Hlavní obsah

Tipy na víkend: Otevírají se hrady a zámky, běží se maraton Prahou i skrz safari

Novinky, Lucie Poštolková

Víkend se nese ve znamení slavnostního otevírání hradů, zámků ale i měst. Turistickou sezónu otevírají v Kutné Hoře, Chebu, Střekově, Švihově, Benešově nad Ploučnicí a mnoha dalších městech. Sportovci poběží maratony centrem Prahy a částečně výběhem safari ve Dvoře Králové.

Foto: Profimedia.cz

Prahou se o víkendu běží Hervis 1/2Marathon Praha.

Článek
Středočeský kraj

Do zámku v Radimi na setkání s renesančními skvosty

Zámek, který za chvíli navštívíme, letos vstoupil do své třetí návštěvnické sezóny, a jak se záhy přesvědčíme, jeho nabídka je až překvapivě bohatá a pestrá. Své stanoviště má od roku 1610 zhruba 15 kilometrů západně od Kolína, přimyká se k němu lesní údolí s říčkou zvoucí k příjemné procházce. Právě jsme dorazili do obce Radim. (celý článek)

Probouzení Kutné Hory

V sobotu prostřednictvím hraných scének nahlédnou návštěvníci Kutné Hory do slavné minulosti stříbrného města. Letos se vrátí do časů Jagellonců, kdy byl roku 1471 ve Vlašském dvoře zvolen Vladislav Jagellonský českým králem. Budete se moci zúčastnit volby krále nebo asistovat mladému králi při volbě nevěsty. Další informace najdete na pozvánce zde.

Do Českého muzea stříbra v Kutné Hoře

V dubnu se otevírá také České muzeum stříbra v Kutné Hoře. Zájemci se v Hrádku podívají na mincovní pokladnice, jak vypadala výstavba města, nebo na středověké technologie, od čištění stříbra až po hutnění. Děti v doprovodu rodičů mají vstup povolen od 7 let, hromadné dětské výpravy až od 10 let. Dále můžete navštívit další části muzea: Tylův dům a Kamenný dům. Další podrobnosti najdete zde.

Na Křivoklát za veterány a střelbou z luku

Na hradě Křivoklát bude v sobotu od 10 do 16 hodin připraven celodenní zábavní program. Návštěvníci si budou moci poslechnout koncert Petry Černocké, Karla Kahovce nebo Jakuba Smolíka a především si sami vyzkoušet řadu zábavných aktivit, ať už jde o střelbu z luku, školu karikatur, ražbu mincí, chůzi po laně, žonglování, pétanque nebo svezení v automobilových veteránech. U stánku portálu Kudy z nudy si můžete přijít pro tipy na výlety a dovolené po Česku. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Křtiny velblouda s legendárními Těly

V sobotu otevírají hlavní návštěvnickou sezónu v ZOO Liberec křtinami. Nové jméno dostane na slavnostním obřadu v 9.45 hodin čerstvá samička velblouda dvouhrbého Tasey, která se narodila 5. března. Jejím kmotrem se stane legendární liberecká rocková skupina Těla. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Slavnostní otevírání Chebského hradu

V sobotu se Chebský hrad ponoří do období třicetileté války. Zájemci si mohou vyzkoušet výcvik mušketýrů, dragounů či kanonýrů. Podíváte se na černou práci dobového kováře, ale i jak vypadalo vojenské právo útrpné.

Pevnostní komorové dělo ohluší svými výstřely široké okolí. Vrcholem programu se stanou dvě komentované šarvátky, které začínají ve 13 a 16 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Do Chrámu Chmele a Piva

V pátek se slavnostně zahajuje hlavní turistická sezóny Chrámu Chmele a Piva v Žatci a otevření venkovní terasy. Program začíná v 10.30 hodin. Brány se otevřou za přítomnosti chmelového skřítka Hopa. Další informace najdete zde.

Probouzení Střekova, Velkého Března i zoo

O prvním dubnovém víkendu čeká návštěvníky probouzení řady památek okolo Ústí nad Labem. V sobotu od 9.30 hodin začínají slavnosti hradu Střekov, kde slibují historické šermíře i stánky s degustací vín. Ze zimního spánku se také v sobotu probudí zámek Velké Březno. Ve stejný den ožívá Zoo Ústí nad Labem. pro děti jsou připravené soutěže, divadlo a mnoho dalšího.

Do minulosti na zámek Benešov nad Ploučnicí

V pátek své brány otevírá státní zámek Benešov nad Ploučnicí. Na Apríla budou celý dnem zámkem provázet průvodci v dobových kostýmech. První skupina vyráží v 10.00 hodin. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Historické prostory radnice v Plzni se otevírají

První duben je v Plzni tradičně dnem, kdy se zahajuje turistická sezóna. Při této příležitosti se prostory historické radnice otevřou veřejnosti. Přijďte se podívat do míst, kam se běžně nedostanete. (celý článek)

Apriliáda

V Plzni budou v pátek žít Apriliádou, otevřou tak letošní turistickou sezónu. Kromě soutěží jako je tradiční Běh na plzeňskou věž, Plzeňský visatec, Plzeňský tahoun, nebo Eko běh, se můžete těšit i na Josefovské trhy. Více najdete zde.

Aprílové prohlídky na Švihově

V pátek si připravili na hradě Švihov Aprílové prohlídky. Slavnostně tak otevírají návštěvnickou sezónu. Nač se můžete těšit? Například na kůži z medvěda zastřeleného Popelkou či Popelčinu kuši, jíž zastřelila medvěda, sedmimílové boty kocoura Mikeše, klasickou galerii předků, zrcadlo, které vám sice neprozradí, kdo je na světě nejkrásnější, ale rádo vám od srdce sdělí, co si o vás myslí, památkářský stoleček prostři se a další atrakce jako kachní farmu tiskového mluvčí. Více najdete zde.

Foto: Archiv, Právo

Vodní hrad Švihov

Manévry a střelba v Klášteře Plasy

Střelba i rozkazy maršálků se budou v sobotu od 10 do 15 hodin ozývat z Kláštera Plasy. Sezónu otevřou bojovými ukázkami, vojenskou školou a různými manévry. Celý program najdete zde.

Jihočeský kraj

Za Zlatovláskou na Červenou Lhotu

Pokud milujete prohlídky zámků, v pátek se otevírá veřejnosti zámek Třeboň. V sobotu můžete vyrazit do Červené Lhoty a připomenout si filmové záběry z pohádek. Právě zde se Zlatovláska potkala s Jiříkem, spala Princezna na hrášku a také se na zámku natáčela pohádka O zatoulané princezně.

Královéhradecký kraj

Safari běh ve Dvoře Králové

V 11 hodin v sobotu odstartuje 27. ročník silničního Běhu Safari. Trasa hlavního závodu měří 18,4 km, první třetina trasy hlavního závodu vede areálem ZOO Dvůr Králové přes Africké safari. Závod dále pokračuje přes přehradu Les Království, která byla zařazena na seznam Národních kulturních památek. Cílem je atletický stadion ve Dvoře Králové nad Labem. Více hledejte zde.

Za pohádkou do Hradce Králové

Již popáté se v pátek otevře pomyslná brána Hradce Králové, kterou mohou vstoupit jak jeho návštěvníci, a čerpat z rozsáhlé turistické nabídky letošní sezóny, tak všichni Hradečané, kteří pod heslem „turistou ve vlastním městě“ mohou objevovat někdy všedním dnům ukryté královéhradecké zajímavosti a dosud nepoznaná zákoutí.

V 15.00 hodin se nejmladší turisté mohou vydat na pohádkové putování, proběhne prezentace nově vydaných informačních materiálů a připravovaných akcí ve městě a okolí. Letošní Vítání tematicky zpestří nabídka tradičního velikonočního zboží, vystoupení folklorních souborů nebo koncert v Kapli sv. Klimenta a bude zahájena výstava na Bílé věži - Strašidla na cestách. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Jemnický jaro fest

V sobotu se do Jemnice sejdou hudební fanoušci na Jemnický Fest. Program začíná ve 20 hodin v Sokolovně Jemnice. Během večera vystoupí UDG, David Deyl, Crash Road, All Faces Down (Rakousko), Secret, DJ Adas a taneční skupina 4K. Z vstupenek festivalu se budou losovat výherci o výlet do Paříže. Bližší informace najdete zde.

Den ptactva v Zoo Jihlava

Nemusíte mít ptačí příjmení, abyste se vydali ne den ptactva do zoologické zahrady v Jihlavě. Ale pokud se pyšníte pěkným ptačím příjmením, tak budete mít v sobotu nejen poloviční cenu vstupného, ale navíc můžete být vylosováni o hodnotné ceny. Program začíná v 9 hodin. Těšit se můžete na Ptačí dílnu, soutěže, ale i na přednášku jak pozorovat ptáky, v 11 a 15 hodin se na sadě za novým vstupním areálem budou konat letové ukázky dravců. Ptákem roku je strnad obecný, proto mají Strnadovi vstup do Zoo Jihlava tento den zdarma. Více najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Pardubický kraj

Koňská opereta

V sobotu v 19 hodin se v KD Hronovická v Pardubicích koná 4. výroční koncert folklorního souboru Lipka a vystoupení pěveckého souboru Kmotričky z Brna. Formou veselého příběhu plného lidových písní a tanců se návštěvníci dozví, jak to asi mohlo být s koňskou půlí v pardubickém erbu a že těžká práce nečeká němé tváře jen na poli, či za vozem.

Dále všechny čeká interaktivní překvapení a trocha mlsání z rukou hospodyněk. Vstupenky je možné zakoupit v informačním centru na Třídě Míru za cenu: dospělí 90 Kč, studenti a důchodci 60 Kč, děti do 6 let zdarma. 10% sleva na vstupném čeká na každého, kdo dorazí na koncert v klobouku. Bližší informace najdete zde.

Na Zámek v Moravské Třebové

Tradiční jarní odpoledne s historickou hudbou, pohádkami pro děti a dobovými řemesly připravili na sobotu na zámku Moravská Třebová. Tentokrát je přichystán historický jarmark, kulturní program kejklířů a žonglérů, hrát bude keltská hudba a nachystány jsou i akce pro nejmenší. Více najdete zde. (celý článek)

Olomoucký kraj

Pohádkový hrad Bouzov uchvátil turisty, filmaře i nacisty

Není u nás pohádkovějšího a přitom tak strohého hradu, jakým je moravský Bouzov. Uchvátil turisty, filmaře, za války dokonce i Říšského vůdce SS a šéfa gestapa Heinricha Himmlera. Přitom moc nechybělo a hrad mohl skončit v okolních vsích jako stavební materiál. (celý článek)

Zlínský kraj

Kostel ve Štípě se promění v koncertní síň

Barokní kostel Narození panny Marie ve zlínské Štípě rozezní vážná hudba. V neděli se v něm uskuteční od 17.30 koncert uměleckého komorního Tria Ars Laetificans s účinkujícími Ditou Brlicovou – Rozumkovou (soprán), Olgou Březákovou (varhany) a Pavlem Březákem (viola).

Barokní poutní kostel leží na trase poutní cesty ze sv. Hostýna na Velehrad. Založil ho roku 1616 slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna na prosbu své zesnulé manželky Lukrécie. Během 30leté války byla stavba přerušena a kostel byl dostavěn až roku 1761.

Feng Shui na Zámku Napajedla

Pokud se zajímáte o Feng Shui, nebo se chcete dozvědět jak funguje čínské umění o životě v harmonii s okolním prostředím. Výuku nabízí od března přímo na zámku Napajedla formou víkendového studia.

Na zámku je rovněž otevřen prohlídkový okruh historických částí zámku. Prohlídky s výkladem se konají na objednávku. Více najdete zde.

Bazilika na svatém Hostýně je opět otevřena

Po rozsáhlé rekonstrukci je opět otevřena bazilika Nanebevzetí Panny Marie na svatém Hostýně, která je jedním ze dvou nejvýznamnějších moravských poutních míst. Podle tradice kapli na tomto místě nechali postavit sv. Cyril a Metoděj v 9. století. V roce 2012 uplyne 100 let od korunovační slavnosti, kterou věřící vyjádřili svou vděčnost a úctu vítězné ochránkyni Moravy - Panně Marii na Svatém Hostýně. Komplex zahrnuje baziliku Nanebevzetí Panny Marie, ubytovny pro poutníky, křížovou cestu Dušana Jurkoviče, větrnou elektrárnu a vyhlídkovou věž. V expozicích Svatohostýnského muzea se představuje historický vývoj Hostýna od prehistorie až po současnost.

Zámek Vizovice odemkne bránu

Jeden z nejmalebnějších zámků na Moravě – Vizovice na Zlínsku – letos poprvé zahájí novou turistickou sezónu slavnostním programem pro děti i dospělé. Akce s názvem Odemykání zámecké brány bude dokonce dvoudenní a po celou dobu jejího konání, o víkendu 2. a 3. dubna, mohou návštěvníci využít zlevněné vstupné. (celý článek)

Jihomoravský kraj

V Moravském krasu se sejdou "vesmírní turisté"

V Moravském krasu bude letos rekreační sezóna zahájena recesistickou akcí nazvanou setkání vesmírných turistů. Uskuteční se v neděli na nádvoří pivovaru v Černé Hoře, kam dorazí zástupy pěších výletníků z Blanska a Boskovic. Bude vytvořen rekord spočívající v co největším shromáždění "vesmírných turistů".

Setkání bývají věnována památce smyšleného regionálního všeuměla Kašpara Krásy Blanenského. Coby souputníkovi slavného Járy Cimrmana mu místní lidé připisují zásluhu například na vytvoření turistického salámu, palačinek a Hořických trubiček nazvaných podle Hořic, které jsou jednou z blanenských městských částí.

"Kašparologové" prý nově vybádali, že se Krása v roce 1902 ve Francii zúčastnil natáčení slavného fantastického filmu Cesta na Měsíc. Údajně ztvárnil postavu jednoho se Selenitů - bájných obyvatel Měsíce, kterého si astronomové přivezli z výpravy na Zemi. Stal se tak prý prvním "incomingovým vesmírným turistou".

Na připomenutí události, jejíž pravost ovšem není potvrzena, by výletníci měli do Černé Hory dorazit ve vesmírných oblecích. Jen tak budou moci být započítáni do davu "vesmířanů", jejichž sčítání se uskuteční od 12:00 do 14.00 hodin.

Pořadatelé radí účastníkům zařadit se do jednoho ze dvou táborů kosmických výletníků. První budou tvořit turisté směřující ze Země do vesmíru. Musí mít u sebe raketu; záleží jen na nich, zda zvolí model rakety či jakýkoli předmět, který má toto slovo ve svém názvu.

Druhý tým vesmírných poutníků budou tvořit "mimozemšťané" přijíždějící k Zemi. Členové této skupiny musí mít sebou talíř jako připomínku létajících talířů, jimiž prý mimozemšťané cestují.

Fanfáry žestí

Symbolické přivítání jara a otevření turistické sezóny 2011 v Brně zahájí v 10.00 hodin fanfáry Moravských žestí, které rozezní nádvoří Staré radnice a Radnickou ulici. Kolemjdoucí budou zvát originální loutky, rozdovádění kejklíři, švarní muzikanti, veselí pěvci a vysocí chůdaři z divadla Kvelb. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Zámek v Karviné-Fryštátě zve na prohlídkové okruhy

Fryštátský zámek v Karviné otevře 1. dubna své brány a návštěvníkům nabídne až do konce října tři prohlídkové okruhy. (celý článek)

Otevírá se zámek Kunín

V sobotu zahajuje turistickou sezónu zámek Kunín. Další podrobnosti o tom, jak se dostat na zámek, se dozvíte zde.

Vláčkem z Ostravy do Beskyd

Vydejte se na jarní výlet parním vlakem z Ostravy do Čeladné, kde se po rekonstrukci znovu otevírá budova nádraží. Po slavnostním otevření čeká návštěvníky program v podobě malování na obličej přes ukázku techniky policie, hasičů a záchranářů Integrovaného záchranného systému až po jízdu na koních v místní jízdárně. Další informace najdete zde.

Praha

Krteček čeká na malé i velké rošťáky

Pokud jste ještě nestihli navštívit v pražské Galerii Vltavín výstavu Zdeněk Miler: Dětem, máte nejvyšší čas. Výstava uspořádaná k 90. narozeninám ilustrátora a „otce“ světoznámého Krtečka a dalších kreslených postaviček potrvá do 10. dubna. (celý článek)

Fotky cestovatelské dvojice H+Z

Historické prostory Valdštejnského paláce v Praze zdobí od čtvrtka unikátní fotografie slavné cestovatelské dvojice Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Jde o snímky, které autoři pořídili při svém putování Irákem v roce 1960.

„Kolekci čtyřiceti černobílých fotek, které jedinečně zachycují atmosféru Iráku v šedesátých letech minulého století, si přijde prohlédnout 8. dubna i předseda Sněmovny reprezentantů Irácké republiky Usáma Abdul Azíz an-Nudžejfí při své návštěvě České republiky. Výstavou ho v 15. hodin osobně provede jeden z autorů, cestovatel Miroslav Zikmund,“ upřesnila Magdalena Preiningerová z archívu H+Z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Součástí výstavy pak budou i mapy, suvenýry, knihy a cestovatelská výstroj a výzbroj vztahující se k cestě H+Z do Iráku.

Fotografie budou k vidění v prostorách Senátu do 10. dubna a pro širokou veřejnost bude výstava volně přístupná během víkendů vždy od 10 do 17 hodin.

Parníky znovu vyplouvají do pražské zoo

Po zimní přestávce opět zahájila svou pravidelnou lodní linku do pražské zoo Pražská paroplavební společnost. Na začátku jara budou lodě zatím vyplouvat pouze o víkendu z Rašínova nábřeží, každodenní provoz a druhá linka z nástupiště na nábřeží pod nemocnicí Na Františku se připojí s přibývajícími teplými dny.

Půlmaraton v centru města

Běžecký závod Hervis 1/2Marathon Praha se poběží v sobotu v centru města. Poběží se jak klasický půlmaraton, tak i firemní štafety a týmové běhy. Během dne budou průběžně uzavírány některé ulice, odkloněny budou i tramvajové linky. Omezení se bude týkat oblasti od náměstí Jana Palacha po Výtoň, části Smíchova, Libně a Rohanského nábřeží. Město plánuje, že bude z trasy závodu odtahovat zaparkované vozy. Další informace najdete zde.

Čtěte také:
Rádi poznáváte, ale nechce se vám chodit? Pak je pro vás dovolená v Nizozemsku bohatě protkaná vodními kanály jako stvořená. V páteční příloze Víkend se dočtete v článku Projeďte si Nizozemsko na obytné lodi vše potřebné, co k podobně strávené dovolené potřebujete. Vychází jako součást deníku Právo v pátek 1. 4.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám