Hlavní obsah

V Olomouci rozkvetla letní Flora

Právo, Miloslav Hradil

Rozkvetlou poušť, prales i zahradu mohou spatřit návštěvníci v hlavní expozici mezinárodního veletrhu Flora, který začal ve čtvrtek na stejnojmenném výstavišti v olomouckých Smetanových sadech.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci veletrhu Flora mohou obdivovat například novou odrůdu růží Abracadabra.

Článek

O ukázky unikátní pouštní flóry a zajímavé pohledy do zákoutí pralesní květeny se postarali členové Unie botanických zahrad ČR. „Exotiku na Hanou přináší i premiérová expozice, kterou připravilo velvyslanectví Nigérie v ČR, s ukázkami květeny i kultury vzdálené africké země,“ uvedl garant veletrhu Vojtěch Zahradník.

Návštěvníci i letos najdou na Floře hlavně tradiční pestrobarevnou záplavu letních květin a trvalek. Nejvíce pak v prostorách nově zrekonstruovaného hlavního výstavního pavilónu A. Součástí nejstarší a největší akce svého druhu v Česku je po dlouhé přestávce unikátní tematická přehlídka Vyznání růžím. Vyhrazen byl pro ni prostor na galerii zmíněného pavilónu, kde růžová květinová aranžmá připravil Vladimír Šindelář, protagonista známých televizních magazínů pro zahrádkáře.

Květina splněných přání

Největší pozornost návštěvníků zřejmě upoutá magnet expozice, zářící růže Abracadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku. „Splň se, co říkám,“ zní překlad jejího aramejského názvu. V Olomouci se také v sobotu uskuteční její slavnostní křest.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na veletrhu lze spatřit i letní ovoce a zeleninu z produkce členů Českého zahrádkářského svazu.

Představení si už ve čtvrtek odbyla nová gladiola bramboříkové barvy českého pěstitele Jaroslava Koníčka. „Vznikla v průběhu zhruba tří let křížením,“ prozradil Právu autor. Kmotrou nového mečíku, jak jsou v Česku gladioly běžně nazývány, se stala nigerijská velvyslankyně v ČR Catherine Okonová. Po ní také gladiola nese název Catherine.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Nigerijská velvyslankyně v ČR Catherine Okon s gladiolou.

Lidé, kteří přijdou na letní Floru, najdou i velkou přehlídku řezaných květin vrcholného léta, lilií, mečíků, jiřin či kosatců domácích pěstitelů. Na výstavišti se představují i členové Svazu školkařů a perenáři s novými odrůdami trvalek.

Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na domácí, nově vyšlechtěnou odrůdu begonie či čerstvě vyšlechtěné odrůdy šalvěje. Nejrůznější výpěstky, zejména gladioly, jiřiny, bylinky a trvalky, najdou v expozici Českého zahrádkářského svazu. Jeho členové připravili i stylizovaný sad, ve kterém příchozí najdou letní ovoce i zeleninu.

„Chceme ukázat, jak v užitkové zahradě lze strávit příjemné chvíle odpočinkem. Věříme, že i při pohledu do plodícího sadu může člověk příjemně relaxovat,“ popisuje pojetí expozice Pavlína Švecová z ČZS. Jeho členové budou navíc k mání v odborných poradnách.

Pěstitelé ze svazu Pelero CZ přivezli do Olomouce přehlídku nového sortimentu balkónových květin a bylinek. Spatřit lze na výstavišti kromě jiného i soutěžní expozici Svazu květinářů a floristů na téma Letní věnec z růží.

Z výstavy na trh

Souběžně s letním veletrhem Flora se na olomouckém výstavišti konají i letní zahradnické trhy. Celkem se tu tak představuje 280 vystavovatelů a prodejců. Otevřeny jsou mj. i sbírkové skleníky Flory a botanická zahrada Univerzity Palackého v jejich sousedství.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Souběžně s veletrhem Flora probíhají v Olomouci i letní zahradnické trhy.

Návštěvníci, kteří přijedou do Olomouce vlakem, mohou využít nabídky Českých drah Vlak+. Získají tak padesátiprocentní slevu zpátečního jízdného. Stačí jen, aby na pokladně ČD požádali o jízdenku Vlak+ Flora a na výstavě si ji nechali opatřit razítkem na stánku Českých drah v pavilónu A. Veletrh potrvá do neděle.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám