Hlavní obsah

Tradice a lidová architektura. O víkendu se na Slovácku otevřou památkové domy

Na celkem šedesátku míst se budou moci vypravit návštěvníci během Víkendu památkových domků na Slovácku. Sedmý ročník akce nabídne 5. a 6. června prohlídky muzeí či objektů lidové architektury, v nichž se lidé seznámí s tradicemi, příběhy a historií. Některé se navíc zpřístupní zcela ojediněle.

Foto: Jaromír Šallé

Na jeden z objektů se mohou návštěvníci podívat v Popovicích, kde najdou Potomákovo muzeum krojů.

Článek

„Lidé na Slovácku si váží dědictví v podobě tradic a lidové architektury. I proto se zde podařilo dochovat mnoho původních stavení. Každý z těch domků vypráví vlastní příběhy,“ vysvětluje předseda správní rady Regionu Slovácko Stanislav Blaha. Dodává, že se návštěvníci během nadcházejícího víkendu seznámí s radostmi i strastmi zdejšího života v proměnách staletí.

Kromě památkových domů budou zpřístupněny také objekty lidového stavitelství a malá muzea. Lidé budou mít možnost navštívit například větrné mlýny, původní kamenné sklepy či komory. Muzea nabídnou sbírky exponátů mapujících tradiční život na Slovácku. Jde zejména o lidové oděvy, zemědělskou techniku, vybavení domácnosti či kuchyňské a náboženské předměty.

Lidé se rozprostřou

Pořadatelé očekávají velký zájem. „V loňském roce jsme napočítali celkem přes tři tisíce návštěv. Nutno ale dodat, že při akci nehrozí shromažďování velkého množství lidí na jednom místě. Návštěvníci putují po dva dny po více než 50 objektech na území celého Slovácka,“ vysvětluje tajemnice Regionu Slovácko Lenka Durďáková.

Památkové domky jsou podle pořadatelů akce jednou z možností, jak pomoci cestovnímu ruchu v menších obcích, kde jsou tyto objekty často jedinou turistickou zajímavostí. „Rok, co rok přibývá nejen návštěvníků, ale i nadšenců, kteří se chtějí zapojit se svými objekty. Vloni jich bylo 51, letos dokonce 60,“ uvedl manažer Turistické asociace Slovácko Zdeněk Šmýd.

Mezi nově zapojenými jsou například došková chalupa v Lopeníku, Muzeum Hovorany nebo Vrbecké muzeum v Hrubé Vrbce. Památkovým domkům je věnován materiál, v němž návštěvníci naleznou nejen všechny zapojené objekty, ale například i tipy na cyklotrasy.

Mimo turistické hledáčky. Mezi neobjevenými skvosty Česka jsou zámky i muzea

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám