Hlavní obsah

Svět techniky ve Vítkovicích se otevírá, páteční prohlídka je zdarma

Právo, Aleš Honus

V duchu příběhů světoznámého spisovatele Julese Verna se nese ojedinělá expozice Malý svět techniky, která vznikla v budově bývalé energetické ústředny v Dolní oblasti Vítkovice a která přivítá již v pátek své první návštěvníky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Duchovní otec proměny Dolní oblasti Vítkovic Jan Světlík prochází útrobami nové interaktivní expozice.

Článek

Přestavba objektu U6 na interaktivní muzeum stála 30 miliónů korun a je součástí první etapy přeměny bývalého průmyslového areálu na kulturní, společenské a vzdělávací centrum.

Už v první polovině letošního roku zde byla zpřístupněna nová multifunkční aula Gong, která vznikla z bývalého plynojemu, a zrenovovaná byla i vysoká pec s úchvatnou vyhlídkou na celé město.

Sednout si do kajuty Gagarina nebo ponorky Nautila

Malý svět techniky, který se pro veřejnost otevře poprvé v pátek, má přiblížit zejména mladým lidem technické obory a zbavit je strachu z učebnic plných vzorců, čísel, tabulek a grafů. Většina exponátů přitom není jen ke koukání, ale lze si na ně sáhnout a vyzkoušet si je.

Návštěvníci si tak mohou sami vyrobit elektřinu šlapáním na kole, obrábět kov, otestovat řízení automobilu a letadla na trenažéru, nebo si mohou třeba vlézt do kajuty kosmonauta Gagarina a do útrob legendární ponorky Nautilus.

V rámci Evropy jde o naprostý unikát. „Snažíme se být něčím mezi školou, muzeem a pískovištěm,“ řekl Právu Milan Pešík, který je šéfem autorského týmu celé expozice.

Nápad na vybudování jednotlivých částí Malého světa techniky na motivech Vernových románů vznikl zcela přirozeně. „Když jsme přemýšleli nad jednotícím tématem expozice, uvědomili jsme si, že Vítkovice vznikly v roce 1828, tedy ve stejném roce, kdy se spisovatel narodil,“ řekl Pešík.

Ve jménu Julese Verna

Šest jednotlivých částí expozice je tak pojmenováno podle známých knih Julese Verna, zakladatele sci-fi literatury a zároveň velkého vizionáře. „Cesta do středu země je pro nás hornictví a těžba, Ocelové město zase představuje metalurgii a Cesta kolem světa za 80 dní ukazuje svět v pohybu. Expozice končí Cestou na Měsíc, ve které prezentujeme letectví a kosmonautiku,“ dodal Pešík.

Součástí slavnostního otevření bude v pátek celodenní program, kterého se účastní jak pozvaní zástupci odborné veřejnosti, tak i široká veřejnost, která bude mít vstup zdarma. Páteční bezplatný vstup platí od 14:30 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám