Hlavní obsah

Nová vyhlídka na Cornštejně nabízí jiný úhel pohledu

Začátek prázdnin nabídne místním i návštěvníkům Znojemska možnost vypravit se na zříceninu hradu Cornštejn. Památka na skalnaté šíji obklopené vodami Vranovské přehrady má za sebou opravy a archeologický výzkum.

Foto: Jihomoravské muzeum Znojmo

Vyhlídka nabízí nové pohledy na okolí Cornštejnu.

Článek

„První prázdninový den v pátek 1. července bude poprvé přístupná vyhlídková plošina pro návštěvníky. Vznikla na zastřešení nového paláce na nádvoří,“ uvedla ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková.

Zřízení vyhlídkové plošiny předcházelo odtěžení sutin a sanace klenby. Poté přišlo na řadu samotné zastřešení a úprava pro vyhlídku. „Návštěvníci uvidí okolí hradu zase z jiného úhlu,“ dodala Vladimíra Durajková.

Podle mluvčí muzea Renaty Hurníkové se návštěvníkům při prohlídce hradu naskýtá příležitost seznámit se s archeologickými nálezy a výsledky výzkumů, které archeologové prováděli na začátku letošního roku. Do další etapy záchranného archeologického výzkumu se odborníci pustili na konci února.

„V rámci výzkumu archeologové odstranili vrstvu o mocnosti až tři metry na celé ploše paláce,“ dodala mluvčí.

Tajemný hrad Houska obestírají záhady. Údajně ukrývá i bránu do pekel

Tipy na výlety

Práce přinesly nové objevy. „V místě poškození klenby, v severní polovině paláce, je zásyp snížený až na původní podlahu. Tu jsme pak museli kvůli opravě klenby částečně odstranit,“ uvedl archeolog muzea David Rožnovský.

Klenbu poškodil pád části severní stěny horního patra paláce. Podle archeologa to zřejmě souviselo s obléháním mezi léty 1464–1465 a následným částečným pobořením hradu.

V sesunutých vrstvách odkryli shořelé trámy podlahy vyššího patra i zbytky kachlových kamen. „Zajímavostí je, že ač byl hrad nadále využíván, nebylo asi osmdesát centimetrů trosek odstraněno a přízemí paláce mohlo být využívané jen v omezené míře,“ poznamenala mluvčí.

Od přízemí po střechu

Ve schodišťovém přístavku nového paláce našli badatelé ve spodní části dvě další schodiště. Po stoletích po nich projdou lidé.

Budějovicko láká turisty na tradici i novinky

Tipy na výlety

„Díky rozsáhlému výzkumu a stavebním pracím je nejzachovalejší část hradu po staletích opět přístupná od přízemí až po střechu,“ dodala ředitelka.

Úpravy a práce archeologů posunuly termín otevření na začátek prázdnin. Za zdržení budou návštěvníci odměněni novou vyhlídkou. Stavební práce na úpravách zříceniny hradil Jihomoravský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám