Hlavní obsah

Rumburská loreta je nejsevernější na světě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumburská loreta v areálu bývalého kapucínského kláštera s Černou madonou je jednou z nejkrásnějších loretánských kaplí na našem území. Je zároveň nejsevernější loretou na světě.

Foto: Vratislav Konečný

Rumburská loreta.

Článek

Slavnostně ji vysvětili 15. září 1707, stavba začala o tři roky dříve. K poutnímu baroknímu skvostu putovali věřící z celé Evropy. Zdejší zobrazení Panny Marie je spojeno s množstvím zázraků, záznamy o nich jsou v loretánské pamětní knize.

Svatá chýše z Nazaretu byla předlohou

Loreta – Svatá chýše/Santa Casa – je kopií údajného legendárního obydlí Panny Marie v Nazaretu. Původní chýše měla rozměry asi 9 x 4 metry, stěny z pískovcového zdiva a cihel. Evropské stavitelství jí přisoudilo ještě čtvrtou stěnu, v místech, kde byla „přilepena“ k pískovci. Nad tím vznikly monumentální barokní stavby.

Foto: Vratislav Konečný

Areál lorety je obklopen ambity.

V domě mělo dojít ke zvěstování Panně Marii o Ježíšově narození, vychovali v něm Ježíše a umíral tu Josef. Před nájezdy nevěřících obydlí přenesli andělé nejdříve do Rijeky, poté do italského Loreta, podle něhož dostal dům jméno. Protože se mu připisovala zázračná moc, začaly vznikat kopie v Evropě i Americe.

V Rumburku si usmyslel loretu postavit majitel panství Antonín Florián z Liechtensteinu, který působil u Svaté stolice v Římě. Nechal zhotovit podrobné plány a ještě předtím, v roce 1694, vyrobit kopii sošky Černé madony, kterou posvětil papež Inocenc XII.

Foto: Vratislav Konečný

Unikátní 28stupňové Svaté schody.

Po dostavbě lorety se o svatostánek začali starat kapucíni z přilehlého kláštera. Svatá chýše je obklopena ambity, ve kterých byli ubytováni poutníci. K areálu přináleží klášterní kostel svatého Vavřince a bývalý konvent, kde dnes sídlí městská knihovna. Ambit přistavěli v letech 1743–1755, rokokovou kapli Svatých schodů postavili v letech 1767–1770.

Osudy zaniklých obcí připomínají tabule na Miladě

Cestování

Je nejmladší poutní kaplí Svatých schodů u nás. Schody lemují polychromované sochy.

Kaple Svatých schodů

Loretu stavěl významný architekt Johann Lucas Hildebrandt, sochařské práce prováděl Franz Biener. Nejcennější části ambitů jsou kaple Kalvárie. Mimořádné jsou Svaté schody symbolizující schodiště se 28 stupni v paláci Piláta Pontského. Po něm stoupal k vyslechnutí rozsudku smrti Ježíš.

Pobožnosti Svatých schodů se udržují i v rumburské loretě, věřící je zdolávají po kolenou.

Foto: Vratislav Konečný

Černá madona.

Loreta byla do roku 1950 součástí kapucínského kláštera, nyní ji spravuje děkanství Rumburk.

Pokud ji budete chtít navštívit, zjistěte si otevírací dobu, není vždy totožná se státem spravovanými památkami.

V areálu se konají různé kulturní akce, výstavy a koncerty. Ve vstupní budově uvidíte expozici církevního umění Šluknovska.

Foto: Vratislav Konečný

Ponižování Krista.

Loret byly na území království desítky, zbylo jich zhruba šest desítek, řada zanikla s josefínskými reformami a úpadkem loretánského kultu. Nejznámější jsou v Praze, v Chlumci nad Cidlinou, v Římově, Hedči, vůbec první byla v Mikulově, po požáru ji Dietrichštejnové přeměnili ve svou hrobku. Další známou stavbou je loreta ve Starém Hrozňatově u Chebu. Nedávno byla obnovena loretánská kaple ve Vlašimi.

Město nešťastné vzpoury na konci 1. světové vály

Město Rumburk je známé vzpourou vojáků náhradního 7. střeleckého pluku z 21. května 1918 a pozdější popravou hlavních aktérů v Novém Boru. Vojáci se vzbouřili zejména proti nedostatečnému zásobování, trpěli hladem, nevyplacením žoldu a šikanou od důstojníků.

Foto: Vratislav Konečný

Oltář s Černou madonou.

Vzbouřenci předpokládali, že se jim podaří strhnout na svou stranu i další jednotky. Bohužel neovládli poštu, takže se o akci dozvěděli na vyšších místech a u Nového Boru čekalo na vojáky obklíčení a zajetí. Pomník vzbouřenců stojí v parku vedle bývalého kláštera. Vzpoura byla filmově zpracována jako Hvězda zvaná Pelyněk.

Ve městě stojí ve Šmilovského ulici několik podstávkových domů tkalců, dále je tu kostel sv. Bartoloměje a řada klasicistních domů.

Foto: Vratislav Konečný

Loreta v Praze.

Okolí Rumburku je zajímavostí plné

Na nedalekém vrchu Dymník stojí kamenná rozhledna, pod ní je oblíbená restaurace a meditační areál Kamenná brána s golfovým hřištěm. Dále ve Šluknově stojí nádherně opravený renesanční zámek, po požáru byl na stržení.

Padrťské rybníky jsou jednou z nejromantičtějších oblastí Brd

Tipy na výlety

Za vyhlídkou se vypravte na rozhlednu na Vlčí hoře, v Jiřetíně pod Jedlovou najdete velmi pěknou křížovou cestu, o kus dál ruiny hradu Tolštejna a chatu s rozhlednou na Jedlové. Do podzemí vás zavede štola Jan Evangelista.

Je to další část Lužických hor nabitá přírodními krásami i historickými památkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám