Hlavní obsah

Zámek v Roztokách je po rekonstrukci znovu otevřený veřejnosti

V prostorách opraveného zámku v Roztokách u Prahy, který před 12 lety poničila povodeň, sídlí Středočeské muzeum. Vznikly v něm dvě nové expozice s tematikou společenského a veřejného života regionu 19. a 20. století. Přibylo také infocentrum a zázemí pro cykloturisty.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zrekonstruovaný zámek v Roztokách u Prahy

Článek

Rekonstrukce roztockého zámku začala na podzim roku 2011, exteriéry byly opraveny už v roce 2012. Nyní jsou dokončeny také interiéry včetně vybavení. Je zde otevřena dlouhodobá expozice nazvaná Život v letovisku aneb Jak se jezdilo do Roztok na letní byt. Představuje počátky pronikání střední vrstvy, převážně z řad pražských obchodníků a továrníků, z velkoměsta na venkov.

Roztocké Tiché údolí je z časového hlediska nejstarší lokalitou tohoto typu. Roztocké vily využívali měšťané k letnímu pobytu od poloviny 19. století. Středočeské muzeum je první institucí na českém území, která se tímto tématem expozičně zabývá. Prostory muzea jsou vybaveny dobovým nábytkem i doplňky včetně původních přímo z roztockých vil. Nechybí ani ukázky módy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Část nové zámecké expozice roztockého zámku

Druhá expozice se věnuje dřívějšímu období přelomu 18. a 19. století, kdy byly Roztoky součástí panství rodu Liechtensteinů. Interiérová instalace Vrchnostenská správa panství aneb Jak bydlel a úřadoval pan správce přiblíží návštěvníkům prostory, v nichž se pohybovali a pracovali úředníci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zámecká muzejní expozice odkrývá dřívější způsob života

Velká voda v létě 2002 poškodila celý areál muzea, zámek zaplavila až do prvního patra, a ve vodním příkopu se udržela dokonce několik měsíců. Kromě kompletních oprav omítek a dlažeb byly zrekonstruovány sklepní a půdní prostory, upraveny zahrady a terén kolem objektu. Restaurátoři také opravili renesanční sál a stropní výmalby gotické věže.

Loňská povodeň v zámku napáchala mnohem menší škody. Voda se dostala pouze do sklepa, ale zasáhla přilehlý areál Braunerova mlýna. Zatopeno bylo konzervační a administrativní pracoviště a ateliér Zdenky Braunerové. Před záplavou se však podařilo zachránit všechny exponáty, přístroje a cenné věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám