Hlavní obsah

Armáda chystá vojáky pro boje v Africe

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Oldřich Danda

Česká armáda se připravuje na největší misi ve své historii. K tisícovce českých vojáků, kteří budou v příštím roce sloužit v Afghánistánu a na Balkáně, přibude za rok a půl jednotka až 1500 mužů a žen v uniformách tzv. battlegroups.

Článek

Bojové uskupení Čechů, které by mělo doplnit až 300 slovenských vojáků, by mohlo v barvách Evropské unie v druhé polovině roku 2009 operovat zřejmě v některé africké zemi, například v krizových oblastech v Kongu nebo Čadu.

Podle generála Josefa Prokše, který má přípravu mise na starost, se na případný půlroční výsadek připravuje 2400 vojáků, z nichž bude generální štáb vybírat podle potřeb Unie. „Jednotka bude nasazena do vzdálenosti 6000 kilometrů, tedy kdekoli počínaje pólem a konče rovníkem,“ řekl Právu Prokš.

Základem jednotky by měli být vojáci ze 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi, jež by měli doplnit podle potřeby vojenští policisté, zdravotníci či posádky vrtulníků.

„Vojáci nebudou soustředěni v jedněch kasárnách, ale budou připraveni u svých jednotek kdykoli vyrazit tam, kde bude potřeba,“ řekl Právu mluvčí ministryně obrany Andrej Čírtek.

Pokud by došlo k nasazení česko-slovenské jednotky, bylo by to poprvé, kdy by čeští vojáci účinkovali v zahraniční misi zcela samostatně. Doposud byli vždy součástí mezinárodních jednotek.

Prokš uznává, že vyslání 2500 vojáků naráz bude pro armádu velký zápřah. „Bude to na doraz našich možností,“ uvedl. Podle Čírtka není důvod k obavám. „Pro armádu to bude únosné a také to odpovídá deklarovaným ambicím, které počítají s možností nasadit v zahraničí až 3000 vojáků,“ řekl. Dodal, že případná mise by nebyla financována z rozpočtu ministerstva obrany, ale ze státní rezervy.

Počty českých vojáků v zahraničních misích
Kosovocca 500
Bosna a Hercegovina4
Irák99
Afgánistán228

Reklama

Výběr článků

Načítám