „Byli jsem rozpačití, že KDU ČSL jednala o návratu Čunka ve chvíli, kdy se jednalo o nedůvěře vládě. Máme téma, která je třeba řešit. Nejen předseda Čunek, ale strana lidová mohla tušit, jaká bude naše reakce.“

Kateřina Jacques přitom připomněla, že v případě Jiřího Čunka nejde jen o jeden problém: „Čunek, to je seriál kauz, není to jedna kauza, někdo více vnímá romské otázky, někdo zneužívání sociálních dávek, někdo tu velkou korupční.“ Současně zdůraznila, že nejde o důvěryhodnost jednoho člověka, ale celé vlády.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunek však dal najevo, že vláda kvůli němu nepadne. Zdůraznil to už tím, že Straně zelených míní vyjít vstříc. Dokonce si kvůli tomu vzal zelenou kravatu. Podle něj pořád někdo zachraňuje vládu, protože je křehká a zelení neodejdou: „Zelení k tomu nebudou mít důvody. Určitě mohu odpovědět, že se zelenými budeme jednat."

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek k tomu dodal, že si sám nemyslí, že by vláda padla kvůli odchodu zelených. Sociální demokraté nemíní kvůli případnému Čunkovu návratu pokládat vládu. "Určitě bychom nedělali třetí hlasování o nedůvěře vládě, ale vnímali bychom to jako chybu vlády a pana Čunka. Já bych na jeho místě nepospíchal do vlády," řekl Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám