Hlavní obsah

Skalní hrad Šaunštejn prošel opravou, pro návštěvníky je nyní bezpečnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na skalním hrádku Šaunštejn, přírodní a kulturní památce v Českém Švýcarsku, skončila rekonstrukce. Opravovaly se zejména přístupové cesty a lávky na skalních plošinách, pro návštěvníky je tak hrádek nyní bezpečnější. Rekonstrukce vyšla na zhruba 10 milionů korun.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zřícenina loupežnického skalního hradu Šaunštejn má nové přístupové schody a pochozí lávky.

Článek

Opravy začaly loni v dubnu. „Začalo se sanací skalního masivu, potom pracovníci odstraňovali původní konstrukce a instalovali nové lávky. Materiál na ně musel na hrádek dopravovat loni na podzim vrtulník,“ řekl Právu mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Šaunštejn leží u Vysoké Lípy, přezdívá se mu také loupežnický hrad a patří k tradičním výletním cílům v Českém Švýcarsku. Do vrcholových částí hradu se lidé dostávali po betonových lávkách založených na ocelových traverzách. „Traverzy už začaly hnít, v minulých letech jsme museli postupem času již uzavírat přístupy do jednotlivých částí skalního hrádku. Zábradlí byla udělaná také stylem, co dům dal,“ uvedl Salov.

Návštěvníci si rekonstrukci chválí

Správa parku při rekonstrukci zvolila jiný systém než například u dříve opravovaného hrádku Falkenštejn.

Do Jetřichovických skal za romantikou i náročnými výstupy

Cestování

„Je to taková subtilnější konstrukce natřená černou barvou, pochozí lávky a přístupové žebříky jsou z dubových prahů. Je to nenápadnější a návštěvník má kontakt se skalním povrchem hrádku,“ popsal Salov s tím, že první návštěvníci si opravy chválí.

Na skalní hrádek je přístup strmý a poměrně komplikovaný. „Je pro návštěvníky, kteří jsou si jistí svým krokem a kteří netrpí závratěmi a klaustrofobií. Pokud někdo cítí nejistotu na prvním žebříku, neměl by snad ani pokračovat dál,“ dodal Salov.

Ve Vysoké Lípě, častém výchozím bodu výletníků směřujících k hrádku, bývá v sezoně nedostatek parkovacích míst. Správa parku proto doporučuje využít k cestě turistickou autobusovou linku 434. Cyklisté mohou do blízkosti Šaunštejna dojet po cyklotrase číslo 3029, odstavit kolo u rozcestí a zbytek dojít pěšky.

Reklama

Výběr článků

Načítám