Hlavní obsah

Tipy na víkend: Prahou plnou strašidel, Jizerská padesátka a pochody Tří králů

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydejte se o víkendu na dálkové pochody. Výšlapy na různě dlouhých trasách připravili z Prahy na Okoř či v Lanškrouně. Zima stále otálí, přesto jsou dobré podmínky pro Jizerskou padesátku i pro Obří slalom na Šumavě. S dětmi si zajděte na závod Prahou plnou strašidel.

Foto: Tomáš Tkáčik

V uličkách Starého Města a Malé Strany potkáte v sobotu Bezhlavého purkmistra, Ducha francouzského majora i Turka v Ungeltě.

Článek
Praha

Projděte se se skauty Prahou plnou strašidel

V uličkách Starého Města a Malé Strany potkáte v sobotu Bezhlavého purkmistra, Ducha francouzského majora i Turka v Ungeltě. Odpoledne budou děti s rodiči soutěžit v závodu Prahou plnou strašidel.

Přihlásit se můžete přímo na místě u Tyršova domu na Újezdě od 14.30 hodin. Akce začíná v 13.45 a končí v 19 hodin. Návštěvníci se mohou navíc těšit na rytířské klání či ohňovou show, k vidění budou rovněž dobové kejklířské kousky ze středověké Prahy – to vše na dvoře Tyršova domu na Újezdě. Podrobnosti o akci najdete zde.

Foto: Tomáš Tkáčik

V petřínském Bludišti se zasmějete sami sobě

Jako malý zámeček vypadá proslulé Bludiště v Praze na Petříně, skromně se choulící nedaleko rozhledny. Do jeho útrob vcházejí návštěvníci povětšinou se zachmuřenými obličeji, zatímco ven, až na výjimky, vyplouvají rozchechtanci. Pokud máte špatnou náladu, běžte si protáhnout obličejovou masku mezi křivá zrcadla. (celý článek)

V zoo si pochutnají na vánočních stromcích

Zubři, losi, sloni a papoušci ara dostanou od chovatelů pražské Zoo Troja výjimečnou lahůdku - vánoční stromky. Připraven je pro ně také dvacetimetrový smrk ze Staroměstského náměstí. Návštěvníci si tak ve čtvrtek mohou prohlédnout komentovaná krmení vánočními stromky. Zubři začínají v 9.30, losi v 10 hodin a papoušci arové od 11 hodin. Více podrobností najdete zde.

Tříkrálová Okoř - dálkový pochod

V sobotu se půjde dálkový pochod Tříkrálová Okoř. Připraveno je několik vyznačených tras na 28, 13, 44 a 16 kilometrů. Prezentace účastníků bude probíhat od 7.30 do 9 hodin u staré školy ve Vokovicích–Veleslavíně na Praze 6. S sebou si vezměte tužku, papír, mapu Prahy - západ, svačinu, dobrou obuv a oblečení. Na Okoři bude přibližně od 11.30 do 12.45 hodin šermířské vystoupení. Organizátoři žádají účastníky, aby se drželi vyznačených cest. Podrobný rozpis akce najdete zde.

Středočeský kraj

Kuželkový memoriál Bohumila Duse

Celý týden probíhá až do neděle v Kutné Hoře XXIX. ročník Memoriálu Bohumila Duse. Podrobnější informace najdete zde.

Tříkrálový průvod na velbloudech

V pátek půjde Příbramí tříkrálový průvod na velbloudech. V 15 hodin zahájí akci slavnostní fanfáry Souboru svatohorských trubačů. Poté průvod vyrazí od radnice v Tyršově ulici, Pražskou ulicí a skončí na Václavském náměstí. Další podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Příchod Tří králů a sfouknutí vánočního stromu

V pátek navštíví Tři králové Náměstí Svornosti v Českém Krumlově. Akce začíná v 16.30 hodin. Na programu je malý happening jako důstojná tečka za adventem a sfouknutí vánočního stromu. Další podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Obří slalom Českého poháru mladších a starších žáků

V sobotu se jede na dolním úseku sjezdovky číslo 3 (Slalomová) na šumavském Špičáku slalom Českého poháru mladších a starších žáků. V neděli pak na celé sjezdovce číslo 3 obří slalom. Ostatní návštěvníci areálu budou mít, s výjimkou uvedených úseků a dnů, k dispozici všechny ostatní tratě a samozřejmě všechny vleky. Vítáni jsou též jako diváci.

Od středečního rána na Špičáku opět sněží. Na sjezdovkách leží od 30 do 70 cm sněhu. „Procházíme v této zimě stejně jako ostatní lyžařské areály střídáním několikadenních etap. Studené počasí střídá oteplení a naopak. Hlavně díky nadmořské výšce a poměrně pravidelnému přírodnímu sněžení máme všechny tratě v neustálém provozu. Jezdí se absolutně bez front,“ popsal současné podmínky spolumajitel areálu V. Kasík. Další podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Vyzkoušejte Svobodu na vlastní kůži

V kulturním centru Svoboda v Chebu připravili organizátoři den otevřených dveří. Návštěvníci si budou moci projít prostory a vyzkoušet si na vlastní kůži programy od výtvarného workshopu až po řádění na diskotéce. Připravené je i taneční vystoupení a tematické přednášky. Vstup je volný, program začíná v 10 a končí v 16 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Ústecký kraj

Pochod Tří králů a pohádkové odpoledne

V sobotu půjde Děčínem tříkrálový průvod. Ten začne v 10 hodin od kostela sv. Františka z Assisi na Husově náměstí. Postupně půjde přes nábřeží a Tyršův most až na Masarykovo náměstí, kde se tři králové krátce setkají s králem Herodem.

V 15 hodin začíná na děčínském zámku pohádkové odpoledne, kam je potřeba se raději dopředu rezervovat. Připraveno je čtení pohádkových příběhů z Jizerských hor. O přestávce se vybírají pravé tříkrálové koruny. Vstupné činí 50 Kč, tříkráloví koledníci mají vstup zdarma. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Jizerská padesátka

Všichni, kdo mají běžky, i ti, kteří je nemají, budou od pátku do neděle v Bedřichově. Poběží se tu totiž Jizerská padesátka. Na slavnostním zahájení se můžete pousmát nad jízdou na historických lyžích v dobovém oblečení. Akce začíná v 18 hodin v pátek a zakončí jej slavnostní ohňostroj. Mezi další perly programu patří sobotní štafeta či hudební SkiFest, na kterém zahraje David Koller s kapelou. V neděli v 9 hodin startuje závod na 50 kilometrů, v 10.15 pak závod na 25 kilometrů. Mezi Libercem, Jabloncem a Bedřichovem bude jezdit zdarma kyvadlová doprava. Kompletní informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Výstava Adolfa Borna potrvá jen do neděle

O víkendu máte poslední možnost podívat se na rozsáhlou výstavu Adolfa Borna. Ta právě tuto neděli končí v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně. Výstava originálního umělce, o jehož dílo je trvalý zájem u nás i v zahraničí, je opožděným blahopřáním k jeho osmdesátým narozeninám. Další podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Dálkový pochod

Sportem ke zdraví! V pátek a v sobotu se v Lanškrouně uskuteční dálkové pochody na Nový rok s Tomem první krok. Na 30. ročníku se půjdou trasy 100, 50, 25, 17, 8 a 4 kilometry. Startuje se v dělnickém domě v Lanškrouně - v pátek od 17 do 22 hodin, v sobotu pak od 7 do 10 hodin dle zvolené trasy. Podle počasí můžete volit mezi pěší chůzí, běžkami a cyklistikou.

Vysočina

Při procházkách Vysočinou sbírají lidé houby, vlhké a teplé počasí jim přeje

Ačkoliv stále čekáme na zimu, vládne v Česku stále teplé a vlhké počasí, které přeje houbařům. Podle předsedy jihlavského mykologického klubu Jiřího Burela rostou ve vysočinských lesích hlavně klasické zimní houby, od jedlé penízovky sametové až po hlívu ústřičnou. (celý článek)

Jihomoravský kraj

Zájem návštěvníků prodloužil termíny dvou výstav na brněnském Špilberku

Velký zájem návštěvníků o zajímavé krátkodobé výstavy, vedl Muzeum města Brna na hradě Špilberku k prodloužení termínů konání těchto výstav. Muzeum města Brna se rozhodlo prodloužit do nového roku výstavy Barbie v šatech krásných jako sen s dobou trvání do 29. ledna a Design By Bořek Šípek do 15. ledna. Tyto výstavy jsou mimo pondělka otevřené denně od 9 do 17 hodin. (celý článek)

Olomoucký kraj

Helfštýn se otevře na jeden den

Helfštýn na jeden den otevírá své brány. V sobotu se tak můžete vydat na jubilejní 35. novoroční výstup, který je určen pro širokou turistickou veřejnost. Hrad bude otevřen od 8 do 15 hodin. Vstupné činí 20 korun. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Pásmo kyjovských koled a tradic na Hostýně

V neděli se jděte podívat na mši do baziliky na Svatém Hostýně. Ve vánočně vyzdobené bazilice si budete moci připomenout nejen narození Ježíška, ale i lidové zvyky a tradice z okolí Kyjova. Vystoupí zde národopisný soubor Děcka ze Skoronic, vedený Marií Holcmanovou v doprovodu Varmužovy hudecké muziky s primášem Petrem Varmužou. Ve vánočně vyzdobené bazilice nám u oltáře a jesliček připomenou nejen vzácné chvíle narození Ježíška, ale i lidové zvyky a tradice z okolí Kyjova. Program začíná v 11 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravské bruslení do neděle

Do neděle můžete zdarma bruslit na Masarykově náměstí v Ostravě. Ledová plocha má rozměry 30 krát 15 metrů. Vánoční kluziště pojme cca 150 bruslařů a je v provozu denně od 10 do 20 hodin se čtyřmi přestávkami na úpravu ledové plochy.

Návštěvníci mohou využít půjčovnu bruslí za 50 Kč (vratná záloha 500 Kč) a „tučňáků“, kteří jsou, rovněž za padesátikorunu, pomůckou pro děti učící se bruslit. V areálu jsou občerstvení, šatny a sociální zařízení. V pracovní dny od 10 do 12 hodin mohou kluziště navštívit školní třídy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám