Hlavní obsah

Na hrady a zámky za hranici. Projekt propojí jihočeské památky s rakouskými

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože Rakušané jezdí pravidelně do jižních Čech a tráví dovolené například u lipenské vodní nádrže, rozhodně nevévodí žebříčkům počtu návštěvníků na památkách. Zrovna tak ale Jihočeši nevyhledávají rakouské hrady a zámky. Změnit by to měl přeshraniční projekt Památky žijí, který počítá s propagací méně známých historických objektů v obou zemích.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Weinberg nedaleko Lince

Článek

K památkám povedou stezky. „Je pravda, že Rakušané naše památky moc neznají, a zrovna tak Jihočeši nemíří za památkami do Rakouska. Tento projekt má za cíl památky v obou zemích představit a přivést do jednotlivých turistických lokalit více lidí z obou zemí,“ vysvětlila Právu Klára Kaštylová, manažerka projektu z Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Upozornila i na odlišnou správu památek, když v České republice vlastní ty významné většinou stát. „V Rakousku jsou hrady a zámky často v soukromém vlastnictví. Návštěvníci se často musí objednávat na větší skupinové prohlídky a řada hradů a zámků je také prázdná bez mobiliáře. Rakušané tak často vůbec netuší, co za krásy se skrývá u nás kousek za hranicemi,“ míní Kaštylová.

V jižních Čechách se do projektu zapojilo 42 památkových objektů a městských památkových rezervací, partnery jsou například města České Budějovice, Písek, Nové Hrady, Tábor, Slavonice, Nová Bystřice a další s jednotlivými památkami. Na Vysočině 29, mimo jiné nechybí města Telč, Jihlava, Havlíčkův Brod či kláštery v Želivě či Nové Říši. V horním Rakousku se přidala čtyři místa, město Freistadt, zámek Weinberg, hrad Reichenstein a klášter Schlägl. Dolní Rakousy pak zastupuje 21 památek.

Celkem se tedy na obou stranách hranice jedná o 96 památkových objektů a městských památkových rezervací. „Zastoupení je dáno především počtem památek v jednotlivých regionech. Na rakouských zámcích je vstupné různé, někde zdarma, někde se platí,“ podotkla Kaštylová.

Budou se pořádat akce

Na rakouské zámky a hrady míří i někteří čeští turisté. „Byl jsem na Weinbergu, což je kousek od Lince, a docela jsem si to užil. Pochází ze stejné doby jako nejstarší stavby v Českých Budějovicích a je tam hned několik stavebních stylů,“ vybavil si Petr Šimek z Českých Budějovic.

Rakušané míří především k Lipnu za sportem a odpočinkem. „Ze zámků tady znám jen Český Krumlov, který je samozřejmě nádherný,“ podotkl Peter Grabmüller z Lince.

Projekt Památky žijí by měl také vést ke společným kulturním akcím na památkách a zvýšit počet turistů v jednotlivých destinacích. Vznikají také celé tematicky zaměřené přeshraniční trasy, zatím pod pracovním názvem Stezky příběhů.

„Jejich součástí budou ovšem nejen historická témata jako například Od hradu k hradu, Po stopách Rožmberků či dalších slavných šlechtických rodů, ale také ucelená nabídka kvalitních ubytovacích a gastronomických služeb, relaxace, pěší turistiky, cykloturistiky, adrenalinových zážitků a podobně. To vše ve spojení s návštěvou do projektu zapojených památek,“ konstatoval Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Na projektu se společně podílejí jihočeská Silva Nortica jako vedoucí partner, Jihočeská centrála cestovního ruchu, Národní památkový ústav a Vysočina Tourism. Na rakouské straně pak Destination Waldviertel a Mühlviertel Marken.

Reklama

Výběr článků

Načítám