Hlavní obsah

Tipy na víkend: Maraton Červeného trpaslíka i rekord nejvíce plujících svíček

Novinky, Lucie Poštolková

Třetí adventní víkend přináší vánoční akce na hradech, zámcích a v zoologických zahradách. Můžete se podívat na zámek Loučeň, Telč, Tovačov, Děčín, hrad Rabí, Loket, kde si na víkend připravili netradiční prohlídky. O rekord nejvíce plujících svíček se pokusí v Pelhřimově. Na maraton seriálu Červený trpaslík se můžete podívat v pražských Holešovicích.

Foto: Profimedia.cz

O rekord nejvíce plujících svíček se pokusí v Pelhřimově.

Článek
Praha

Nachystejte uzenáče a vyrazte na maraton Červeného trpaslíka

V pátek se můžete ponořit do maratonu Červeného trpaslíka v klubu Excelent Blink v pražských Holešovicích. Akce s názvem Fénix Live Sci-fi Night začíná v 16 hodin. Sami návštěvníci si mohou určit, kolik dílů zhlédnou. Souběžně bude v klubu probíhat od 17 hodin robotická přehlídka Stanleyho Povody alias pana Sestrojím Vám Cokoliv, která vás bezesporu dostane do jiné dimenze. Následně vystoupí i cyberpunkové Amanitas Fire Theatre a hodinu před půlnocí se za mixážní pulty postaví skvělí Planeta Nova DJs.

První světová výstava angličáků

Více než 1500 autíček a předmětů, které mají spojitost se značkou Matchbox, jež svá auta prodávala v takzvaných krabičkách od sirek, je od středy k vidění v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu (UMPRUM). [celá zpráva]

Česká mše vánoční

Na vánoční atmosféru se můžete naladit v sobotu v KC Zahrada. Od 19 hodin tu vystoupí Orchestr Akademie věd a smíšeného sboru pod taktovkou dirigenta Pavla Hryzáka. Zahrají Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Betlém ze sena v Čenkově míří do knihy rekordů

Čenkov nacházející se na spojnici mezi Příbramí a Hořovicemi již třetím rokem u místní kapličky sv. Antonína hostí Betlém ze sena. Letos se chystá jeho zápis do České knihy rekordů - stát se tak má v sobotu 15. prosince. [celá zpráva]

Štědrý den s knížecí rodinou na zámku Loučeň

O třetí adventní neděli 16. prosince v každou celou hodinu od 11 do 15 hodin mohou zájemci na zámku Loučeň u Nymburka prožít oživlé prohlídky s názvem Knížecí Štědrý den. V jejich průběhu nejen nahlédnou do vánočního zámku, ale zažijí i rozdávání dárků všem přítomným dětem. [celá zpráva]

Jihočeský kraj

V Písku na vás čekají kat i Gottwald

Na hlavě červená kápě, v ruce provaz, jehož konec je omotán kol laního zápěstí mladé delikventky. Roztržená její košile odkrývá potupný cejch vypálený na rameni. Tak stojí v Prácheňském muzeu v Písku sousoší kata a odsouzené. [celá zpráva]

Plzeňský kraj

Zlevněné skipasy do soboty

Pokud budete mít cestu přes šumavský Špičák, můžete si tu zalyžovat za zvýhodněné ceny. Až do soboty včetně vyjde dospělého jízdenka na 420 korun, mládež na 280 korun a rodinu s dvěma dospělými a neomezeným počtem vlastních dětí přijde celodenní lyžování na 950 korun. V provozu jsou všechny lanovky a vleky, ale o víkendu se na sjezdovce č. 1 (Turistická) pojedou závody v superobřím slalomu.

"Za poslední tři dny napadlo kolem 40 cm nového sněhu a na sjezdovkách je nyní v průměru 60 – 80 cm," uvedl spolumajitel a zároveň i ředitel střediska Ski Špičák Vladimír Kasík.

Prohlídky při svíčkách

V sobotu se můžete projít po hradě Rabí při svíčkách. Magickou atmosféru podtrhne středověká hudba v hradní kovárně. První prohlídka odchází v 16.30 hodin. Další následují v 17, 17:30 a v 18 hodin. Návštěvníci si poslechnou, jak trávili čas adventu a Vánoc předešlé generace. Překvapení přichystají i oživlé postavy středověkých obyvatel hradu, k ohřátí bude připraven i jeden z velkých ohňů na nádvoří hradu a k ochutnání svařené víno či čaj, k poslechu zahraje středověká hudba. Dopředu si raději rezervujte prohlídku na telefonním čísle 376 596 235.

Karlovarský kraj

Vánoční zvyky na Lokti

Vánoční zvyky a koledy připomenou na hradě Loket. Od 16 hodin se v Rytířském sále můžete ponořit do příjemné atmosféry bohatého programu, který zahrnuje tradice od sv. Barborky po házení škrpálem, od průvodu Lucek po tajemství odlévání. Interaktivní pásmo nabízí příležitost prožít zvyky slovem, pohybem i tancem. Pořad je vhodný pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Lesní sklo a adventní věnce s vůní punče

V Duchcově připravili pro návštěvníky prodejní výstavu adventních věnců a výrobků z lesního skla, která připomene kouzlo Vánoc v zámecké konírně. Otevřeno je o víkendu 15. a 16. prosince od 10:00 do 16:00 hodin, vstup pro návštěvníky je volný. V neděli 16. prosince bude adventní výstava zakončena vánočním koncertem ve Valdštejnském sále zámku, který pořádá Kulturní centrum Duchcov na Teplicku. Můžete se těšit na Českou mši vánoční J. J. Ryby v podání Děčínského pěveckého sboru. [celá zpráva]

Pohádkové odpoledne na zámku Děčín

V sobotu od 15 hodin začíná na zámku Děčín Pohádkové odpoledne. Malí i velcí se mohou těšit na loutkové představení „Sněhurka a sedm trpaslíků“ v podání Malého divadélka Praha. Od 10 do 17 hodin zaplní hlavní nádvoří stánky s občerstvením, kramářským zbožím a historickými řemesly. K příjemné náladě jistě přispěje vystoupení několika děčínských hudebních a pěveckých sborů. Zároveň budou probíhat prohlídky zámku a ohřát se budete moct v dobročinné kavárně. V neděli symbolicky zakončí vánoční trh třetí adventní koncert Guitar arte Trio se sopranistkou Zdenou Cmuntovou. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Vánoční jarmark v Jilemnici

Krakonoše potkáte na vánočním jarmarku v Jilemnici. Program začíná v 8:25 hodin, kdy trubači pozdraví Krakonoše. Následovat budou hudební vystoupení základních škol, ukázka historického šermu, žonglérů, ohňostroj a mnoho dalšího. Podrobnější program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoce v Hradci Králové začínají v muzeu

Už třiadvacet let začíná pro stovky Hradečanů adventní období návštěvou Muzejního adventního trhu v Muzeu východních Čech. Stejně to bude i letos. Atmosféru minulosti podbarvenou vůní cukroví a horké medoviny doplňuje nejen vánoční výzdoba, ale i důraz na tradice a lidová řemesla. [celá zpráva]

Pardubický kraj

Modelářská burza

V sobotu se v kulturní místnosti Depa kolejových vozidel PJ Pardubice se koná modelářská burza (vstup z ulice Na Staré poště). Setkání začíná v 8 hodin. Zájemci si budou moct nakoupit, prodat, vyměnit nebo si prohlédnout železniční modely, literaturu a upomínkové předměty do 11 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Vánoční trhy

Do neděle se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích konají vánoční trhy. Kromě tradičního občerstvení a výrobků se můžete těšit na živý betlém se zvířátky, zvoničku splněných přání a Ježíškovu poštu.

Vysočina

Historické postavy ožijí na zámku Telč

V sobotu se na zámku Telč konají mimořádné kostýmované prohlídky. Netradiční prohlídky vás zavedou do pokojů posledních majitelů, rodiny Podstatských. Setkáte se s postavami z různých období, které se v adventním čase objevují na zámku, aby návštěvníkům umožnily nahlédnout do jeho historie. Prohlídky se sváteční atmosférou začínají ve 12:15, 13:00, 13:45, 14:30, 15:15 a 16 hodin.

Pokus o rekord nejvíce plujících lodiček z oříšků

V Pelhřimově se na Masarykově náměstí v neděli pokusí o světový rekord v největším počtu plujících lodiček z vlašského ořechu se zapálenou svíčkou. Program začíná v 9:15 hodin. Pokud se chcete zúčastnit, vyrobte si doma vlastní lodičku. Mimo jiné se dozvíte, co vše lze z tohoto staročeského zvyku věštit. Samotný pokus o rekord je naplánovaný na 16:30 u pódia za zpěvu vánočních písní.

Jihomoravský kraj

Na vánoční trhy do brněnského podzemí

Stejně jako loni i letos se návštěvníkům brněnských Vánoc nabízí možnost nakoupit dárky pro své blízké v netradičních prostorách podzemí pod Zelným trhem. Zájemcům, kteří chtějí nejen nakoupit, ale také nahlédnout do starodávných sklepů, je každý pátek, sobotu a neděli od 9:30 do 19:30 zdarma zpřístupněna Společenská část Labyrintu pod Zelným trhem v Brně. [celá zpráva]

Olomoucký kraj

Vánoce na zámku Tovačov

O víkendu se otevře návštěvníkům zámek Tovačov na Přerovsku. Prohlídky vánočně vyzdobeného zámku doplní i tradiční jarmark. Další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Ledová perníková chaloupka a výstava betlémů

Areál výstaviště Floria v Kroměříži je až do 16. prosince dějištěm výstavy betlémů. Organizátoři připravili pro návštěvníky mimo jarmarku a víkendového programu Pohoda Vánoc také ledové překvapení. V průběhu pátku se představí ledová socha – 2,5 metru vysoká perníková chaloupka. [celá zpráva]

Ve zlínské zoo září sloni, nosorožci či žirafy

Od soboty 8. prosince se návštěvníci ZOO Zlín mohou pokochat vánoční atmosférou. Zahradu zpestří světelná výzdoba, která rozzářila prostory hlavního vstupu, zámku Lešná a parku. Tisíce světel vytváří hvězdy, komety, vánoční stromky, zvonky, rampouchy. Tradiční motivy doplní siluety exotických zvířat. V neděli 16. prosince čeká návštěvníky další nabídka, u pavilónu primátů bude rozsvícen vánoční strom v podobě impozantní jedle. [celá zpráva]

V Napajedlech ožije tragický příběh lásky

V napajedelském zámku ožije tragický příběh lásky Mary Vetserové a korunního prince Rudolfa, syna rakouské císařovny Sissi. Historii, která skončila smrtí milenců, připomenou speciální prohlídky. Mary Vetserová byla neteří Aristida Baltazziho, který pobýval v Napajedlech. Baltazziové byli posledními šlechtickými majiteli zámku.

Hraná prohlídka trvá asi 50 minut, její účastníci budou v různých prostorách potkávat historické osobnosti, které povedou dialogy. Speciální prohlídky se konají každou adventní neděli, vždy od 16:00 a 17:00.

Moravskoslezský kraj

Strojení stromečků v zoo

V sobotu se můžete přijít podívat do zoologické zahrady v Ostravě na živý betlém. Nadílka je připravená pro děti i zvířata, rodiče zahřeje vánoční (nealkoholický) punč. Program začíná v 10 hodin u expozice Na statku. Děti se mohou zúčastnit tradičního strojení stromečků - nadělování dobrot zvířatům žijícím volně v areálu zoo.

Organizátoři doporučují ozdoby vyrobit předem, nejlépe z ovoce a zeleniny, nakrájet na kolečka a navléci na šňůrku. Od 11 hodin se budou konat ve výukovém centru zoo vánoční aktivity s vůní medu, které připravili členové Okresní organizace Českého svazu včelařů Karviná a Základní organizace Českého svazu včelařů Vřesina. Děti si budou moci nazdobit medové perníčky nebo si vyrobit svíčku ze včelího vosku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám