Hlavní obsah

Po dvou letech se otevírá rozhledna Cvilín

Lidé se od pátku mohou po dvou letech opět rozhlédnout z vyhlídkové terasy památkově chráněné rozhledny Cvilín v Krnově na Bruntálsku. Po 13 měsících totiž skončila oprava rozhledny, která musela být v roce 2019 uzavřena, protože byla v havarijním stavu. Město za její rekonstrukci zaplatilo 12,4 milionu korun.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Dvacet osm metrů vysoká rozhledna na Cvilíně je po generální opravě a od pátku do ní znovu může veřejnost.

Článek

„Rozhledna prošla kompletní rekonstrukcí od základů až po výstupní věžičku, a to nejen zvenku, ale i uvnitř. Začalo se od zpevňování základů a prokotvení kamenného zdiva opěráků s dříkem rozhledny,“ sdělil Jan Šrubař z krnovského odboru investic a správy majetku.

Jde o jednu z nejzdařilejších rekonstrukcí v poslední době.
ostravská památkářka Hana Pavelková

Dodal, že stavebníci se museli vypořádat s různými problémy, jako byly betonové římsy, balkon, vnitřní i venkovní schodiště a zejména vyhlídková terasa. „Její zábradlí s cimbuřím už totiž nebylo stabilní,“ doplnil Šrubař.

Petřínská rozhledna dnes slaví 130 let od otevření

Cestování

„Projekt byl velice kvalitně zpracován, takže nám práce šly dobře. Jen když jsme postavili lešení, tak jsme zjistili, že nahoře ta výstupní věžička je z návětrné strany totálně poškozená. Takže jsme ji taky rozebrali a postavili jsme novou,“ uvedl stavbyvedoucí Jan Všetečka z brněnské firmy SASTA CZ, která měla rekonstrukci na starosti.

Památkáři jsou spokojeni

Jejich práci od začátku kontrolovali místní obyvatelé, a hlavně pak památkáři. Ti jsou s výsledkem spokojeni. „Jde o jednu z nejzdařilejších rekonstrukcí v poslední době. Všechny strany měly zájem na tom, aby to dobře dopadlo. Vnímali, že jde o chloubu Krnova, o ikonickou stavbu,“ uvedla Hana Pavelková z Národního památkového ústavu v Ostravě.

Podle ní se velmi vydařila obnova pláště. „Bylo tam velké spárování ze staršího období, několikrát předělávané, a když se postavilo lešení, vypadalo to dost dramaticky. Byl proto velký úkol najít rovnováhu a míru spárování a odhalení dalších vrstev. Ve finále se to podařilo,“ podotkla ještě památkářka.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Památkáři jsou s rekonstrukcí rozhledny spokojeni.

Součástí rekonstrukce byla také úprava přístupové cesty, lamp a nasvícení rozhledny. To ale zatím nefunguje. Radnice totiž čeká na výměnu osvětlení sousedního kostela. „Díky nové technologii pak bude možné u obou krnovských dominant nastavit dobu nasvícení na určitou dobu — například od 22 hodin do půlnoci,“ vysvětlila krnovská mluvčí Dita Círová.

Dvacet osm metrů vysoká rozhledna na Cvilíně byla postavena v letech 1902 až 1903 podle projektu architekta Ernsta Latzela z iniciativy Moravskoslezského horského spolku a za vydatné finanční podpory knížete Jana II. z Lichtenštejna.

Rozhledna na Českoskalicku pomohla. Díky ní přišli turisté

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám