Hlavní obsah

Zámecký park v Bruntále je opravený

Právo, ČTK, den

V Bruntále otevřeli po rekonstrukci zámecký park. Proměna parku u zámku, který je národní kulturní památkou, je další etapou v rozsáhlé revitalizaci tohoto objektu. Kraj za modernizaci parku zaplatil 10,3 milionu korun. Peníze šly z evropské dotace.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V Bruntále byl 29. července 2021 slavnostně otevřen revitalizovaný areál zámeckého parku.

Článek

„Po rekonstrukci jsou stěny hradeb i oplocení, bašta se schodištěm i stezky a zpevněné plochy. Park má novou zeleň a jeho součástí je i jezírko. Vznikl taky procházkový okruh vhodný pro hůře pohyblivé návštěvníky nebo rodiny s kočárky,“ sdělil náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Přibyly čtyři sochy

Návštěvníci si v opraveném zámeckém parku nyní mohou prohlédnout i čtyři nové sochy z letního sochařského sympozia. Část nákladů na opravy parku byla proto hrazena prostřednictvím přeshraničního projektu, jehož součástí byla i umělecká soutěž pro sochaře z Česka a Slovenska.

„Vybraní čtyři finalisté pro zámek vytvořili přímo před jeho průčelím pískovcové abstraktní sochy. Tvořili je dva čeští a dva slovenští umělci podle svých porotou předem schválených návrhů,“ upozornil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška (ANO).

Zámek Bruntál je v majetku Moravskoslezského kraje. Kraj měl z evropských peněz k dispozici 10,3 milionu korun, využily se na opravu parku a organizaci mezinárodního sochařského sympozia. Celkově opravy zámku vyšly na 28,8 milionu korun.

Vítkův hrádek opravují ze vstupného

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám