Hlavní obsah

Svijanský zámek zve na koupel v pivních lázních

Horkou lázeň ve vířivých dubových vanách s vodou obohacenou o pivovarské kvasnice, slad a chmel si budou moci nově dopřát návštěvníci zámku ve Svijanech na Liberecku. Původně zchátralá památka prošla v minulé dekádě nákladnou rekonstrukcí. Nově teď zámek, o který se stará sousední pivovar, otevře i lázně, pochopitelně pivní.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jedna z místností nabízí odpočinek na slámovém lůžku.

Článek

„Byl by hřích nevyužít vysoce kvalitní pivovarské suroviny z pivovaru a nenabídnout hostům tuto prémiovou službu ve stylovém zámeckém prostředí,“ řekl manažer zámku Libor Stejskal.

Lázeňské procedury probíhají ve dvou místnostech. První poskytuje zážitek koupele v jedné vaně a je určena maximálně pro dvě osoby.

Hrady a zámky otvírají náruč turistům

Tipy na výlety

Ve druhé místnosti je dvojvana, jejíž kapacita je od dvou do čtyř osob. Součástí procedury je i zajištění dostatečné hydratace, které mohou lázeňští hosté docílit konzumací kroužkovaného ležáku Zámek. Výčep je umístěn v těsné blízkosti vany a pivo je hostům k dispozici spolu s ručně vyráběnými preclíky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

U kádí je hostům k dispozici výčep.

Po koupeli, která trvá podle doporučení 20 až 30 minut, následuje odpočinek na slaměném lůžku. „Během něj se organismus uklidní a harmonizuje. Pokožka zároveň vstřebává účinné látky, které na kůži při koupeli ulpěly. Pivní koupel má řadu prokazatelných léčebných účinků a přináší pocit čisté a omlazené pleti,“ upozornil Stejskal.

Patřil i Valdštejnům

První historická zmínka o pivovaru ve Svijanech pochází už z roku 1564. O rok později získal zdejší ves Jaroslav z Vartenberka, který v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814.

Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku vrátil podobu z časů, kdy ho vlastnili Valdštejnové.

V pražské Kotvě se otevře největší české retro muzeum

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám