Hlavní obsah

Při procházkách Vysočinou sbírají lidé houby, vlhké a teplé počasí jim přeje

Ačkoliv stále čekáme na zimu, vládne v Česku stále teplé a vlhké počasí, které přeje houbařům. Podle předsedy jihlavského mykologického klubu Jiřího Burela rostou ve vysočinských lesích hlavně klasické zimní houby, od jedlé penízovky sametové až po hlívu ústřičnou.

Foto: Petr Čmolík, Právo

Obří trs hlívy vyrostl na ztrouchnivělém pařezu buku. Všechny klobouky dohromady vážily přes pět kilogramů. Ilustrační foto

Článek

"Hlívu lze najít na dřevě listnatých stromů ve všech polohách a ve všech typech lesů, zejména podél potoků a dalších míst, kde se drží vlhkost," řekl Burel. Sám našel v minulých dnech penízovky i hlívy poblíž Větrného Jeníkova. Houby by podle něj obecně mohly být v místech, kde je více padlého dřeva, zejména listnatého. "Mohou se objevit i na pařezech v městských parcích a podobně," dodal mykolog.

Neberte omrzlé houby

Houbaři by se však podle něj měli vyvarovat sběru některých pozdně podzimních hub, například čirůvek, které také mohou v lesích objevit. "Houby mohly opakovaně zmrznout a rozmrznout a tím by mohly být nebezpečné," řekl Burel.

Loňský rok byl podle Burela pro houbaře na Vysočině podprůměrný. První houbařská vlna v kraji proběhla na přelomu července a srpna. Další se už kvůli převážně suchému počasí nedostavila. Hlavně houbaři sbírající jen hřibovité houby se velkého úlovku nedočkali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám