Hlavní obsah

Zámek Častolovice nabízí zážitky po celý rok

Celoročně otevřený zámecký zvěřinec v Častolovicích se stal vyhledávaným cílem návštěvníků ze široka daleka. Nejčastěji přijíždějí rodiny s dětmi úplně malými či školou povinnými, které bývají během jeho prohlídky doslova v sedmém nebi.

Foto: Dana Ehlová

Pohled na část zámku Častolovice

Článek

Zvířecí ráj pro děti

Majitelka zámku Diana Phipps Sternbergová založila zvěřinec s cílem vytvořit tzv. „petting farm” – formu chovu rozšířenou hlavně v Anglii a v USA, kde mají zejména ti nejmenší možnost prohlédnout si a pohladit různé druhy domácích i cizokrajných zvířat, která dosud viděli třeba jenom v knížkách nebo na obrázcích.

Foto: Dana Ehlová

Návštěva zvěřince přináší neskrývanou radost hlavně těm nejmenším.

V současné době žijí v těsném sousedství častolovického zámku například pštrosi emu, nejmenší plemeno ovcí na světě quessant nebo holubi, všemi barvami září bažanti zlatí, diamantoví i sedlatí. Pohybují se tu perličky z vlastního chovu i pávi. V hlavní sezoně budí značnou pozornost zakrslí králíci hopsající po celém areálu, z nichž se stali místní mazlíčci.

K nejoblíbenějším zastávkám patří výběhy, kde mohou kluci a holčičky pohladit přítulné lamy, shetlandského poníka, kamerunské kozy, oslíka a další zvířata. Zjevné nadšení pak přináší možnost krmit všechny zvířecí obyvatele zakoupenými granulemi přímo z ruky.

Foto: Dana Ehlová

Jeden ze čtyřnohých obyvatelů zvěřince si žádá pohlazení nebo granuli.

Celoročně otevřený zvěřinec poskytuje nejen spoustu radosti, ale také poznání. O koze holandské zakrslé se z informační tabulky pozorný návštěvník dozví, že se jedná o nejmenší plemeno, které bylo dovezeno z Afriky a vyšlechtěno v Holandsku, dorůstá výšky 45 cm v kohoutku a váží 25 kg. Srst má nejčastěji dvoubarevnou nebo tříbarevnou, v kombinaci barev černé, bílé a hnědé.

Foto: Dana Ehlová

Živý unikát zámecké obory

Procházka parkem

Až tedy rozdáte dvou- i čtyřnohým obyvatelům zvěřince všechny granule a až se děti nabaží jejich společnosti, projděte se ještě zámeckým parkem. Má rozlohu čtyřicet hektarů a kouzelná zákoutí v něm lze objevit v kterékoli roční době, předjaří nevyjímaje.

Foto: Dana Ehlová

Zvěř v zámecké oboře poutá zaslouženou pozornost.

Mnohá z nich zdobí zajímavé umělecké objekty pocházející z dílny akademického malíře a rodáka z nedalekého Vamberka Vladimíra Peška – hned u vjezdu vítá návštěvníky červený čáp, z hladiny rybníka ani v tomto období „neodlétla” vážka, na louce poutají pozornost cyklista a stříbrný kůň.

Foto: Dana Ehlová

Součástí parku v Častolovicích je rybník s vodním ptactvem.

Park, jemuž dominuje staletá lipová alej, má navíc své živé unikáty – obora s bílými daňky, jeleny Dybowského a další lesní zvěří přitahuje značnou pozornost příchozích. Zvěř si na lidi pohybující v těsné blízkosti dřevěných ohrad zvykla a především děti si odnášejí další zážitek.

A ještě jeden tip: V celém areálu častolovického zámku byla před lety zahájena podpora volně žijícího ptactva. Počet rozmístěných budek už přesahuje stovku a mimo to jsou v zimním období instalována krmítka, i když ptáci s oblibou využívají i zbytků krmení v oboře a v zámeckém zvěřinci.

Foto: Dana Ehlová

Park zdobí umělecké objekty, vytvářejí zajímavá zákoutí.

Brzy zase na viděnou

Součástí parku je dětské hřiště, nejvhodnější místo k vydání zbytku dětské energie. Zážitky se pak uchovávají mnoho dní. Možná až do té doby, kdy v Častolovicích rozkvete na dvě stě druhů růží a nastane čas k návštěvě unikátního rozária i zámeckých expozic, které budou samozřejmě také přístupné.

České Švýcarsko investuje do turistiky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám