Hlavní obsah

Romantický zámek v Lešné vytvořil základy nejnavštěvovanějšího místa na Moravě, zlínské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Téměř pohádkově působí zámek Lešná oproti strohé architektuře nedalekého průmyslového Zlína. Je součástí 52hektarového areálu plného zvířat zlínské zoologické zahrady. Zasazen je v romantickém prostředí zámeckého parku s tisíci vzrostlými stromy, v nichž jsou zakomponována jezírka, potůčky, vodopády…

Foto: Vratislav Konečný

Hraběcí ložnice

Článek

Je naprosto přirozenou součástí Zoo Zlín, která později v areálu vznikla a vloni se svými téměř 683 tisíci návštěvníky stala nejnavštěvovanějším místem Moravy.  Letošní koronavirový deficit je minus 100 návštěvníků. Mezi 15 českými zoo je hned za Prahou. V současnosti je zámek částečně pod lešením, probíhá oprava střešní krytiny, ale krásno je zejména uvnitř.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek dostává novou střešní krytinu.

Vznik zámku se váže ke hradu Lukov. Panství s hradem získali v roce 1724 bohatí rakouští Seilernové, ale Morava jim moc k srdci nepřirostla. Hrad pustl, po roce 1793 už se nedal obývat ani jako úřednické sídlo. Šlechtici ale nakonec přece jen na panství zakotvili, začali na dohled Lukova se stavbou zámku.

Postavili, zbořili a postavili znovu

Nejprve přišla stavba bažantnice, začalo se v roce 1804, po třech letech tu stála menší dvoupodlažní budova. Seilernové sem po 80 let jezdili jako na letní chatu, zimu trávili v Rakousích.

Foto: Vratislav Konečný

Část sbírek porcelánu

Pak přišel František Seilern. Původně chtěl objekt jen přestavět, ale staré zdivo praskalo, rekonstrukce se nedařila. Tak přišel radikální řez, stavba půjde k zemi. Psal se rok 1885, nový zámek začal vznikat roku 1887, dokončen byl o šest let později.

Stylově je zámek směsí od neogotiky, přes neorenesanci až po oblíbený švýcarský styl, ten se projevil i v objektu Tyrolského domu naproti zámku, kde dnes sídlí vedení zoo a je tu i restaurace.

Zámek je ozdoben věžičkami, arkýři, nad vším dominuje velká věž. Objekt byl ve své době zcela moderní, využíval veškeré technické vymoženosti, elektroinstalaci, rozvod tepla pod podlahou, splachovací toalety, teplá a studená voda, domácí telefon. K zámku patřila malá elektrárna. Vnitřní zařízení je něco mezi Hrádkem u Nechanic, Lednicí a Hlubokou. Jsou tu bohatě zařízené interiéry, vyřezávaná obložení stěn, kazetové stropy…

Foto: Vratislav Konečný

Této pohovce se říká hovník, od slovesa hověti si.

Suterén zahrnoval provozní místnosti, přízemí bylo věnováno reprezentaci, v patře jsou obytné místnosti majitelů, o patro výš a v podkroví hostinské pokoje. Hraběcí rodina se musela přihlásit k německému občanství, jinak by jim nacisté zabavili majetek. Hrabata na to doplatila, sebrali jim ho po roce 1945. Posledním majitelem byl František Josef II. Seilern (1914-2004).

Zámek Sychrov má novou prohlídkovou trasu

Tipy na výlety

Na zámku žily tři generace Seilern-Aspang, po válce se odstěhovali do rakouského Litschau, kde stále žijí. Nemají žádné restituční nároky, majetek vypořádala mezistátní dohoda z roku 1979.

Základ zoologické zahrady

Na zámku bylo vždy rušno, vedl se rozsáhlý společenský život. Sjížděly se sem návštěvy nejen z okolí, ale celé monarchie, i uherští příbuzní. Vyhlášené byly podzimní hony. Hrabě Josef Seilern byl mimo jiné vášnivý přírodovědec, měl rozsáhlé sbírky, ale také nimrod.

Ze svých výprav ale přivezl i některá exotická zvířata, ta se stala základem pozdější zoologické zahrady. Zoo se snažil založit ve Zlíně i podnikatel Baťa, ale po nějaké době ji musel zrušit.

Zoologická zahrada v Lešné vznikla až v roce 1948.

Foto: Vratislav Konečný

Kabinet převážně orientálních sbírek - sloní noha jako úložiště vycházkových holí

Prohlídka zámku trvá asi 40 minut. Mimo jiné uvidíte vstupní halu s loveckými trofejemi a vyřezávaným ostěním a schodištěm, novogotickou kapli, sál předků, ložnice, dámský pokoj, pracovnu, Malý salonek, orientální kabinet s tehdy módním sbírkami, společenský sál…

V rámci dalšího prohlídkového okruhu  jsou vystaveny dobové fotky rodu Seilern-Aspang a snímky z počátků zoo.

Krmení rejnoků: hlavní tahák nejnavštěvovanějšího místa Moravy

Tipy na výlety

V jezírku před zámkem proti Alpskému domu je vodní nádrž s přátelsky vyhlížejícími krokodýly.

Zajímavé cíle v okolí: Baťův Zlín s osobitou architekturou, zřícenina hradu Lukova, kostel a větrný mlýn ve Štípě, hrad Malenice...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám