Hlavní obsah

Otevírají se i jeskyně, lidí na prohlídce ale bude méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistům se od čtvrtka po zmírnění vládních opatření proti šíření koronaviru otevírají i jinak běžně zpřístupněné jeskyně, a to podle otevírací doby. Omezený ale bude počet lidí ve skupině. V tiskové zprávě to uvedl Pavel Gejdoš ze Správy jeskyní ČR. Jeskyně se pro návštěvníky uzavřely od 12. října.

Foto: Profimedia.cz

Punkevní jeskyně jsou tradičně nejoblíbenější.

Článek

Zpřístupněných jeskyní pod Správou jeskyní je v České republice čtrnáct, část z nich je ale běžně od listopadu uzavřená nebo je jejich otevírací doba omezená kvůli zimujícím netopýrům. Podle běžné otevírací doby v prosinci se tak od čtvrtka otevřou Punkevní, Sloupsko-Šošůvské, Výpustek a Bozkovské dolomitové jeskyně. „Otevře i informační centrum Správy jeskyní ČR ve Skalním mlýně v Moravském krasu,” doplnil Gejdoš.

Do 15. prosince pak mimořádně otevřou i Mladečské jeskyně, prohlídky budou ve všední dny bez nutnosti rezervace, a také Zbrašovské aragonitové jeskyně, a to ve všední dny po předchozí rezervaci. Ostatní jeskyně otevřou až podle své běžné otevírací doby.

„Turistický provoz ve všech otevřených jeskyních bude omezen dle nařízení vlády — maximálně devět lidí v prohlídce plus průvodce, nošení ochrany dýchacích cest, použití dezinfekce na ruce před prohlídkou a dostatečné rozestupy,” uvedl Gejdoš.

Loni do 14 jeskyní v Česku zavítalo přes 761 tisíc návštěvníků. Rekordmanem byly tradičně Punkevní jeskyně s vodní plavbou po ponorné řece Punkvě, které si prohlédlo 212 tisíc lidí. Na pomyslné stříbrné pozici byly Koněpruské jeskyně u Berouna s dochovanou penězokazeckou dílnou, kam přišlo loni takřka 88 tisíc návštěvníků. Následovaly Bozkovské dolomitové jeskyně na Semilsku, které navštívilo 68 tisíc lidí.

O víkendech se otevřou některé hrady a zámky, včetně Hluboké a Lednice

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám