Hlavní obsah

Čína otestovala raketu ničící družice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Čína zahájila program hvězdných válek. Minulý týden podle amerických informací úspěšně vyzkoušela raketu, která je schopná zničit satelit. Peking to zatím nepotvrdil. Když se o testu objevily první zprávy, Peking se v pátek dočkal silné kritiky.

Článek

Čína minulý týden odpálila balistickou střelu, která zničila starou meteorologickou družici. O testu ve čtvrtek večer informoval mluvčí Amerického národního bezpečnostního výboru Gordon Johndroe. Podobný test se nekonal již dvacet let a panují obavy, že chce Čína přenést závody ve zbrojení do vesmíru. Podle Johndroa tak Čína porušuje dohodu, že vesmír bude sloužit pouze mírovému využití.

Podobné obavy vyjádřilo i Japonsko s tím, že bude žádat Peking o vysvětlení, a to i s ohledem na bezpečnost Japonska.

Podle amerických zpráv byla z čínského kosmodromu odpálena balistická střela, která zasáhla ve výši 865 kilometrů nad zemí satelit Feng Jun 1C, jenž byl vypuštěn v roce 1999 na polární orbitální dráhu.

Rusko považuje zprávy za neopodstatněné

Ruský ministr obrany Sergej Ivanov označil zprávu o událostech za nepravdivou. "Zaslechl jsem nějaké zprávy a musím říct, že jsou neopodstatněné a liché. Nemám víc, co bych dodal. Tyto zvěsti jsou velkou měrou přehnané", řekl Ivanov.

Pokud jsou zprávy pravdivé, znamenalo by to, že Čína je schopna zničit špionážní družice. Podobné testy uskutečnily v osmdesátých letech USA a SSSR. Podle amerických zpravodajských služeb se Čína o test pokusila už třikrát, teprve čtvrtý však byl úspěšný. Satelit zmizel z oblohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám