Hlavní obsah

Prohlédněte si Jizerskohorské bučiny, novou památku UNESCO, z ptačí perspektivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jizerskohorské bučiny se staly součástí seznamu světového dědictví UNESCO. Zároveň se jedná o první oceněnou přírodní lokalitu v České republice - doposud jsou v republice na seznamu organizace památky kulturní. Jak bučiny vypadají z ptačí perspektivy a co stojí za unikátností území, jež si vysloužilo prestižní ocenění, se podívejte v reportáži.

Prohlédněte si přírodní památku Jizerskohorských bučin i z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Jizerskohorské bučiny se nacházejí na severních a severozápadních svazích Jizerských hor. Zabírají plochu téměř 30 kilometrů čtverečních, samotná Národní přírodní rezervace potom zabírá rozlohu zhruba 950 hektarů. Dominantní dřevinou bučin je, jak již název napovídá, buk lesní. Vedle něj zde roste ale i lípa velkolistá, jedle, javor nebo smrk.

„V České republice jsou Jizerskohorské bučiny opravdu výjimečné. Najdeme podobně rozsáhlé komplexy nebo podobně kvalitní, například Bílé Karpaty nebo Krušné hory, nicméně ne vždy jaksi sloučené v jedno území,“ sdělil Novinkám Tomáš Korytář, vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

Jizerskohorské bučiny jsou na seznamu UNESCO

Domácí

Samotná příprava zápisu do Seznamu světového dědictví UNESCO podle něj trvala zhruba tři roky. „Byl to především úkol kolegů z ředitelství Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, ale spolupracovali na tom samozřejmě i lidé tady na regionu, lidé z České zemědělské univerzity a další. To úsilí bylo veliké a jsem rád, že to dopadlo,“ říká.

Foto: Novinky

Jizerskohorské bučiny jsou na seznamu UNESCO FOTO: Novinky

V rámci ochrany území se ale podle Korytáře prakticky nic nemění, oblast je totiž už nyní jednou z nejchráněnějších v republice. Zařazení bučin do seznamu UNESCO je proto podle něj nejen mezinárodní prestiží a uznáním jeho mezinárodního významu, ale také reflektuje dlouholeté pracovní nasazení ochranářské a lesnické práce.

Prohlédněte si 36 úchvatných míst, která jsou nově na seznamu UNESCO

Cestování

Doplňuje, že za úspěchem ochrany takto cenných bučin stojí především záměry na její komplexnější řešení staré více jak 50 let. V roce 1999 se poté podařilo vyhlásit území Národní přírodní rezervací spojením sedmi rezervací na severozápadních svazích s ochranným pásmem.

Komplexní fenomén

„Jizerskohorské bučiny byly vyhlášeny nikoliv jako solitérní území, ale byly vyhlášeny v rámci takzvaných dlouhověkých bukových lesů a pralesů Evropy a Karpat. Jedná se tedy o komplexní fenomén UNESCO,“ říká.

Foto: Novinky

Jizerskohorské bučiny jsou na seznamu UNESCO FOTO: Novinky

A čím si podle něj Jizerskohorské bučiny vysloužily prestižní ocenění? „Unikátní jsou svojí dochovaností. Jedná se o les, který byl poměrně dlouhá léta neobhospodařován, jsou zde stromy staré až tři sta let. Jsou výjimečné právě svým přírodním charakterem, kde se nachází velké spektrum dřevin, rostlin a živočichů. Představují tak řekněme přírodní laboratoř, kde si příroda procesy řídí sama,“ dodává.

Tři česká lázeňská města jsou spolu se zahraničními zapsaná na seznam UNESCO

Cestování

S možným zvýšeným zájmem turistů o oblast v rezervaci sice počítají, Korytář nicméně možný nárůst odhaduje jen v jednotkách procent. Vstup do území Národní přírodní rezervace je ze zákona omezen mimo vyznačené turistické cesty, které mimo jiné nabízejí také skalní vyhlídky s výhledy na bučiny i skály.

Jak však Korytář upozorňuje, turistické cesty jsou spíše pro náročnější turisty. Ve spojení s těžší dostupností se tak podle něj les svým způsobem chrání sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám