Hlavní obsah

Zámek Sychrov má novou prohlídkovou trasu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sychrov

Třicátého srpna uplyne 200 let od okamžiku, kdy francouzští Rohanové zakoupili sychrovské panství. Při této příležitosti se na zámku otevírá nový prohlídkový okruh ve druhém patře. Okruh nazvaný Soukromé apartmány Arthura a Gabriely Rohanových je výběrový a vstupenky na něj budou k dostání pouze online.

Foto: Archiv NPÚ

Nový prohlídkový okruh na Sychrově přibližuje život majitelů zámku z rodu Rohanů.

Článek

„Interiéry, ve kterých se nová prohlídková trasa nachází, prošly od doby založení zámku v letech 1690–1693 řadou změn. Jejich původní podoba byla barokní, Rohany byly v letech 1824–1835 upravovány v pozdně klasicistním stylu. Od poloviny 30. let 19. století zde žila rodina Benjamina Rohana-Rocheforta, jemuž je věnován hlavní prohlídkový okruh sychrovského zámku a s jehož postavou je zámek neodmyslitelně spjat,“ uvedl Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově a dlouholetý kastelán Sychrova.

Rohanové si zaslouží, aby o nich byla veřejnost informována.
Miloš Kadlec, kastelán

Ve 2. polovině 20. století byly místnosti nekvalitně a monochromně přemalovány, čímž došlo k degradaci těchto interiérů. Byly zde depozitáře svozového mobiliáře, a dokonce se zde v severní části uvažovalo o vybudování kastelánského bytu, k čemuž naštěstí nedošlo.

„Vytvoření tohoto prohlídkového okruhu bylo mým velkým přáním, měl jsem pocit, že si Rohanové zaslouží, aby o nich byla veřejnost informována. Hlavní prohlídkový okruh směrujeme na Kamila z Rohanu, pro Sychrov nejvýznamnějšího majitele, ale novou trasou chceme poukázat na další členy tohoto ušlechtilého a celoevropsky významného rodu,“ s dojetím komentuje tento počin Kadlec.

Obnova stála deset milionů

Rehabilitaci interiérů předcházely archivní průzkumy v rohanských archivech uložených v pobočce Státního oblastního archivu v Děčíně. Práce byly zahájeny v roce 2006 a z velké části byly realizovány zaměstnanci restaurátorských dílen zámku Sychrov. Stály celkem 10,5 milionu korun.

Nadšenci zachraňují zámek v Rožmitálu

Cestování

Nový prohlídkový okruh nabídne návštěvníkům např. pánské hostinské apartmá, orientální salon s původními koženými tapetami z Paříže, tzv. kardinálský pokoj (připomíná význam rodu Rohanů v duchovní oblasti, neboť z rodu v 18. století pocházeli čtyři kardinálové), soukromé apartmá Gabriely z Rohanu, rozené Waldstein-Wartenberg, kabinet kuriozit z cest po Africe, Americe i Evropě, soukromé apartmá Arthura Karla Benjamina Rohana a další.

Prohlídkový okruh je určen pro skupinu v počtu maximálně osmi osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám