Hlavní obsah

Tipy na víkend: Závody na bobech, festivaly svateb a sněhu i staročeská hostina

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková
Aktualizováno

Na horách se stále drží dostatek sněhu. O víkendu se na Pustevnách koná mistrovství světa ve sjezdu na bobech, na Klínech slalom veteránů a handicapovaných a v Liberci pořádají zimní sportovní festival. Na Pardubicku začínají masopusty. Gurmáni pak mohou vyrazit na staročeskou hostinu na sjezdovku Razula. Valentýna oslavte v zámku Hořovice nebo v Českém Krumlově.

Článek
Středočeský kraj

Za zlatem Keltů

Dům Mince stál v Jílovém u Prahy prokazatelně už před rokem 1420. Sídlil v něm královský úředník, který vybíral poplatky za těžbu zlata v okolí. Jednu dobu v něm pobýval i magistr Eduard Kelly. Dnes patří budova s číslem 16 regionálnímu muzeu. (celý článek)

Valentinské prohlídky hořovického zámku při svíčkách

Koupil kníže Friedrich Wilhelm pro manželku z lásky hořovický zámek? Jsou česnek a celer opravdu nejlepší afrodiziakální potraviny? Jak se míchá nápoj lásky? Na tyto a další záludné otázky budete znát odpovědi poté, co se přijdete v předvečer svátku sv. Valentina podívat do zámku v Hořovicích. (celý článek)

Foto: Miroslav Šára, Právo

Nový zámek Hořovice

Výstava o předválečném životě Romů

V Památníku Lidice se ve středu otevřela putovní výstava "Lety životem za plotem". Expozice popisuje předválečný život Romů v českých zemích a vývoj „Kárného pracovního tábora I. Lety“ až k jeho proměně v „Cikánský tábor Lety“, který se stal v době druhé světové války nuceným domovem desítek rodin.

V předvečer druhé světové války pobývaly v českých zemích rovněž romské rody, které tady žily po celá staletí. Byly mezi nimi nejen osoby, které měly problémy se zákonem, ale i lidé bezúhonní, s výučními listy, středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní, rovněž vynikající hudebníci. Podle výnosu o potírání „cikánského zlořádu“, vydaného v Protektorátu Čechy a Morava 10. července 1942 po vzoru nacistických nařízení, se desítky Romů ocitly i s rodinami v cikánském táboře v Letech, okres Písek. Toto místo se pro některé z nich stalo pouhým přechodným „domovem“ před zařazením do osvětimských transportů. Výstava potrvá do 29. března 2011. Otevřeno mají denně od 9 do 16 hodin. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Ožijí moderní areály i další střediska

V sobotu se do libereckých areálů sjede sportovní mládež na sportovní zimní festival EYOWF 2011. Účastníci budou bojovat o medaile v osmi disciplínách: ledním hokeji, krasobruslení, běhu na lyžích, skoku na lyžích, severské kombinaci, alpském lyžování, snowboardingu a biatlonu.

Kromě Liberce ožijí také další centra zimních sportů v Jizerských horách a v regionu: Jablonec nad Nisou, Rejdice, Harrachov, Česká Lípa. Akce potrvá celý týden až do 19. února. Další podrobnosti najdete zde.

Festival her

V prostorách Krajské vědecké knihovny Liberec se v sobotu sejdou hráči všech věkových kategorií. Festival her se koná od 9 do 14.30 hodin ve Velkém sále. Návštěvníci si prohlédnou a vyzkouší moderní deskové hry nebo se pokusí rozlousknout hlavolamy. Některé hry bude na akci možno i zakoupit. Více najdete zde.

Den levharta sněžného v ZOO Liberec

V sobotu oslaví v liberecké zoo Den levharta sněžného. Pro návštěvníky je připravený program od 10 do 13 hodin, kdy budou moci besedovat s chovateli a zájemci si vyzkouší i plstění - rukodělnou práci charakteristickou pro oblast výskytu sněžného levharta, tedy vysokohorské oblasti Střední Asie (Himaláje, Karákoram, Indie, Afghánistán, Bhútán, Čína, Kazachstán, Kyrgyzstán, Mongolsko, Nepál, Pákistán, Tádžikistán, Uzbekistán i Rusko).

Součástí akce jsou také informační tabule o ekologické problematice území, na kterém se záchranné projekty realizují. Chybět nebudou informace, jak moc je důležité podporovat nejenom místní zvířata, ale i lidi, protože ochrana přírody je realizovatelná pouze za účasti lidí, kteří v daném prostředí žijí. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Závody veteránů a handicapovaných

Ve sportovním areálu Klíny v Krušných horách se o víkendu pojedou hned dva závody. V sobotu připravili organizátoři Old Cup Klíny 2011 - slalom pro veterány a handicapované od 10 hodin. V neděli se můžete vydat od 9 hodin na skialpovou túru. Další podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Sněhový festival a Karlův běh

Celý víkend patří běžkařskému závodu Karlův běh, který je součástí akce Stopa pro život. V sobotu se bude soutěžit volným během - v závodu Memoriál Jana Pravečka, v neděli se pak zájemci utkají klasickou technikou  - Memoriál Jiřího Čáslavského.

Až budete v sobotu projíždět Božím Darem, potkáte tu desítky sněhuláků. V rámci Sněhového festivalu se malí i velcí pokusí vysochat nejlepšího sněhuláka. Program začíná v 11 hodin u bývalé celnice. Podrobný program akcí najdete zde.

Noční pochod pro odvážné

Nebojíte se tmy a rádi poznáváte Chebsko? Dům dětí a mládeže v Chebu připravil na sobotní noc neobvyklou akci. Během Nočního pochodu se vydáte na dobrodružnou výpravu do známých i neznámých míst v Chebu a okolí láká s přespáním na neznámém místě, které bude s ústředním topením. Sraz je v pátek v 17.00 hodin v DDM Cheb. Ukončení v sobotu v 9,30 hod. u vlakového nádraží v Chebu. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Rozhlasové muzeum v Plzni

Plzeňská budova Českého rozhlasu byla jako jediná ve střední Evropě vybudována na míru rozhlasovému vysílání. V padesátých letech 20. století byla vybavena nejmodernější technikou. Dnes jsou některé prostory přístupné jako muzeum.

Kromě rozhlasových přijímačů a magnetofonů uvidí zájemci také vysílací a záznamovou techniku. V muzeu nechybí ani zvukové záznamy historických událostí a mnoho dobových fotografií. Muzeum se nachází v budově Českého rozhlasu na náměstí Míru v Plzni. Přístupné je po předchozí domluvě od pondělí do pátku od 8 do 15 hodin.

Jihočeský kraj

Valentýn pro romantiky

Pokud ještě váháte, co podniknout na Valentýna a chcete překvapit druhou polovičku, vydejte se do Českého Krumlova. Atmosféra jihočeské metropole láká nejen na procházky, ale i příjemné hospůdky. O víkendu se navíc otevře zámecká věž, pro zájemce jsou připraveny i víkendové prohlídkové okruhy. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Sáňkařská dráha po Zvonkové cestě

Stejně jako lyže a snowboard patří k zimním sportům i sjezd na sáňkách. Krásnou jízdu si můžete vychutnat na úbočí Černé hory nad Klausovým dolem - po Zvonkové cestě. Dráha dlouhá 3500 metrů a s převýšením 500 metrů zaručuje svižnou jízdu.

Sáňkařská cesta po Zvonkové cestě do Janských Lázní vede místy, kudy se jezdilo na rohačkách již před 100 lety. Odtud pochází název „Zvonková cesta", protože rohačky bývávaly vybaveny zvonečky, jejichž cinkot oznamoval ostatním návštěvníkům jízdu po této cestě. Vstup na sáňkařskou dráhu je zdarma. Saně si můžete vypůjčit v půjčovně na dolní stanici lanovky. Provozní doba sáňkařské cesty je od 8 do 17 hodin. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Městský ples

O sobotním večeru se roztančí páry na Městském plese v Pelhřimově. Program v Kulturním domě Máj propukne ve 20 hodin. Hudební doprovod zajistí skupina Team revival. Další podrobnosti najdete zde.

Dělnický ples

Od 20 hodin se bude plesat také v prostorách Dělnického domu v Jihlavě. Během sobotního večera budou návštěvníci soutěžit o zajímavé ceny v tombole. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Masopustní reje

Sobotní dopoledne bude patřit v Litomyšli masopustnímu průvodu z Vortové na Hlinecku, kde starodávnou tradici stále udržují a tento obyčej si předávají z otce na syna.

Program začíná v horní části Smetanova náměstí za morovým sloupem v 10 hodin. Průvod půjde po náměstí k poště, odtud se vrátí na Toulovcovo náměstí, kde jim bude starostou města povolena obchůzka. Tam bude také k vidění závěrečné "porážení Kobylky". Ochutnat čerstvé zabíjačkové speciality budete moci na Toulovcově náměstí.

Ve stejný den se od 13 hodin setkají masopustní masky na zámeckém náměstí v Žampachu. V sobotu se o hodinu později spustí také masopustní průvod ve Svitavách, který vyráží ze spodního náměstí průchodem od Fabriky a projde celé město s krátkou zastávkou před starou radnicí, kde požádá starostu o povolení k obchůzce městem. Na horním náměstí kolem morového sloupu vypukne masopustní rej, chybět nebudou stánky s občerstvením a muzika.

Olomoucký kraj

Svatba nanečisto

V sobotu se vydejte na 2. ročník přehlídky svatebních služeb do Přerova. Na Horním náměstí v klubu Teplo je připraven program od 10 do 18 hodin. Pro návštěvníky je připravena tombola, ve které se bude losovat o poukaz na svatbu zdarma. Další informace najdete zde.

Na běžky i prohlídku k elektrárně Dlouhé Stráně

I během zimního období je veřejnosti přístupná vodní elektrárna Dlouhé Stráně. Exkurze se v tomto ročním období konají na spodní nádrži, horní nádrž není z důvodu počasí a bezpečnosti zpřístupněna.

Elektrárna se chlubí třemi nej - disponuje největší reverzní vodní turbínou v Evropě, má největší spád v České republice a největší instalovaný výkon v Česku. Elektrárnu lze navštívit kdykoli mezi 8 až 15 hodinou, vždy po předchozím objednání.

Vlastním autem se k elektrárně nedostanete, ale lze využít hromadnou dopravu provozovatele, nebo se sem dostanete běžeckou upravenou stopou od nádraží. Bezplatné parkoviště pro automobily se nachází u vlakového nádraží Kouty nad Desnou. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Mistrovství světa na plastových bobech

Na pět desítek borců ve věkovém rozpětí od předškoláků po důchodce očekávají pořadatelé mistrovství světa v bobbingu (jízdě na plastových bobech), které se letos již pojedenácté uskuteční v sobotu na Pustevnách v Beskydech. Přestože většinu závodníků tvoří místní nadšenci, na startu obvykle nechybějí jezdci ze vzdálenějších českých měst ani zahraniční reprezentanti.

Zejména pro nejmladší sportovce, kteří se klání zúčastní, bude určen sjezd. Další disciplínou bude rodinná štafeta pro dvojice příbuzných závodníků různých generací; roli štafetového kolíku bude plnit sám umělohmotný "pekáč".

Netradiční disciplína duomix je určena pro smíšené páry; muž s boby vyběhne do kopce, políbí partnerku a společně sjedou do cíle. Poslední soutěžní disciplínou, při níž se na start postaví více závodníků najednou, bude populární hromadný gruppensjezd.

Přestože jsou závody regulérním šampionátem, musí se borci obejít bez stupňů vítězů a vlajek na stožárech; nezahrají jim ani hymny z ampliónů. "Bylo by dost složité, dostat sem techniku a udělat nějaké velké zázemí. Zatím tu žádnou velkou show neděláme," konstatoval organizátor Zdeněk Sázovský.

Razula se ponoří do středověku

V lyžařském areálu Razula kuchaři opět nezahálí a připravují gurmánské laskominy ve stylu středověké hostiny. Speciality budou k dostání od čtvrtku do neděle v Gril srubu Razula. Novinkou je také zprovozněná snowtubingová dráha. Celkem 300 metrů dlouhé sněhové koryto je pro návštěvníky otevřeno na sjezdovce Horal každý den v časech provozní doby vleků, tedy od 9 do 16 hodin. Sněhové podmínky jsou ideální. Další podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Koloniál u pana Bajzy představuje historii obchodu

Líbezným příběhem Karla Poláčka Bylo nás pět se nechali inspirovat brněnští muzejníci a připravili výstavu Koloniál u pana Bajzy aneb Historie obchodu a obchodování. Zavede nás do starosvětského prostředí maloměsta 20. let minulého století, kde se žilo bez bouřek a krachů, lidé při pozdravení smekali a páni obchodníci patřili k nejváženějším občanům i živnostníkům. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Hasičské muzeum

Nadšenci hasičské výbavy a všeho, co k tomu patří, by měli zamířit do hasičského muzea v Ostravě - Přívoze. V expozici si prohlédnou nejen modelové situace, které slouží jako ukázky zásahů souvisejících s činností hasičů, ale také sběratelské modely aut a techniky.

Dozví se více o vzniku a vývoji hasičství, prozkoumají přilby a uniformy, ale i velice vzácnou slavnostní hasičskou velitelskou šavli a ozubený tesák. V poslední části muzea promítají filmy natočené při reálných zásazích hasičů. Více o muzeu najdete zde.

Maškarní a plesy

Tour po plesech a tanečních zábavách můžete vyzkoušet tento víkend. Začněte hned dopoledne v pátek na Minikarnevalu. V Luně, středisku volného času v Příboře, se roztančí děti i rodiče od 9 do 12 hodin.

Pro silné nátury pak připravili v sobotu v Masarykově gymnáziu Příbor Zumba maraton. Tříhodinová akce začíná v sobotu v 17 hodin. Ve stejný den se koná také Hasičský ples v sále kulturního domu Hájov. Od 19 hodin začíná program, na kterém vystoupí skupina Helianthus.

V sobotu také pořádají Společenský ples v Kulturním domě Příbor. K poslechu zahraje skupina Ypsilon. Začátek akce je v 19 hodin.

Praha

Vyjížďky v Praze po Vltavě si můžete vychutnat i v zimě

Po vodě poznáte město sice trochu povrchně, ale máte-li méně času, obrázek si uděláte. Je to i vhodný způsob pro rodinné výpravy, kdy už nohy bolí nebo děti další výpravy po památkách bojkotují. Praha následovala ostatní evropské metropole a rozšířila projížďky lodí po Vltavě i na zimní měsíce. Samozřejmostí jsou loďky kryté a vytopené. (celý článek)

Pošumavský věneček

V sobotu se v prostorách Národního domu na Smíchově koná již 75. Pošumavský věneček. Proslulé chodské koláče upečené v den konání akce, bohatou tombolu i tradiční keramiku slibuje na Pošumavském věnečku Václav Kupilík ze Sdružení rodáků a přátel Chodska a Pošumaví - Psohlavci v Praze. "Od tradičních plesů se ten náš liší například krojovaným průvodem, ve kterém vzhledem k 75. výročí Pošumavského věnečku nebudou chybět starostové s historickými prapory," sdělil Kupilík.

Svatební veletrh šatů

Nejstarší a největší svatební veletrh, kterého se letos zúčastní stovka vystavovatelů na dvou tisících metrech čtverečních, otevře dveře hotelu Diplomat v pátek.

Už 11. ročník festivalu potrvá do neděle a návštěvníci zde kromě reprezentačních stánků svatebních salónů, klenotnictví, cestovních kanceláří, kadeřnických a květinářských koutků a nabídek fotografů uvidí i módní přehlídku světoznámé návrhářky Camilly Solomon. Její modely předvedou držitelky titulů Miss a Vicemiss České republiky.

Na pódiu budou po celou dobu veletrhu probíhat ukázky líčení, prezentace nových trendů v obuvi a v doplňcích. „Horkou novinkou je návrat závojů s vlečkou klidně až na zem a sítěk přes obličej. Nosí se široké pásy pod prsy nebo v pase v barvách zelená, zlatá a šedá. Stále oblíbenější jsou také brože,“ prozradila Právu za pořadatele veletrhu Kateřina Nosek.

Umění řemesla hodinářského

Ve Staroměstské radnici otevřeli tento týden výstavu věnovanou vývoji hodinářského řemesla. Ve třech expozicích se představí historie pražského orloje, české hodinářství a přední švýcarské a německé manufaktury. Mezi vystavované unikáty patří hodiny z luxusní kolekce The Trilogy. Pomocí modelu „Astrolabium“ lze například určit pozici Slunce, Měsíce, východ a západ Slunce spojený se svítáním a stmíváním v daném místě. Expozice je otevřená denně od 10 do 20 hodin až do 29. března.

Karibská party

Valentýnskou party ve stylu Karibiku si připravili v Aquapalace Praha v Čestlicích. Začátek je v sobotu od 19 hodin. Vstup budou mít všechny páry, a to i „holky s holkama a kluci s klukama“, za cenu jednoho. Těšit se mohou na čokoládovou fontánu, koktejly zdarma pro prvních 100 návštěvníků, romantickou hudbu, masáže a soutěže, jako například jízdu na nafukovací kosatce, vodní zápasy nebo záchranu partnerky.

Navíc bude připravena tombola plná zajímavých cen, jako privátní spa nebo večeře v hotelu pro dva. Na závěr se můžete těšit na romantické koupání při svíčkách, kdy se aquapark zhasne, zapne se scénické osvětlení v bazénech a zapálí se svíčky.

Čtěte také:
Tallinn je nádherná a cizinci hojně navštěvovaná metropole pobaltského Estonska. Přesto si Tallinn jako cíl své dovolené dosud zvolilo jen málo obyvatel České republiky. O Tallinu, jeho historii i turistických lákadlech si přečtete v Článku Tallinn Češi zatím neobjevili, který najdete v příloze Víkend. Vychází jako součást deníku Právo v pátek 11. 2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám