Hlavní obsah

Přehrada Desná a Riedlova hrobka: Historické krásy Jizerských hor

Novinky, Anežka Zemenová
Jizerské hory

Jizerské hory, nejsevernější české pohoří, ukrývají mnoho krásných míst. Patří mezi ně i možná ne tolik známá Protržená přehrada Desná či Riedlova hrobka. Jde o stavby, z nichž i po mnoha letech sálá historie. Podívejte se, jak vypadají z ptačí perspektivy.

Riedlova Hrobka a protržená přehrada DesnáVideo: Novinky

 
Článek

Přehradu Desná, přezdívanou také Protržená přehrada, vyprojektoval na řece Bílá Desná pražský inženýr Wilhelm Plenkner. Přehrada měla zabránit záplavám, které v druhé polovině 19. století okolí řeky postihovaly. Roku 1916, pouhý rok po svém dokončení, se však přehrada protrhla, smetla část nejbližší obce a vyžádala si tak 65 lidských životů.

Unikátní pozůstatky protržené přehrady, tedy šoupátková věž, zbytky hráze a podzemní štola, byly k 80. výročí protržení přehrady prohlášeny za kulturní památku. Okolo nich vede naučná stezka se šesti zastaveními. Cestou k přehradě se také nabízí nová turistická vyhlídka na řeku.

Prohlédněte si Jizerskohorské bučiny, novou památku UNESCO, z ptačí perspektivy

Cestování

O pár desítek let dříve než přehrada na Bílé Desné nechal významný místní průmyslník a majitel desenských skláren Josef Riedel mladší nedaleko řeky Černé Desné postavit rodinnou hrobku. Kapli s kryptou dal vybudovat na návrší na rozhraní Potočné a Dolního Polubného — na místě, odkud bylo vidět na sklárnu a Riedlovu vilu.

Ze zlatého hořického pískovce vykouzlil stavitel Adolf Bürger z Liberce elegantní stavbu v novorománsko-gotickém stylu, kam Josef Riedel mladší následně pohřbil svého otce, zvaného také jako „sklářský král“. Později se k nim připojily i ostatky dalších členů rodiny Riedlových.

Babí léto na Třístoličníku nabízí úchvatné výhledy na Šumavu i Alpy

Tipy na výlety

Dnes lze k Riedlově hrobce po neznačené cestě z údolí Černé Desné. Přístupná je po domluvě v informačním centru sídlícím v Riedlově vile.

Reklama

Výběr článků

Načítám