Hlavní obsah

Babí léto na Třístoličníku nabízí úchvatné výhledy na Šumavu i Alpy

I nyní na podzim míří řada turistů na Šumavu. Jedním z oblíbených míst je Třístoličník nedaleko Trojmezí, kde se střetávají hranice Čech, Bavorska a Rakouska. Ten nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na českou i bavorskou stranu Šumavy. Pokud je dobré počasí, jsou vidět i rakouské Alpy.

Foto: Klára Polášková

Výhled z Třístoličníku do šumavské přírody. Za dobrého počasí jsou vidět i rakouské Alpy.

Článek

Skalní vyhlídku v nadmořské výšce 1333 metrů tvoří skály, které připomínají věže s prohlubněmi. Podle bájí v těchto pomyslných trůnech sedávali králové Čech, Rakouska i Bavorska.

„Až pod Třístoličník je možné dojet autem z německé strany přes Strážný a Haidmühle. Odtud už je to na vrchol necelý kilometr pěšky. Cesta je asfaltová a lze po ní jet s dětským kočárkem i na invalidním vozíku. Další možností je cesta po železnici. Trať vede z Českých Budějovic do Nového Údolí,“ řekl Pavel Pechoušek, manažer turistické oblasti Lipensko.

Z Nového Údolí pak lze po červených značkách vyrazit na asi osmikilometrový výstup na vrchol Třístoličníku. Odtud je vidět mimo jiné kaple českého katolického misionáře, čtvrtého biskupa Filadelfie, druhého světce USA a rodáka z Prachatic, svatého Jana Nepomuka Neumanna.

Z Třístoličníku je pak možné vydat se na Trojmeznou a Plechý. Trasa je dlouhá asi sedm kilometrů.

Plechý je nejvyšším vrcholem české i rakouské části Šumavy a zároveň nejvyšším vrcholem Jihočeského kraje. Leží v nadmořské výšce 1378 metrů. Na svahu přímo nad jezerem stojí 14,5 metru vysoký památník spisovatele a básníka Adalberta Stiftera. Na jižním úbočí Plechého se pak tyčí do výše 211 metrů skalní stěna ledovcového karu Plešného jezera.

Z Německa po hřebenovce pohodlně na nejvyšší vrchol Šumavy

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám