Hlavní obsah

V telčském podzemí se usadili čerti a lákají děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telčské podzemí se od července představí návštěvníkům v podstatně širší podobě. V nových prostorách je čertovská expozice i hra pro děti. Informoval o tom Vladimír Švec z Městského úřadu v Telči.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Petr Mach z telčského odboru kultury ukazuje prostory, kde si lze zahrát interaktivní hru.

Článek

Původní podzemní expozice ve dvoupatrovém sklepení pod základní uměleckou školou (ZUŠ) byla otevřena v roce 2014 a mapuje historii města s využitím digitální technologie. K aktuálnímu rozšíření podzemí přistoupili Telčští v rámci velké rekonstrukce Domu dětí a mládeže (DDM) v letech 2019 a 2020. Investici města za 34 milionů korun podpořila evropská dotace.

DDM je ve stejné řadě domů na náměstí Zachariáše z Hradce jako ZUŠ, jen o několik domů dál. Katakomby se podařilo propojit a původně 150 metrů dlouhá prohlídková trasa je nyní o 100 metrů delší.

Zřícenina Karlův Hrádek zahájila další sezonu

Tipy na výlety

„Ve sklepě pod DDM bylo nejdřív vybudováno malé schodiště, aby návštěvníci získali atraktivní podívanou. Přemýšleli jsme ale o dalším oživení,“ připomněl Vladimír Švec začátek procesu. V něm se radnice rozhodla zaměřit na dětského návštěvníka. Nechala se tak inspirovat oblíbenou tradicí, podle které se podzemí otevíralo jednou v roce na Mikuláše. Na oblíbenou atrakci se každoročně stávaly dlouhé fronty.

„Tak se sáhlo k čertovské expozici. Je tu místnost, v níž sídlí Lucifer, čerti tu mají poklad. Ve druhé části je aktivita pro děti: ty tu mohou soutěžit právě o poklad. V rámci tří úkolů musí najít tři indicie, které jim v závěru pomohou otevřít zámek u truhly. Tam jsou pamětní mince, které si pak mohou odnést jako odměnu,“ popsal Švec nové lákadlo, které podzemí zatraktivní pro nejmladší návštěvnickou generaci.

Nové Hrady a okolí: Krajem Buquoyů až k rakouské hranici

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám