Hlavní obsah

Pod štramberskou Trúbou se line sladká vůně pečených uší

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výlet někdy pokazí nepřízeň počasí. Zrovna jako ve Štramberku, kterému se pro jeho malebnost říká Moravský Betlém. Pršelo hodně, takže výhledy z pověstné Trúby, typické válcové věže, která zbyla z gotického hradu, se nekonaly. A mělo být vidět do daleka, vůkol je nasázena spousta kopců.

Foto: Vratislav Konečný

Náměstí, nad ním Trúba

Článek

Ale město nemá jen tuto památku, která z gotického hradu založeného pod jménem Strahlenberg ve 14. století pány z Kravař, zbyla. V letech 1624 až 1773 ho vlastnili jezuité, pak začal chátrat. Část hradu se zřítila v roce 1783.

Foto: Vratislav Konečný

Okolo kostela vede cesta na bývalý hrad.

Ještě že řezali uši - a ne něco jiného

Město je proslavené nejen Trúbou, ale také sladkou pochoutkou. I ve vytrvalém dešti cítíte sladkou vůni štramberských uší, když se blížíte k náměstí, zesiluje. Kolik je tu pekáren, jsem se nedozvěděl ani na obecním úřadu, ale je to vcelku jedno, mám dojem, že tu „ušuje” každý.

Pečení má dlouholetou tradici, dle pověsti je z pečivo z dob, kdy město obléhali Tataři. Koho chytli, tomu prý uřízli uši, byl to účetní doklad o počtu zlikvidovaných nepřátel. Podobně se jiné kmeny zabývaly skalpováním.

Foto: Vratislav Konečný

Uši jsou skoro všude.

Štramberští se uchýlili před nájezdníky na vrch Kotouč a tam čekali na poslední hodinku. Jenže začalo lejt, asi víc než za mé návštěvy. Tataři se utopili a místní po uplynutí pár staletí doby začali s rolováním placiček do kornoutu a následným pečením. Průtrž byla 8. května 1241, s pečením se ale začalo až po roce 1660, kdy jezuiti zavedli svatou pouť na Kotouč. Poutníkům u křížové cesty nabízeli sladkost.

Zámek Nová Horka vstává z mrtvých

Cestování

Potupu nájezdníků slaví každý rok na den před Nanebevzetím Páně.

Pocta vynikajícímu ilustrátorovi

Na náměstí stojí řada historických domů, v jednom z nich sídlí i informační centrum. V jeho patře je Muzeum Zdeňka Buriana, kopřivnického rodáka, skvělého malíře a ilustrátora zejména pravěku.

Foto: Vratislav Konečný

Z Burianova muzea

Vystavují tu nejen řadu obrazů, ale také knih, které ilustroval. Některé si můžete koupit.

Valašská lidová architektura vás okouzlí

Ke hradu se dostanete dvojí cestou, buď celkem ostrým stoupáním z levého horního rohu náměstí, kde minete expozici akvarijních a terarijních zvířat Aqua terra. Nebo podle kostela vpravo nenáročnou stezkou podle domků valašského typu. Jsou sice modernizované, ale zachovávají si svůj ráz.

Foto: Vratislav Konečný

Z hradu zůstala vyhlídková věž a část hradeb, v popředí Jaroňkova útulna.

Hrad získal v roce 1899 do vlastnictví Klub českých turistů. Přestavbu a úpravy řídil architekt K. Hilbert, věž nechal jako rozhledovou. V místech bývalého předhradí stojí od roku 1925 roubená Hrstkova turistická chata, Jaroňkova útulna je pod věží, na místě horního paláce. Dochovala se také hradba s baštami.

Foto: Vratislav Konečný

Ve Štramberku se zachovalo přes 80 původních domů valašského typu.

Šipku proslavila prapraprakostička

Vrch Kotouč, kde prý měl hrad původně stát, skrývá významnou archeologickou lokalitu jeskyni Šipka, byl tu nalezen zlomek spodní čelisti malého neandrtálce. Kousek kosti, a jak významná to byla událost.

Hrad stavěli původně dle pověsti na kotouči, což se nelíbilo skřetům, kteří v kopci přebývali. Trpajzlíci jsou někdy strašně protivní a vlezou vám všude. Co se přes den postavilo, to v noci zbořili. Nakonec byl hrad postaven na současném místě.

Historické vodojemy v Brně se staly turistickým hitem

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám