Hlavní obsah

Na pražském Vítkově vystavují první české sportsmeny

Právo, Janiš Petr

Doby, kdy společnost ještě vnímala sport spíše jako kuriozitu či akrobacii, zas tak vzdálené nejsou. Zbyly po nich dresy, předměty, zachytila je fotografie. Jak se u nás dařilo sportu na přelomu 19. a 20. století, může veřejnost od pátku zkoumat v Národním památníku na Vítkově, na výstavě Sportsmeni v zemích českých.

Foto: Národní muzeum

Cyklistická cena

Článek

„Sport je společenským fenoménem dneška a výstava o jeho historii do Národního muzea bezpochyby patří. Díky množství unikátních exponátů jistě nadchne i nesportovce,“ uvedl šéf Národního muzea Michal Lukeš.

Do módy zhruba od poloviny 19. století u nás podle autorky výstavy Lucie Swierczekové přišly turistika, cyklistika, atletika, tenis, veslování a zápas. Být členem klubu se pak stalo věcí prestiže, přičemž fotbal a hokej nastoupily později.

„Sporty byly pěstovány v převratně vznikajících klubech, z nichž některé existují i dnes, například Klub českých turistů, SK Slavia, AC Sparta nebo SK Blesk,“ uvedla Swierczeková. První kluby byly u nás založeny na přelomu 60. a 70. let 19. století, patří mezi ně česko-německý bruslařský klub a utrakvistický veslařský klub.

Dámské dvourohé sedlo

Lze se těšit na ojedinělé exponáty. Restaurátorkám Národního muzea se podařilo zachránit dámské dvourohé jezdecké sedlo z konce 19. století.

K vidění jsou jedny z nejstarších dochovaných lyží u nás, originální ilustrovaný deník průkopníka sportu Josefa Rösslera-Ořovského či bronzová medaile šermíře Viléma Goppolda z olympijských her v Londýně 1908.

Nechybějí bohatě zdobený zápasnický pás Josefa Šmejkala a dobový dámský turistický oděv.

Díky množství unikátních exponátů jistě nadchne i nesportovce.
Michal Lukeš, šéf Národního muzea

Výstava Sportsmeni v zemích českých patří do výstavního cyklu Monarchie, který Národní muzeum připravilo pro návštěvníky na sezónu 2012–2013.

Cyklus začal expozicí hracích strojků v Českém muzeu hudby, v říjnu mají být zahájeny výstavy Krmě – jídlo – žrádlo v Národopisném muzeu a Po stopě Karla Maye v muzeu Náprstkově, v listopadu budou následovat další tři výstavní počiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám