Hlavní obsah

Na Šumavě se otevírá stezka Olšina

Naučná stezka Olšina na Českokrumlovsku se v pátek otevírá veřejnosti. Vojenské lesy a statky stihly její dostavbu o měsíc dřív, než se původně předpokládalo. Na stezce jsou nové chodníky z akátového a jedlového dřeva.

Foto: Jan Sotona

Aby nepoškozovali přírodu, dopravovali dělníci většinu materiálu na voru po hladině rybníka.

Článek

Rozpadlé chodníky a turisté zapadlí v bahně. Tak to bohužel v minulosti vypadalo na stezce Olšina, jednom z největších turistických lákadel Šumavy.

Kvůli deštivému počasí a obrovskému zájmu turistů takzvané haťové chodníky, které vedly vlhkým terénem a byly vyztužené větvemi, na některých místech nápor lidí nevydržely a bylo nutné postavit nové a z kvalitnějšího materiálu.

Řemeslníci ke stavbě nových chodníků použili jedlové a akátové dřevo, které na místo museli dopravovat i na voru po vodě. Na stezce je tak nyní asi sedm set metrů nových haťových dřevěných chodníků, které vedou přes mokřady i nad vodní hladinou. Na výstavbu padlo asi sto kubíků dřeva a desítky tisíc hřebíků. Boření turistů do bahna je tak podle lesníků minulostí.

Část tajuplného brněnského krytu Denis se otevře veřejnosti

Tipy na výlety

„Haťové chodníky nám při enormním zájmu veřejnosti v kombinaci s deštivým počasím nevydržely a lidé v rozbahněných úsecích chodili, kde se dalo,“ řekl ředitel Vojenských lesů a statků (VSL) Petr Král.

Plovoucí molo i obří ptačí budka

Přes sedm tisíc metrů dlouhá stezka, která je ve vojenském areálu Boletice, se veřejnosti otevřela v roce 2016. Unikátní přírodu tak celá desetiletí znali jen lesníci nebo přírodovědci. Stezka vede po souši, ale především mokřady a nad vodní hladinou kolem šest set let starého rybníka Olšina.

„Návštěvníci na stezce natrefí také na plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která je přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem či ptačí budku lidské velikosti,“ dodal Král. Stezka Olšina vyhrála letos v dubnu hlasování veřejnosti v architektonické soutěži Dřevěná stavba roku.

Nadšenci vybudovali na Opavsku válečné muzeum

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám