Hlavní obsah

Na Pustevnách rostou sochy z písku

Právo, alf

Devadesát tun písku dovezli na Pustevny pořadatelé dobročinného projektu Pískoles - Za les bez kůrovce. Od soboty zde budou moci obdivovat návštěvníci Beskyd pískové sochy, které v těchto dnech dokončují sochaři.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Pustevnách budou od soboty k vidění sochy z pískuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Písek je tak již třetím materiálem, ze kterého na Pustevnách každoročně vznikají umělecká díla. Dalším využitým materiálem je led při zimních Ledových Pustevnách a dřevo při řezbářském sympoziu Dřevěné Pustevny.

„Tvoření soch má na Pustevnách dlouholetou tradici. A jelikož jsou pro turisty Pustevny lákadlem nejen pro své přírodní krásy, ale také pro umělecké výtvory Dušana Jurkoviče, rozhodli jsme se na tradici umění a tvorby soch navázat,“ uvedla za pořadatele Dita Korčák Hrtusová.

Češi jsou Chorvatsku věrní. Němců i Slovinců dorazil trojnásobek

Cestování

Sochaři pracují na devíti pískových výtvorech, největší ze soch, Aladin, je vytvořena z osmnácti tun písku. Na jedné třímetrové soše pracuje až pět lidí po dobu čtyř dní.

„Celý projekt vznikl v duchu boje proti kůrovci a záchrany beskydských lesů. Dobročinný projekt má za úkol zábavnou formou vzdělávat návštěvníky o problematice kůrovce v českých lesích. Dobrovolné vstupné bude po skončení projektu využito k výsadbě nového lesa v oblasti postižené kůrovcem,“ podotkla Dita Korčák Hrtusová.

Sochy budou od soboty 11. července k vidění denně mezi osmou a osmnáctou hodinou, a to až do konce prázdnin.

Reklama

Výběr článků

Načítám