Hlavní obsah

Zapadlý kostel v Lukové se stal mekkou turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zapadlého kostela v Lukové na severním Plzeňsku míří tisíce lidí ročně. Původně zchátralá památka se stala turistickou mekkou díky sochám věřících, které do lavic posadil umělec Jakub Hadrava. Návštěvníci z různých koutů světa už na záchranu chrámu přispěli více než 1,5 milionu korun.

Foto: ČTK

Na sádrové sochy věřících, které do lavic posadil umělec Jakub Hadrava, se jezdí dívat návštěvníci z celého světa.

Článek

Ještě před deseti lety vísku v bývalých Sudetech skoro nikdo neznal. „Teď k nám jezdí lidé z Ameriky, Austrálie, Japonska a samozřejmě také z různých evropských zemí,“ nastínil Josef Gilbert Matuška (Občané pro rozvoj Manětína), starosta nedalekého Manětína, kam Luková spadá.

Ačkoli je kostel svatého Jiří otevřený jenom od května do října, a to pouze v sobotu na tři hodiny, uvnitř se stejně vystřídají stovky zvědavců. „Někdy jich dorazí až osm set za odpoledne,“ dodal starosta.

Dostavbu Muzea ghetta v Terezíně inspiroval mladý vězeň

Cestování

Turisty do malé vsi, kde trvale žijí pouze čtyři obyvatelé, lákají sádrové sochy připomínající odsunuté německé věřící. Návštěvníci je později překřtili na duchy. Někdejší student plzeňské umělecké fakulty Jakub Hadrava dílo vytvořil v roce 2012 jako svou bakalářskou práci.

„To byl geniální nápad. Jakubovi dala práce technicky zabrat. Je ale skvěle dotažená a stala se světovou senzací,“ řekl architekt Jan Soukup, jehož ateliér má záchranu památky na starosti.

Mladý sochař vymodeloval 32 siluet, na které použil záclony a plátna namočená do sádry. Postavy bez tváří většinou sedí nebo klečí v lavicích a mají sklopenou hlavu. „Když se fotografie dostaly na internet a lidé je začali sdílet i v zahraničí, strhla se lavina zájmu,“ vysvětlil starosta.

Oprava stála už 8 milionů

Manětínská farnost se pustila do oprav chrámu, na které začalo pravidelně přispívat i ministerstvo kultury. Rekonstrukce už spolkla více než 8 milionů korun. Řemeslníci nejdříve stavbu staticky zajistili, dále opravili klenby a krovy, střechu, věž a repasovali okna. Pak přišla na řadu fasáda, která se letos dokončí. „Kromě toho postupně obnovíme interiér. Malby, které na stropech zůstaly, zafixujeme. Ale jejich chybějící části už dodělávat nebudeme,“ nastínil architekt.

Jestliže se seženou další peníze, příští rok dojde na restaurování lavic a nové podlahy. „I když ještě není hotovo, je jasné, že kostel se podařilo vzkřísit,“ uzavřel Soukup.

Zikmundova vila se pro veřejnost otevře od září

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám