Hlavní obsah

V Ostravském muzeu začala unikátní výstava o Ázerbájdžánu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země věčného ohně. Tak se nazývá dva roky připravovaná výstava o historii a krásách Ázerbájdžánu, která se ve středu 19. prosince otevírá veřejnosti v Ostravském muzeu v centru Moravskoslezské metropole.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ázerbajdžánské šperky jsou zajímavé také tím, že zdobící klenoty byly v barvách vlajky země.

Článek

Poprvé ve střední Evropě se může veřejnost seznámit například s historií Hedvábné cesty, či si prohlédnout stříbrné mince z doby Alexandra Velikého. K vidění vše bude až do 28. února. Už v úterý se konala slavnostní vernisáž výstavy a ojedinělou expozici si mohli prohlédnout také novináři.

„Jedná se o unikátní výstavu, která jako jedna z mála představí ucelený pohled na nejdůležitější momenty ázerbájdžánské historie a kultury,“ uvedl autor výstavy historik umění David Majer. Velmi zajímavou částí expozice bude podle něj ta, která ukáže více než dva tisíce let staré mincovní ražby v Ázerbájdžánu, včetně stříbrných mincí z doby Alexandra Velikého.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kurátor výstavy David Majer

Návštěvníci výstavy si však budou moci prohlédnout také zbraně z 16. až 19. století. „Poprvé budou prezentovány unikátní zbraně ze 17. století s ručně tepanými vojenskými štíty,“ upozornil mimo jiné kurátor výstavy Majer. Dodal, že klasickým ázerbajdžánským produktem jsou ručně tkané koberce ze 17. až 20. století. „Ty nejdelší budou dlouhé až šest metrů.“

Součástí výstavy Země věčného ohně budou také vzdělávací programy pro návštěvníky. Dozví se například více o křižovatce na Velké Hedvábné cestě, která jim ukáže historický obraz putování starověkých a středověkých obchodníků po této trase, která vede z východní přes střední Asii do Středomoří.

Foto: Denisa Telaříková

Kurátor výstavy David Majer

Organizátoři výstavy si dali za úkol seznámit veřejnost co nejvíce právě s Hedvábnou cestou. „Proto jsme také na výstavu dopravili až z Asie dva moduly z teakového dřeva vyřezaných zvířat v reálné velikosti. Je to velbloud a osel a jsou osedláni tak, jak se po Hedvábně cestě dopravovalo zboží a náklad,“ popisoval dále Majer.

Exponáty na ostravskou výstavu o historii Ázerbájdžánu zapůjčilo Státní muzeum Ázerbajdžánského koberce a užitého umění v Baku, pražská Národní galerie ze sbírek orientálního umění, soukromí sběratelé, ale také Národní muzeum dějin Ázerbájdžánu, které je také v Baku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám