Hlavní obsah

Tipy na prázdniny: Svatba upírů, diamantová výstava i lampiónové průvody

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzimní prázdniny se vydejte na české hrady a zámky, které připravily spousty zajímavých atrakcí. Strašidelným svátkem Halloween se inspirovala botanická zahrada a zámek Náměšť, kde proběhne svatba upírů. V Brně se otevře autodrom, mlsné jazýčky ať se vydají na čokoládové prohlídky, zabíjačku nebo na vepřové hody.

Článek
Středočeský kraj

Zámek Loučeň

Podzimní prázdniny nabídnou návštěvníkům zámku Loučeň na Nymbursku překvapivou sérii zážitků - čokoládové prohlídky, prohlídky zámku s Bílou paní a s Fantomasem.

Zámek a jeho labyrintárium budou otevřeny po celé podzimní prázdniny, tedy od středy do neděle, denně od 10:00 do 17:00 hodin. Středu, pátek a neděli zpestří čokoládové prohlídky, kdy si dětské mlsné jazýčky přijdou na své.

Ve čtvrtek se mohou těšit návštěvníci na prohlídky s Bílou paní. Prozradí svůj původ i to, jak dlouho už na zámku straší. V sobotu pak ovládne zámek Fantomas. Slavný hrdina je nyní na zámku jako doma, celý říjen a listopad zde probíhá výstava kostýmů z televizního seriálu Arabela, kde má právě i Fantomas své místo. Více najdete na stránkách zámku.

Havířské šprýmování

V rámci Dne Středočeského kraje Hornické muzeum v Příbrami připravilo na čtvrtek akci s názvem Havířské šprýmování. V rámci celodenního programu si návštěvníci vyzkouší jízdy hornickým vláčkem mezi Ševčinským a Vojtěšským dolem, jízdy důlním vláčkem v podzemí Prokopské štoly v areálu dolu Anna, fárání výtahem a prohlídky historického podzemí Wasserlauf, jízdy do dolu Drkolnov po skluzavce k velkému vodnímu kolu a další soutěže.

Děti si vyzkouší těžit stříbrnou rudu, čerpat důlní vody, přetahování se žentourem nebo se budou moct pošťuchovat se zlobivým permoníkem. Program začíná v 10 hodin a končí v 16 hodin, vstupné bude jen za symbolickou 1 Kč.

O podzimních prázdninách jsou všechny expozice v Hornickém muzeu v Příbrami a jeho pobočkách otevřeny denně. Více najdete zde.

Sokolník na Točníku

Ve čtvrtek od 10 do 16 hodin potkáte na hradě Točník sokolníka Ondru Semeckého, který návštěvníkům na závěr sezóny představí své ptactvo. Více najdete zde.

Výtvarný ateliér

Na zámku v Mníšku pod Brdy je připraven pro děti výtvarný ateliér. Děti si zde budou moct vyrobit Mníšecké strašidýlko. Více najdete zde.

Zámecké šermírny

Zámek Žleby bude otevřen celé podzimní prázdniny od 9 do 16 hodin, kdy odchází poslední prohlídka. Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu budou prohlídky zámku obohaceny doprovodným programem v podobě tradiční "Zámecké šermírny".

Návštěvu zámku lze spojit i s příjemnou procházkou zámeckým parkem podél toku řeky Doubravy, který je v plném lesku podzimních barev. Více najdete zde.

Výlov rybníka

Ve čtvrtek od 9 hodin začne výlov rybníku Musík, který je jedním z posledních vodních děl Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan. Rybník se nachází u Dublovic na Příbramsku a potrvá až do pátku.

Liberecký kraj

Kouzlo podzimu zve do krajiny pod Ještědem

Slunečný podzim netrval dlouho, v Ještědském pohoří se hlásí zima a Ještědu nasazuje bílou čepici. Rána jsou chladnější, ale výhledy o to krásnější, když slunce probleskne mezi mraky a odhalí paletu barev. K výletům v poklidné krajině láká Podještědí, kde nejznámějším místem je Světlá pod Ještědem. (celý článek)

Zámek Hrubý Rohozec okouzluje skvostnými interiéry

Zámeckých perel je na území České republiky k nalezení víc, zcela určitě k nim patří i zámek Hrubý Rohozec v těsném sousedství Turnova. Ze silnice je takřka přehlédnutelný, ale když vstoupíte na území jeho areálu, je vše jinak. A což teprve, když vstoupíte do zámeckých interiérů. (celý článek)

Oslavy vzniku Československa

V Hrádku nad Nisou na Liberecku bude při příležitosti oslav vzniku Československa na zrekonstruovaném Horním náměstí slavnostně spuštěna nová fontána a odhalena středověká kašna. Město také předá ocenění hasičům a vybraným občanům za pomoc při záplavách a za zásluhy o město. Slavnosti se uskuteční na Horním náměstí od 16. hodin.

Ústecký kraj

Magický hrad Střekov přitahuje nejen romantiky

Už při příjezdu do Ústí nad Labem po železnici či silnici podél Labe zaujme návštěvníky dominanta hradu Střekov, který se tyčí na stometrové čedičové skále. Hrad je jednou z nejlépe dochovaných zřícenin, jeho silueta se kvůli své romantičnosti a až magické přitažlivosti stala symbolem města.(celý článek)

Plzeňský kraj

Cesta za čarodějnou knihou

V neděli se okolo kláštera Plasy a Velké louky prožene lampiónový průvod s halloweenskými maskami. DDM Radovánek ve spolupráci s Městskou Knihovnou Plasy a NPÚ-Klášter Plasy připravil pro děti pouť za čarodějnickou mluvící knihou. Roztodivné masky se začnou slétávat mezi 16.30 až 17.30 hodinou na Velké louce a Konventu odkud se vydají na lampionový průvod. Pro další informace navštivte stránky Radovánku, eventuelně klášteru Plasy.

Zamykání Velhartic

V sobotu se proběhnou na hradě Velhartice pážata, panošové i rytíři. V rámci akce zamykání hradu se poběží závod "Běh o hradní klíč" ve všech věkových kategoriích. Připraven je také doprovodný program, ohňostroj a lampiónový průvod. Další informace najdete zde.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Velhartice

Vodní hrad Švihov

Ve čtvrtek a pátek bude vodní hrad Švihov otevřen od 9 do 15 hodin. Na sobotu je pro malé i velké připraveno divadelní představení: Hele, pojďme do divadla. Přehled kulturních akcí najdete zde.

Plzeňské atrakce

Plzeň při letošních oslavách vzniku samostatného Československa zpřístupní ještě více turistických cílů bezplatně nebo jen za symbolické vstupné 28 korun. Nově se na seznam mezi téměř dvacítku atrakcí dostanou Stará i Velká synagoga, kde se uskuteční prohlídky s průvodcem. Zvýhodněné vstupné bude například do bazénu Slovany, Muzea loutek, Dinoparku, Muzea strašidel, Národopisného muzea Plzeňska, Plzeňského historického podzemí, Techmanie a podobně.

Pro děti jsou během dne připravena také čtyři dětská představení v Měšťanské besedě. Až do 4. listopadu bude také v mázhausu plzeňské radnice otevřena výstava nazvaná Od monarchie k republice. Součástí čtvrtečních oslav bude i program armády, předání ocenění města i tradiční průvod světel a slavnostní ohňostroj. Kompletní program plzeňských oslav najdete zde.

Jihočeský kraj

Hodina vlků nad Pískem aneb Kouzlo úplňkové noci

Odpradávna lidé připisují úplňkové noci čarovné síly, ať již v magii, nebo v legendách o vlkodlacích. Nabízím krátkou procházku nočním Pískem. Nepotkáme tu ani upíry, ani vlkodlaky, zato poznáte, jaké kouzlo může mít úplněk pro člověka vnímavého k zdánlivě všedním krásám noci i města nad Otavou. (celý článek)

Kvilda je drahým kamenem v koruně národního parku

Kdo jednou navštíví Šumavu, zamiluje si ji a vrací se znovu a znovu. Říká se jí také zelené srdce Evropy a patří k největším českým národním parkům. Je to krajina s mnoha tvářemi: planiny s horskými smrčinami, zrádná rašeliniště, ledovcová jezera jako by vypadla z oka aljašské přírody, dravé řeky, lesy se skalnatými útvary a sutěmi vybavenými horskými bystřinami, místy nás překvapí její až panenská příroda. (celý článek).

Královéhradecký kraj

Vepřové hody aneb pohádkové posvícení

V sobotu na Hradu a zámku Staré Hrady zavoní Vepřové hody aneb Pohádkové posvícení. Program začne v 10 hodin a skončí v 17. hodin. Kromě tradiční lidové veselice je připravená zabíjačka podle starých lidových tradic, veselé historky ze života a Jarmareční pohádky Jiřího Krytináře, staročeský jarmark, dobová řemesla i pohádkové překvapení pro děti. Podrobnosti najdete zde.

Dvorská zoo v zajetí duchů a strašidel

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku bude do neděle 31. října patřit duchům a strašidlům. Součástí tradiční akce nazvané Týden duchů bude kromě strašidelné výzdoby zoo i to, že si lidé budou moci vydlabat z dýní vlastní strašidlo.

Pracovníci zahrady každý večer rozsvítí svíčky ve vydlabaných dýních, což dodá celému areálu netradiční atmosféru. V prostoru restaurace bude také návštěvníkům postupně k dispozici několik stovek dýní pro vytvoření vlastního strašidla. Děti si mohou do zoo přinést i doma vydlabanou dýni. Zahrada bude v Týdnu duchů otevřená až do 18.00 hodin. Více najdete zde.

Český Krumlov – město, které uchvátí a stojí proto za návraty

Ne neprávem je statisticky toto malebné město v naší vlasti druhé nejnavštěvovanější a od roku 1992 zapsané do světového dědictví UNESCO. Fascinující je komplex hradu a zámku, křivolaké uličky hluboko pod ním a přečetné nástěnné malby nejen na zámeckých nádvořích. (celý článek)

Kraj Vysočina

Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Až do neděle probíhá soutěžní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Festival je oblíbený pro svou neformální atmosféru, diskusní charakter, systematickou podporu pozoruhodných dokumentů i ediční činnost. MFDF Jihlava je největší festival autorského dokumentárního filmu ve střední Evropě, který zprostředkovává progresivní a provokativní dokumenty na společensky zásadní témata a mapuje současnou českou, středoevropskou a světovou dokumentární scénu. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Dostihy i výlov rybníka

V Pardubicích se můžete ve čtvrtek vydat na dostihové závodiště nebo na výlov rybníka. Na závodišti si návštěvníci připomenou tradici parforsních honů. Hubertova jízda se koná na závěr jezdecké sezony na počest patrona lovu, svatého Huberta. Jízdy se může zúčastnit každý. Zápisné je 200 korun. Účast je však možná pouze v korektní jezdecké výstroji.

Kdo dá přednost rybím specialitám, může vyrazit k Bohdanečskému rybníku, kde rybáři chystají výlov a od rána tam bude možné koupit čerstvé ryby a ochutnat je upravené na grilu. Organizátoři radí na hráz vyrazit včas, protože později se už tvoří dlouhé fronty. Zájem lidí bývá každoročně veliký.

Celodenní program pro děti je připraven i v muzeu perníku v Rábech u Pardubic. Děti budou jako každý rok překonávat "Velké Říjnové Sportovní Rekordy", zkratka je VŘSR. Účastníky čeká přebírání červených a bílých fazolí, liščí běh s pytlem zázvoru či Saxanin hod koštětem. "Všechny výsledky jsou přepočítány podle koeficientů, které zohledňují věk a pohlaví. Proto mohou soutěžit celé rodiny a děti často dosahují lepších výsledků než jejich rychlejší či silnější rodiče," řekl ředitel muzea Luděk Šorm.

V Chrudimi bude povolební jarmark

Tradiční podzimní jarmark v Chrudimi bude tentokrát zaměřený politicky. Bude se vařit povolební guláš a zájemci si mohou z dýně vyřezat svého politika. Jarmark začne v sobotu ráno a skončí v poledne.

"Každý si může z dýně vyřezat politika nebo strašidlo, někdy to vyjde nastejno," dodala Iva Štěpánková z pořádající Chrudimské besedy. Děti se mohou těšit na strašidelný stan, dospělí si mohou uvařit vlastní guláš, maso i koření bude k dispozici. Dopoledne ještě zpestří dixielandová kapela.

Olomoucký kraj

Lampionový průvod

V pátek se můžete vydat na lampionový průvod zakončený ohňostrojem ve městě Konice na Prostějovsku. Sraz účastníků je v 17.30 hodin u hospody v Malenách, dále se půjde k sokolovně, kde jsou pro děti připraveny hry, čaj pro zahřátí a ohňostroj. Na závěr se bude na obecním úřadě promítat pohádka. Více najdete zde.

Šternberk

V sobotu a neděli od 10 do 17 hodin budou na hradu Šternberk provázet návštěvníky průvodci v historických kostýmech a na závěr každé prohlídky je pobaví Roman Prokeš – povídáním o historii zbraní. Pro nejodvážnější je připravena i střelba. Vtipné, ale i poučné povídání s ukázkami chladných i palných zbraní ještě nikdy nezklamalo malé i velké návštěvníky.

Prohlídky začínají každou celou hodinu a ke každé vstupence obdrží návštěvníci malý dárek: pohlednici, CD nebo plakát. Další informace najdete zde.

Svatba upírů

Zámek Náměšť na Hané bude na státní svátek otevřen od 9.00 až do 16.00 hodin, poslední prohlídka se koná v 15.00 hodin. V  sobotu zde proběhne svatba upírů. První upíří prohlídka začíná v 16.00, další pak budou začínat vždy po půl hodině a potrvají až do 22.00 hodin. Dopředu je nutné se rezervovat na čísle 585 952 184. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Zabíjačka ve skanzenu

Archeoskanzen v Modré na Uherskohradišťsku připravuje na sobotu ukončení turistické sezóny nazvané Zamykání skanzenu. S návštěvníky se rozloučí zabíjačkou a ochutnávkou pálenek.

"Loučit se budeme stylově, poděkujeme lidem za celoroční přízeň," uvedl správce archeoskanzenu Lubomír Sláma. Kromě slovácké zabíjačky se návštěvníci mohou podle něho těšit na tři desítky druhů pálenek. Akce začíná po deváté hodině ranní, od 13.00 pak program zpestří vystoupení hudební skupiny Lončáci. Více najdete zde.

Zamykání plavební sezóny Baťova kanálu

Ve čtvrtek se uskuteční slavnostní zamykání plavební sezóny 2010 na Baťově kanálu. Program pro veřejnost začíná 10 hodin v Napajedlech. Více o Baťově kanálu najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Baťův kanál

Burani ve Zlíně – brněnské divadlo Buranteatr

Na státní svátek chystá Malá scéna Zlín svým divákům malé překvapení, kterým bude inscenace Venkov známého brněnského souboru Buranteatr. Pravý „buranský“ Venkov, silný příběh o lži, nevěře a vášni, začne v 19.30 hodin v sále Malé scény.

Brněnské divadlo Buranteatr se v lecčems podobá Malé scéně Zlín. Kupříkladu se podobnost objevuje v zacílení na normální lidi, normální diváky. „Lidé, kteří se bojí ve velkých divadlech kultivované nudy a v malých pečlivě pěstované nesrozumitelnosti, která je pro úzký okruh fandů,“ definoval normální diváky dramaturg Buranteatru Jan Šotkovský. Více najdete zde.

Z rozhledny Doubrava je vidět až na Hostýn a Radhošť

Pokud přemýšlíte o odpočinkovém podzimním výletě do přírody, vypravte se k rozhledně Doubrava u Vizovic na Zlínsku. Není sice tolik známá, jako jiné rozhledny ve Zlínském kraji, ale pokud jde o krásný výhled do okolí, rozhodně za nimi nijak nezaostává. (celý článek)

Víkend aranží na Napajedlech

Když se řekne Napajedla, mnozí si vybaví hřebčín, který městečko na Zlínsku proslavil chovem anglického plnokrevníka. Méně už je známo, že vedle hřebčína se ukrývá další zajímavost: napajedelský zámek. Zatímco většina podobných památek v kraji je běžně přístupná, zámek se veřejnosti otevřel nedávno a připravil na víkend zajímavý program s aranžemi. (celý článek)

Podzemní chodby pod Radhoštěm prý skrývají poklady

Beskydský vrchol Radhošť s přilehlým horským sídlem Pustevny patří k nejkrásnějším místům na Moravě – a také nejtajemnějším. Prý tu mívaly slety čarodějnice a v podzemí se ukrývají nejen ohromné poklady, ale i socha pohanského boha Radegasta, kterou tam svrhli při své misii Cyril a Metoděj. (celý článek)

Historický šerm

Hrad Malenovice se o státním svátku otevře návštěvníkům zdarma. V sobotu se zde ve 14.30 uskuteční vystoupení skupiny historického šermu Revertar. Po představení se mohou diváci vydat na prohlídku hradu. Další info zde.

Karlovarský kraj

 Mezinárodní soutěž v tanečním sportu

V sobotu se uskuteční Mezinárodní soutěž v tanečním sportu Grand Prix v Chebu. Hlavním pořadatelem je taneční mistr Vladimír Hána. Program ve Sportovní hale TJ Lokomotiva začíná ve 13 hodin, kde se soutěžící utkají v předkolech. Galaprogram začíná v 18.45 hodin. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Automotodrom pustí na dráhu veřejnost

Vyzkoušet si vlastní řidičské schopnosti, limity svého vozu nebo pocit závodníků budou moci návštěvníci Masarykova okruhu ve čtvrtek 28. října. Automotodrom Brno na tento den připravil Den otevřené dráhy.

Stačí zaplatit 500 Kč a na 25 minut bude dráha vaše. Návštěvníci se nemusejí zdráhat a mohou s sebou vzít celou rodinu. Připravena bude cimbálovka, vepřové hody či atrakce pro děti. Zdarma proběhne exkurze po areálu Automotodromu Brno.

Den zpestří dvě exhibiční jízdy čtyřicítky nádherných vozů Chevrolet Corvette. Za poplatek se zájemci mohou svézt po okruhu závodním vozem s pilotem, což slibuje adrenalinový zážitek, jak se patří. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Metylovická hůrka

Krásný rodinný výlet v samém úpatí Moravskoslezských Beskyd lze uskutečnit i v tomto sychravém počasí. Nenáročný výlet na Metylovickou hůrku nabízí nejen pěkný výhled, ale také zasvěcení do výroby bičů. (celý článek + druhá část)

Ohňostroj i vyhlídka z věže zdarma

Na státní svátek, ve čtvrtek 28. října, si Ostrava pro návštěvníky připravila oslavy 80. výročí otevření Nové radnice. Zábava je přichystána pro celou rodinu od samého rána. Večer bude vše završeno ohňostrojem. (celý článek)

Praha

Halloween v Botanické zahradě

V neděli od 15 hodin je v areálu Botanické zahrady v Tróji ve venkovní expozici Areálu Jih setkání příšer všech ras, pohlaví a věku. Proběhne dlabání dýní, soutěže pro děti, opékání buřtů, v 19 večerní průvod s rozsvícenými dýněmi, malování na obličej. Všichni návštěvníci nechť přijdou v maskách. Podrobnosti najdete zde.

Den vyhynulých zvířat

V neděli od 10 do 16 hodin proběhne v areálu Zoo Praha zábavně-vzdělávací program pro děti i dospělé, v rámci kterého se představí vyhynulá zvířata. Ve Vzdělávacím centru si budou moci děti i dospělí vyzkoušet, zda dokážou přežít na ostrově Mauricius jako poštolka mauricijská nebo třeba dronte mauricijský. K této zkoušce poslouží stolní hra s mauricijskými zvířaty a reálnými ohroženími, se kterými se v přírodě setkávají.

Návštěvníci se budou moct stát archeology, jejich úkolem bude najít zkameněliny zvířat, která vyhynula již před tisící nebo dokonce milióny let a případně i složit kosterní nálezy do podoby původního zvířete.

U jedenácti expozic různých zvířat v areálu budou umístěné tabulky s informacemi, týkající se jejich blízkých i vzdálených příbuzných, kteří již nenávratně vyhynuli. Pokud si návštěvníci vyzvednou u Vzdělávacího centra hrací kartu, budou si moci ověřit své znalosti o vyhynulých zvířatech. Podrobnosti najdete zde.

Diamantová výstava 

Od pátku až do 9. listopadu můžete v pražské Široké ulici navštívit Diamantovou výstavu.

Návštěvníci budou moci obdivovat korunku krásy Miss Universe 2010, luxusní diamantové šperky, volné diamanty ve velikosti od jednoho až po 12,5 karátu nebo exkluzivní dámské a pánské hodinky. Celková hodnota vystavených diamantů a šperků se bude řádově pohybovat ve stovkách miliónů korun.

Vstup do showroomu společnosti Diamonds International Corporation je zdarma.

Přečtěte si také: Thajsko je zosobněním exotiky
Popsat všechno, co Thajsko nabízí, je prakticky nemožné. V článku, který si můžete přečíst v pátek v deníku Právo v příloze Víkend, nabízíme alespoň některé z těch, které byste během návštěvy této exotické země neměli vynechat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám