Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Do zámku v Radimi na setkání s renesančními skvosty

Novinky, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek, který za chvíli navštívíme, letos vstoupil do své třetí návštěvnické sezóny a jak se záhy přesvědčíme, jeho nabídka je až překvapivě bohatá a pestrá. Své stanoviště má od roku 1610 zhruba 15 kilometrů západně od Kolína, přimyká se k němu lesní údolí s říčkou zvoucí k příjemné procházce. Právě jsme dorazili do obce Radim.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Zámek Radim

Článek

„Vezmeme to od půdy, co vy na to,“ částečně se otázal, částečně mi dal hned v úvodu na vědomí zámecký správce Petr Bárta, kde dlouhou cestu interiéry zahájíme. V rukou třímal žebřík, který nesl řemeslníkům pracujícím na střeše.

Začala tak velice zevrubná prohlídka objektu, který je unikátní už tím, že byl postaven ve stylu saské renesance. A takových u nás příliš není. Nejvýznamnějším zástupcem je patrně zámek v Benešově nad Ploučnicí, autor této reportáže si ještě vybavuje zámek Červené Poříčí na Klatovsku, kam vloni čtenáře Novinek slovem i obrazem rovněž pozval.

Jak už bylo řečeno, zámek vstoupil do třetí sezóny s návštěvníky. Od letošního roku zde zahájili jedenáctiměsíční provoz – zavřeno je pouze v lednu. Kromě pondělků jsou návštěvám brány otevřeny denně od 9 do 18 hodin.

Současný majitel Antonín Dotlačil v roce 2005 zámek koupil od potomků dr. Jaroslava Bukovského, jimž se objekt vrátil v restituci. Dr. Bukovský býval osobním lékařem rodiny prezidenta Masaryka a zámek koupil od Lichtenštejnů, jimž patřil úplně nejdéle.

Z půdy, kde kromě jiných věcí zcela určitě zaujmou původní, čtyři staletí staré krovy, se přemisťujeme níže, do míst, kam chodí i návštěvníci.

Pro ně je mimořádně atraktivní například místnost u nárožní věže – vlastně dvě místnosti nad sebou, které kdysi odděloval strop. Čímž ovšem výčet přitažlivých setkání s duchem renesance teprve začíná.

Unikátní vana

Hlavní okruh vede reprezentačními sály a prostorami, v nichž bydlela šlechta. Skutečně zajímavých exponátů je tu k vidění celá řada. Už proto, že v zámku jsou výhradně originály, žádné kopie. Kupříkladu v jedné z ložnic je postel datovaná rokem 1634, mimořádně cenným exponátem je rovněž etážová skříň norimberského typu ze začátku 17. století.

„Ze stejného století je také tato celoměděná vana gondolového typu,“ neopomněl upozornit na další z cenností v radimském zámku správce Bárta. „Ohromně jsme tímto exponátem překvapili jednoho pána z Muzea lázeňství. Máme dvě vany z 19. století, řekl nám, a myslíme si, kdoví co nemáme... Je to opravdu unikátní kus,“ dodal Bárta.

VIDEO 01 Radim AVideo: Novinky

Od loňského roku patří do nabídky také okruh, který je neméně zajímavý. A zcela určitě originální, protože dává nahlédnout do technického zázemí zámku. „Turisty provádíme přízemními sály, sklepením, strážnicí, místy pro čeládku, bílou i černou kuchyní,“ shrnul Bárta. Tak se pojďme podívat.

Čeká nás vysloveně inspirativní cesta, protože dotváří celkový pohled na vzdálená staletí. V případě zámecké prohlídky je totiž kompletní zprávou o něm samém právě setkání nejen s reprezentativními prostorami, ale i se zákulisím.

Navíc i v těchto prostorách zaplesá srdce návštěvníků, kteří umějí ocenit atmosféru místa i jeho – lze říct – výtvarné působení. Jmenujme v této souvislosti například obě kuchyně. Stěna ověšená měděným nádobím v kuchyni bílé a otevřený oheň plápolající v zšeřelé kuchyni černé dýchají dávnými časy i poezií vskutku intenzivně.

Zámek pamatuje nejen na dospělé, ale i dětské návštěvníky – i pro ně má speciální prohlídkový okruh. Dále do zámecké nabídky patří šenk, možnost ubytování přímo v zámeckých interiérech či uspořádání svatebního obřadu.

Je tu pochopitelně i zámecký park – na jeho zásadní úpravy se majitel zámku chystá v příští sezóně. Což ovšem neznamená, že by snad blízké okolí zámku nelákalo k příjemné procházce. Opak je pravdou.

Pár kroků od objektu lze dojít do malebného údolí, kterým protéká říčka Výrovka. V Radimi má její vodní tok za sebou téměř padesát kilometrů a před sebou dalších dvacet. Ve finále se Výrovka u Pístů vlévá do Labe – což už je ale jiná kapitola.

VIDEO 02 Radim BVideo: Novinky

PŘÍŠTĚ trochu změníme žánr a od architektonických památek a tuzemských přírodních krás, které již brzy s pomocí jara obzvláště vyniknou, zamíříme k obsahu vysloveně zoologickému. Cílem bude pražská zoo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám