Hlavní obsah

Topolánek: euro nepřijmeme asi ani v roce 2012

– PRAHA

Premiér Mirek Topolánek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce označil termín přijetí eura v roce 2012 za nereálný. Podle něj je nezodpovědné stanovovat jakýkoliv závazný termín pro vstup ČR do eurozóny, dokud země neprojde reformou penzijního a zdravotního systému.

Článek

Aby Česká republika přijala euro v roce 2012, musela by podle Topolánka už příští rok rozhodnout o vstupu do měnového systému ERM II, což je předstupeň zavedení eura, a začít plnit všechny podmínky Evropské unie.

"Tento rok je nereálný," řekl premiér.

Takové rozhodnutí si ale premiér nedokáže představit, dokud země neprojde refromami důchodového a zdravotního systému. Řekl to v duelu se svým slovenským protějškem Robertem Ficem. Slovensko počítá s přijetím eura v lednu 2009.

Podle Topolánka bude o termínu přijetí eura jasno až v době, kdy bude česká ekonomika plnit nominální i reálnou konvergenci.

Topolánek připomněl, že Slovensko za vlád Mikuláše Dzurindy prošlo razantními reformami, které nastartovaly ekonomiku až k nynějšímu devítiprocentnímu růstu HDP. Česko podle premiéra teprve reformy čekají.

Vývozci euro chtějí, ekonomové varují

Po rychlém přijetí eura volají především exportéři, kterým nyní posilující koruna zdražuje jejich výrobky v zahraničí. Vstup do eurozóny by podle nich přinesl rovněž stabilizaci ekonomiky a pojistku proti ekonomickým výkyvům a ztrátám na tržbách.

Čeští ekonomové na druhou stranu vesměs uvádějí, že přijetí eura by v nejbližších několika letech přineslo Česku spíše více komplikací než výhod. Předčasný vstup do eurozóny by přibrzdil snižování rozdílů mezi ČR a vyspělejšími evropskými zeměmi, a zřejmě i zvýšil inflaci.

Ekonomové sdružení do tzv. eurotýmu, nezávislé skupiny odborníků, tvrdí, že přistoupení k euru je reálné v roce 2013. "Je dost pravděpodobné, že nás při přijetí eura okolní země předběhnou a staneme se neeurovým ostrůvkem v srdci Evropy," řekl minulý týden makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

ČR se k přijetí eura zavázala při vstupu do EU

Česká republika se při vstupu do Evropské unie k přijetí společné měny zavázala, přístupová smlouva ale neřeší, kdy a jak se tak stane.

Předchozí vlády vedené ČSSD uvažovaly o letech 2009 či 2010. První Topolánkova vláda ale tyto termíny vloni na podzim zavrhla s ohledem na deficit veřejných rozpočtů. Ten by se měl podle nového konvergenčního plánu vlády dostat pod tři procenta HDP až v letech 2009 či 2010.

Anketa

Jste pro zavedení eura v co nejbližším možném termínu?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
Celkem hlasovalo 11092 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám