Hlavní obsah

Rozhledna láká k Lipnu tisíce turistů

Novou atrakcí Lipenska je 37 metrů vysoká rozhledna na hřebenu návrší Dobrá Voda nedaleko Horní Plané. Je otevřená od listopadu loňského roku a od té doby přilákala už tisíce turistů. Ti se kochají pohledem i pořizují panoramatické snímky krajiny. Novou dominantu si pochvalují i místní podnikatelé.

Foto: Dan Selucký

Rozhledna v Horní Plané je novou turistickou dominantou u lipenské vodní nádrže.

Článek

„Samozřejmě je to velký fenomén. Často se nás lidé ptají na cestu. Mluví o rozhledně a jezdí sem kvůli ní. Část rodiny, ta dříve narozená, třeba zůstane u nás, dá si kávu a ti mladší jdou na rozhlednu,“ pochvaluje si Roman Koprolín z kavárny Kynutá buchta, kterou spoluzaložil v době pandemie.

Stezky a lesopark

V Horní Plané se shodují, že přesně takovou nabídku k rozšíření turistického ruchu potřebovali. „Je to něco navíc, co jsme neměli. Turisté o rozhledně vědí, a když u nás bydlí, tak se jdou na ni podívat. Ti, co se o ní dozví od nás, tak na ni také vyrazí. Sami se na vlastní oči přesvědčí, že se jedná o nejkrásnější rozhlednu ve střední Evropě s nejhezčím výhledem,“ myslí si Irena Pešková z hornoplánského penzionu U Pešků.

Nejhezčí rozhledny v ČR nabízí dechberoucí výhledy. Z některých dohlédnete až na Alpy

Tipy na výlety

Turisty však láká i přilehlé okolí rozhledny se stezkami a lesoparkem. „Krásný lesopark na Dobré Vodě byl v uplynulých 20 letech obnoven díky úsilí spolku Stifterův park a nabízí návštěvníkům k procházkám síť vycházkových cest a pěšin, výhledy do okolní krajiny, odpočinková místa, zajímavé i typické zdejší dřeviny, zvířecí park, nově i sluneční lázně, letní kino a četná další místa,” uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka

„Areálem parku vede také značená naučná Stifterova stezka, trasy pro nordic walking a je součástí vycházkových okruhů Sedm divů světla,“ dodal starosta s tím, že příprava stavby rozhledny trvala deset let.

„U turistů, kteří přijedou do Horní Plané, je to téma číslo jedna. Na rozhlednu se ptají všichni. Zajímají se o ni. Ptají se na okolnosti jejího vzniku,“ uvádí Aneta Korandová z Kulturního a informačního centra Horní Planá. Turisté si zde mohou koupit magnetky, turistické vizitky i známky s motivem rozhledny.

Jako karafa na vodu

Svým tvarem rozhledna připomíná karafu na vodu. Podle dávné legendy zde byl objevený pramen zázračné, živé vody. Připomíná také zdejší sklářskou tradici, která měla v regionu bohatou historii.

Rozhledna má tři vyhlídkové plošiny, přičemž ta nejvyšší se nachází ve výšce 32 metrů. Z rozhledny je výhled na Lipno, tzv. srdce Vltavy, Boletice, Plechý, Novohradské hory či Alpy. Vybudování rozhledny vyšlo na zhruba 11,5 milionu korun, pět milionů korun pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj.

Karlovy Vary z výšky. Okolní příroda je plná rozhleden a vyhlídek

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám