Hlavní obsah

Tipy na víkend: Cyklistický veletrh, renesanční průvod a Bafuňářské závody

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Společně s příchodem jara (alespoň kalendářním) se otevírají hrady i zámky. Začíná turistická sezóna. V Českém Krumlově půjde městem renesanční průvod, v Praze se koná cyklistický veletrh a poběží se maraton. Lyžařskou sezónu ukončí ve Svatém Petru snowboardový festival, v Říčkách v Orlických horách se pojedou Bafuňářské závody.

Foto: Profimedia.cz

Českým Krumlovem půjde v sobotu renesanční průvod.

Článek
Praha

Veletrh o cyklistice a všem, co k ní patří

Na výstavišti v Letňanech se o víkendu sejdou všichni, kdo se zajímají o kola a cyklistiku vůbec. Zájemci si prohlédnou novinky i cyklistické trendy. Doprovodný program slibuje exhibice, závody v různých disciplínách, testování kol, rozhovory, autogramiádu i televizní spoty z nejrůznějších cyklistických akcí u nás i v zahraničí. Představí se také turistické regiony jako je Olomoucký kraj a další.

Pražský maraton

V sobotu od 12 hodin Prahou poběží pražský Hervis 1/2 Maraton. Před Rudolfinem na nám. Jana Palacha startují všechny kategorie - štafety, jednotlivci, týmy. Trasa vede přes Mánesův most, nábřeží Edvarda Beneše, kapitána Jaroše, Bubenské nábřeží, Libeňský most, Rohanské nábřeží, nábř. L. Svobody, Kosárkovo nábřeží, Mánesův most, Křížovnickou. Poběží se také až na Smíchov, skrz Lidickou, Strakonickou, přes Palackého most, Rašínovo nábřeží, Jaromírovou, Sekaninovou, Na Slupi zpět k Rudolfinu. Podrobnou trasu najdete zde.

Zoo Praha otevírá novou geostezku

Zoo Praha vstupuje do své 81. sezóny s novým logem a geostezkou. Slavnostní otevření stezky je naplánováno na 13 hodin. Návštěvníci se mohou těšit jak na autora Geostezky pana Jiřího Rumla a jeho bratra Jana, tak na herce Zuzanu Norrisovou a Vladimíra Vladyku. V 15 hodin bude symbolicky zahájena stavba Pavilonu velemloků, který se bude nacházet v sousedství venkovních expozic velkých želv a který budou obývat největší žijící obojživelníci světa – velemloci čínští.

Igráček na Petřínské rozhledně

Od pátku bude v suterénu Petřínské rozhledny zpřístupněna nová interaktivní výstava pod názvem Fenomén Igráček, která potěší nejen děti, ale také jejich rodiče a prarodiče. Plastové figurky si mohou zájemci prohlédnout zdarma do 28. února 2013.

Středočeský kraj

Otevírají se Ležáky

V pátek se otevřou Ležáky. Na programu je svěcení studánek a výstava fotografií Pavla Popelky - Podoba vody. Akce začíná v 15:30 hodin. Večer pak od 17 hodin vystoupí pražská Viola s příběhy ze Starého zákona II. s Barborou Munzarovou a Josefem Somrem. Více najdete zde.

Zdice zvou na dvě pozoruhodná vyhlídková místa

Středočeské Zdice jsou jedním z dobrých turistických tipů. Kromě prohlídky města nabízejí i výpravu na dva pozoruhodné vyhlídkové body (celý článek).

Po trase pochodu Do Okoře bez oře se půjde podle geokešek

Letošní jednačtyřicátý ročník dálkového pochodu Do Okoře bez oře se uskuteční v sobotu 31. března. Nejkratší trasa bude jako obvykle sedmikilometrová. Nejdelší, padesátikilometrová, je pak vhodná pro již zkušené pochodníky a cykloturisty (celý článek).

Z Vraní skály je výhled takřka letecký

Do kategorie dokonalých přírodních rozhleden, čili míst s dalekým kruhovým výhledem, jednoznačně patří Vraní skála u Svaté nedaleko středočeských Zdic. Hlavní cíl je tak určen - nebude ale v rámci následující výpravy jediný (celý článek).

Hrad Křivoklát vjel do nové sezóny v kočárku

Nikoliv kočárem, ale kočárkem vjel hrad Křivoklát v letošním roce do nové sezóny. S mírnou nadsázkou a s narážkou na novou sezónní výstavu tak lze slavnostní otevření hradu pro turisty pojmenovat – jedním dechem ale i dodat, že jízda je to od samého počátku skutečně spanilá (celý článek).

Jihočeský kraj

Renesanční průvod

V sobotu se Český Krumlov na několik hodin přenese do renesance a přiblíží se tak velkolepým Slavnostem pětilisté růže. Historický průvod bude ve 12 hodin vycházet z V. zámeckého nádvoří a za odbíjení zvonů bude přivítán hofmistrem na II. zámeckém nádvoří. Odtud bude zástup pokračovat na náměstí Svornosti, kde vladaře rožmberského a purkmistra krumlovského přivítají tancem a hudbou nejen místní spolky. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Jarní putování Pošumavím – středověká tvrz Kašovice

Na malém a nevýrazném vrchu nad vesničkou Kašovice a nad šumavskou říčkou Ostružná se v modřínovém lesíku nachází zřícenina středověké tvrze, ke které se váže pověst o dívce se zlatou hvězdou na čele (celý článek).

Karlovarský kraj

Hrané pohádkové prohlídky v Bečově

O víkendu se na zámku Bečov konají pohádkové prohlídky od 10 do 17 hodin po oba dny. Projít si budete moci II. prohlídkový okruh (zámecké interiéry), ale také I. prohlídkový okruh (relikviář sv. Maura), kde se bude konat dětský program Relikviář pro každého v 10:45 a ve 13:45 hodin. Děti si na zámku budou moci půjčit kostýmy princezen a princů na vratnou zálohu. Lepší je si rezervovat místa na tel. č. 353 999 394. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Zámek v Duchcově otevřou loutky Anifestu a Chopin

Návštěvníci duchcovského zámku mohou v letošní sezóně zaznamenat celou řadu zajímavých osobností, které navštíví bývalé sídlo rodu Valdštejnů, nehledě na pokračující stavební práce v rámci obnovy krovů a výměny střech jižního křídla zámku, včetně obou předsunutých zámeckých věží (celý článek).

Otevírá se Chrám Chmele a piva

V neděli se otevře Chmelařské muzeum v Žatci. Program začíná v 10 hodin. Těšit se můžete na spuštění fontány, vystoupení Chmelobrany, otevření majáku a nová atrakce - průlez majákem. Podrobnější informace najdete zde.

Liberecký kraj

Snowboardový festival

V lyžařských areálech Svatý Petr a Špindlerův mlýn zakončí zimní sezónu snowboardovým festivalem. Letošní ročník se ponese v duchu Mexika. Od čtvrtka do neděle bude v provozu snowpark XXL formátu, který bude umístěn ve spodní části černé sjezdovky v areálu Svatý Petr. Na večer je pak připraveno množství hudebních lahůdek včetně koncertů Navigators, Monkey Business, Vladimira 518 a Terezy Černochové, PSH a dalších pecek. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Kat Heřman poodhalí tajemství hradu Kost

Na hradu Kost začnou od 1. dubna oživené prohlídky z projektu Otevřete 13. komnatu. Prohlídky budou v dubnu na programu každý víkend, od 5. května budou uvedeny v celotýdenních prohlídkách hradu (celý článek).

Bafuňářské závody na lyžích

Pokud se chcete naposledy postavit na lyžařská prkénka, zajeďte si do Říček v Orlických horách. V sobotu se v lyžařském areálu konají tradiční Bafuňářské závody. V odpoledních hodinách budou sjezdovku sjíždět děti i dospělí v maskách. Na konci karnevalu bude vyhlášena nejlepší maska ve třech kategoriích: děti, dospělí a skupiny. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Otevření zámku Moravská Třebová

V sobotu se slavnostně otevře zámek Moravská Třebová. Nebude chybět kat a ukázky práva útrpného, dobové tržiště, střelba z luku i kuše, souboje na kládě a s mlaty a mnoho dalšího. Program se koná od 10 do 16 hodin. Po celý den budou zpřístupněny prohlídkové okruhy zámku. Podrobnější program najdete zde.

Odemykání Doubravy XXI.

O víkendu budou vodáci a skauti odemykat Doubravu. V sobotu začíná prezence v 8 hodin u přehrady Pařížov. Na večer je připraven Country bál. V neděli začíná volné splutí v 10 hodin. Účastnický poplatek činí 50 korun. Více najdete zde.

Aprílový trolejbus

Ulicemi Pardubic se v neděli bude prohánět Aprílový trolejbus. Jízdní řád historického vozu najdete zde.

Vysočina

Otevření hradu Lipnice

V sobotu se otevřou brány hradu Lipnice nad Sázavou. V 10 hodin zavlaje nad hradem vlajka Ronovců, kterým bude patřit letošní sezóna. Návštěvnická trasa volné prohlídky hradu bude na počátku letní sezóny obohacena o soubor kopií obrazů zachycujících různé podoby lipnického hradu. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Pernštejnský hradní rok nabídne i jídla slavného rodu

Jak se asi vařilo u Pernštejnů? Co jedli, jak se bavili? Jak žil jeden z nejslavnějších a také ve své době nejbohatších českých rodů? Pokusí se to ukázat řada akcí nové turistické sezóny (celý článek).

Zbraně i trofeje mysliveckého veletrhu

Mnoho unikátních a historických exponátů čeká na návštěvníky mysliveckého a lesnického veletrhu Silva Regina, který začíná se zemědělskými veletrhy o víkendu v Brně. Lidé uvidí rekordně velkou sbírku uniforem, zbraně i trofejní vycpaná zvířata.

Nepřehlédnutelnou součástí výstavy bude dřevěný Schwarzenberský dům s relikviemi rodu, mědirytinami, obrazy a unikátní trofejí v podobě obrovského jelena, která bude připevněná na domě. Kolem domu bude výstava kočárů, nebudou chybět ani historické lovecké saně ruského cara, které přivezl na bitvu u Slavkova.

Na děti čeká farma, kde budou k vidění nefalšovaní kovbojové v akci, westernová plemena koní nebo minihorse. Můžete se svézt v bryčce, ale také se zapojit do netradičního interaktivního programu, během něhož si v kruhové ohradě Equipoint vyzkoušíte práci s koněm pomocí řečí těla a vlastních myšlenek.

Na laserové střelnici bude možné si vyzkoušet střelbu na virtuálního zajíce či jelena. Veletrh Silva Regina se koná společně s veletrhy TechAgro, Biomasa a Animal Vetex. Akce začínají v sobotu a končí příští týden ve středu. Základní vstupné na výstaviště je 160 korun na den.

Ze sklepa do sklepa

V sobotu se koná 7. ročník vinařské akce putování Ze sklepa do sklepa. Mezi 11. a 19. hodinou tak budete moci za poplatek 1000 korun ochutnat řadu vín v okolí Velkých Bílovic. Mezi sklepy bude jezdit autobus. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Zámek Skalička se otevírá veřejnosti, chystá výstavy i kurzy

Koncerty, kurzy, výstavy i workshopy doprovodí letošní sezónu na zámku Skalička v Zábřehu na Šumpersku. Začátek kulturní sezóny odstartuje v sobotu výstava brněnského výtvarníka Martina Foretníka nazvaná Retrospektiva. V neděli bude na zámku poprvé otevřena tamní kavárna a ve stejný den předvedou své umění studenti Pražské konzervatoře. Od května do srpna bude poté návštěvníky provázet výstava fotografií s názvem Současné baroko Martina Kámena.

Arcibiskupský palác nabídne výstavy i prohlídku pro nevidomé

Expozici mapující osobnost arcibiskupa Leopolda Prečana a výstavu vazeb vybraných liturgických knih olomouckých arcibiskupů a biskupů si budou moci v nové turistické sezoně prohlédnout lidé v Arcibiskupském paláci v Olomouci. Hlavní sezóna začne o víkendu, připravena je i haptická, tedy hmatová trasa pro nevidomé a slabozraké návštěvníky. Dopředu objednaní zájemci si budou moct během prohlídky "osahat" výzdobu sálů či vytipované památky. Tito návštěvníci mají také k dispozici tištěného průvodce v Braillově písmu a černotisku. Více informací o otevírací době zájemci naleznou zde.

Hrad Helfštýn zahájil sezónu víkendovými prohlídkami

Jedním z prvních hradů, které počátkem března zahájily novou turistickou sezónu, je hrad Helfštýn na Přerovsku. Prohlídku si můžete užít zatím vždy o víkendu. Od dubna bude otevřeno denně s výjimkou pondělí (celý článek).

Zlínský kraj

Ve vizovickém zámku přibyl hudební pokoj, vrátily se obrazy

Zámek ve Vizovicích na Zlínsku nabídne v letošní sezóně návštěvníkům několik novinek. Přibyl nový hudební pokoj na prohlídkové trase A, který je vybavený jen původními věcmi z místního zámku. Do zámeckých pokojů se také vrátily restaurované obrazy malíře Hanse Graffa, vystaveny jsou i nové předměty z depozitářů. Letošní sezóna začne v sobotu, na neděli je připravena slavnost Odemykání zámku.

Zámek v neděli symbolicky velkým klíčem odemkne ministryně kultury Alena Hanáková. Návštěvníci si budou moci prohlédnout novou výstavu barevných fotografií památek UNESCO. V areálu budou připraveny hry pro děti, své umění předvedou umělečtí kováři, dráteníci a hrnčíři. Lidé se budou moci zahřát speciální aprílovou polévkou a odnést si na památku ozdobné lusky z listnatého stromu dřezovce, které v areálu vizovického zámku rostou dva.

Lyžařská sezóna vyvrcholí v sobotu závodem Razula Open Cup

Přestože mnohá lyžařská střediska již ukončila sezónu, Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích zůstává stále v provozu a nabízí dobré lyžařské podmínky. Oficiální tečkou za lyžařskou sezónou se stane 8. ročník lyžařského závodu Razula Open Cup, který se pojede v sobotu 31. března (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Den ptactva v zoologické zahradě

V neděli se v Zoo Ostrava oslavuje svátek všech opeřenců. Nositelé ptačích příjmení budou mít zvýhodněné vstupné. Pokud se prokáží občanským průkazem, zaplatí cenu zlevněného mimosezónního vstupného, tj. děti 50 Kč a dospělí 80 Kč. Mezi 11. a 16. hodinou budou pro všechny ve výukovém centru zoo připraveny aktivity a soutěže na ptačí téma: poslouchání ptačích hlasů, poznávání ptačího peří, ptačích vajec, výstava budek apod. Ve 14:15 hodin si zájemci mohou prohlédnout komentované krmení supů bělohlavých a ibisů skalních, kteří společně obývají prostornou voliéru v blízkosti Pavilonu indických zvířat. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám