Hlavní obsah

První světová výstava angličáků začala v Praze

Právo, Stáňa Seďová

Více než 1500 autíček a předmětů, které mají spojitost se značkou Matchbox, jež svá auta prodávala v tak zvaných krabičkách od sirek, je od středy k vidění v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu (UMPRUM).

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Více než 1500 angličáků bude k vidění v Uměleckoprůmyslovém muzeu do 1. dubna.

Článek

Herní i sběratelský fenomén miniaturních aut, s nimiž si hrálo několik generací českých hochů i dívek, je až do 1. dubna k vidění v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze 1. V přízemí výstavy jsou k vidění série kovových miniaturních modelů aut a strojů, které anglická firma Lesney vyráběla koncem čtyřicátých let minulého století.

Tyto angličáky, jak se jim v 50. letech minulého století, kdy se u nás objevily, začalo přezdívat, se ovšem brzy staly i vášní sběratelů. Sběratelské kousky a kolekce veteránů najdou návštěvníci v 1. patře výstavy.

Foto: Archiv výstavy

„Pamatuji si, když mi kamarád ve škole poprvé ukázal autíčko, které bylo tak malé, že ho bez problémů vytáhl z kapsy, a řekl mi, že se budou dnes – vždy to bylo před Vánoci – prodávat ve třech obchodech v Praze. Běžel jsem domů, vybral s dovolením tátovi z kabátu drobné a letěl do Vodičkovy ulice,“ vzpomíná Alexandr Goldscheider, vášnivý sběratel autíček Matchbox.

„Mohli jsme si koupit jen jeden model, ale pak jsme se zase vrátili a doufali, že nás prodavačka nepozná. Když jsme pak dostali stejný model, rovnou ve frontě jsme ho vyměňovali,“ vzpomíná na dobu před více než padesáti lety Goldscheider, díky jehož sbírce muzeum výstavu uspořádalo.

Druhou část autíček muzeum zakoupilo ze sbírky Tomáše Frýda. Též vášnivého sběratele, který za svůj život, který předčasně skončil před třemi lety, nastřádal zhruba 12 tisíc aut.

Foto: Archiv výstavy

V Česku našla tato autíčka nejen své nejvěrnější fanoušky, ale právě obal, který byl pro angličáky tak specifický, tak trochu ostrované odkoukali od nás. Společnost Lesney chtěla dělat auta tak malých rozměrů, aby se vešla do krabičky od sirek Norvic, které tehdy vyráběla firma Solo Sušice.

Důvodem byla i kýžená finanční dostupnost pro děti i z těch nejchudších vrstev v poválečné Anglii. Precizní modely, funkční, odolné a barevné, vyráběli bývalí vojáci, navrátivší se z války, v měřítku 1:150 ze slitiny zinku a tajných příměsí.

Foto: Archiv výstavy

Na výstavě jsou k vidění série 1-75, série Superfastů, které už vypadaly a jezdily více jako hračky, zemědělské stroje, dárková balení se šesti auty nebo veteráni. Ale také mnoho sběratelských unikátů, ke kterým se často dostali právě jen čeští sběratelé.

„Když už se mohlo v 60. letech cestovat, přišly i katalogy a my zjistili, že nám sem posílali zbytky řad nebo autíčka, na která už jim nezbývaly komponenty, takže je nahrazovali jinými koly nebo sedadly. To se pak v budoucnu ukázalo jako ohromné štěstí, protože hodnota českých sbírek se výrazně znásobila. Dnes se jedno cenné sběratelské autíčko prodává za tisíce liber. Dosud nejdražší auto Matchbox vydražil jeden Japonec za 10 000 liber,“ řekl při zahájení výstavy Goldscheider s tím, že tato veřejná expozice je vůbec první na světě.

Foto: Archiv výstavy

„Jinak byly všechny jen privátní sbírky a lidé si je mohli prohlédnout jen po dohodě s majitelem,“ dodal vášnivý český sběratel žijící v Londýně.

Expozice Angličáci Matchbox se v dubnu přestěhuje do zámku v Kamenici nad Lipou, kde má UMPRUM, jehož brány se kvůli rozsáhlé rekonstrukci v příštím roce uzavřou, svou pobočku.

Foto: Archiv výstavy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám