Hlavní obsah

Bezpečný Nissan ASV-4

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nissan se rozhodl, že když už nedožene konkurenci v technologiích moderních pohonů, bude je zase vyučovat v bezpečnosti. Poslední jeho koncepční model ASV-4 (Advanced Safety Vehicle) upozorňuje pomocí GPS řidiče na vozidla, která jej mohou ohrozit.

Článek

Před nedávnem jsme vám představili novinku ze světa bezpečnosti, kterou vyvinul Nissan. Jedná se o sledování mobilních telefonů chodců pomocí GPS, takže automobil může vidět i člověka, který se pohybuje za rohem a může náhodou vstoupit před jedoucí automobil.

Tohle je ovšem technika, která je ještě hodně vzdálená. To systém, který je nyní zabudovaný v ASV-4 je o něco jednodušší a hlídá především automobily navzájem. Velmi podobný proces totiž může fungovat i u vozidel, která jsou vybavena podobnou technologií s GPS signálem. Jejich poloha je snadno zachytitelná a zároveň dobře přenositelná na další vozy.

Pokud tedy navigace vozu jedoucího po hlavní silnici objeví automobil, který jede po vedlejší ulici, upozorní na to řidiče malou ikonkou v rohu mapy. Samozřejmě, že může podat i silnější výstrahu, pokud vůz nezpomalí a může dojít ke kolizi. Systém také sleduje zda není nějaký vůz ve slepém úhlu zrcátek či nestojí nebezpečně u krajnice.

:. Vůz Nissan ASV-4 (Foto: Nissan. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Není vyloučeno, že systém by byl spojen i s pre-safe systémy, které začnou samy nouzově brzdit, upraví sedadla cestujících do správné polohy, aby byly airbagy co nejvíce účinné a aktivuje všechna bezpečnostní zařízení.

Nissan však v rámci svých moderních navigací představil i již předsériovou verzi navigace, která dokáže varovat před námrazou na silnici a dokonce spolupracovat s ABS. V paměti navigace jsou tato místa zaznačena a pokud se k nim vůz blíží, systém jej varuje a upraví charakteristiku brzdění pro kluzký povrch.

:. Varování před kluzkým povrchem na vozovce. (Foto: Nissan. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Anketa

Je sledování pomocí GPS dobrý systém?
Ano
81,3 %
Ne
18,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 182 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám