Hlavní obsah

Litovelským Pomoravím za tvarůžky i na kolo

Právo, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li se projet Litovelským Pomoravím, máte několik možností – vydat se na náročný okruh z Olomouce nebo třeba na rodinný výlet z Červenky. Zdejší cesty jsou ideální pro cyklisty všeho druhu, výdrže i věku.

Foto: Josef Hora, Právo

Také Mladečské jeskyně jsou v létě velmi oblíbeným cílem turistů.

Článek

Stačí si vybrat trasu, sehnat mapu a pak už jen obdivovat lužní lesy a meandry řeky Moravy. Komu to nestačí, může navštívit hluboké Mladečské jeskyně nebo poznat výrobu olomouckých tvarůžků.

Po Moravské stezce

Moravská stezka měří 330 km, směřuje z Jeseníků až na jižní Moravu. Je vedena z větší části podél řeky Moravy a hanácké území protíná v délce 82 km. Spojuje tady Mohelnici, Litovel, Olomouc a Kroměříž a její podstatná část vede právě překrásnou přírodou Litovelského Pomoraví.

„Na kole tady pojedete po málo frekventovaných silničkách nebo zpevněných lesních a polních cestách,“ říká Kamila Matečková z infocentra Litovel.

„Trasu mezi Horkou nad Moravou a Litovlí doprovází i naučná stezka Luhy Litovelského Pomoraví, je dlouhá 16 km. Na trase cyklostezky vás provede třináct informačních panelů. Doporučuji navštívit skanzen v Příkazech nebo loveckou chatu v Horce, kde je příjemné posezení,“ dodává Kamila Matečková.

Foto: Josef Hora, Právo

Na kole se dostanete všude.

Ke koupání je ideální koupaliště v Litovli, kam vás pustí za 30 korun, koupat se lze na vlastní nebezpečí pak v pískovně Náklo, kde můžete bez problémů i stanovat.

Po odpočinku v Litovli se stále po Moravské stezce vydáváme směrem na Nové Zámky, původní lovecký zámek Lichtenštejnů. Zámek je dnes veřejnosti nepřístupný, protože slouží jako ústav sociální péče.

Mladečské jeskyně

Na křižovatce za Novými Zámky odbočíme doleva na trasu 6033 do obce Mladeč. Jde o patrně nejstarší a největší evropské sídliště moderních lidí (kromaňonců), kteří zde žili před 31 tisíci lety.

„Uvidíte tu zbytky jejich ohnišť a originální kosti a rohy pravěkých zvířat, která byla v jeskyni zabita. Z počátku minulého století byly chodby částečně zpřístupněny a osvětleny, dnes provádíme návštěvníky po 380 metrů dlouhém okruhu,“ láká průvodkyně Jitka Šmakalová.

Uvidíte tady Dóm mrtvých, Panenskou, Modrou nebo Jezerní jeskyni a také zdejší symbol, dvoumetrový překrásný stalagmit Mumie. Doporučuji vzít si na sebe teplejší oblečení, protože stálá teplota je tam pod povrchem kolem osmi stupňů a prohlídka trvá přes čtyřicet minut. Vstupné je za osmdesát korun, zlevněné za polovic; kromě pondělka je v sezóně otevřeno od devíti do půl páté.

Foto: Josef Hora, Právo

Za návštěvu určitě stojí i loštické Muzeum olomouckých tvarůžků. Prohlédnout si zde můžete třeba dřevěné formy, které sloužily k jejich výrobě, nebo původní odstředivku na mléko od firmy Škoda.

Loštické muzeum

Vracíme se na Moravskou stezku, která pokračuje po silnici okolo příjemné hospůdky Na Kodlově dál na Nové Mlýny až do Loštic, kde se nachází Muzeum olomouckých tvarůžků.

V areálu zdejší továrny se nachází muzeum, které vzniklo z původní výrobny, do té současné z hygienických důvodů návštěvníky nepouštějí. V muzeu se návštěvníci seznámí s tradičními postupy výroby olomouckých tvarůžků. Nejstarší zápis o výrobě těchto tvarůžků je z roku 1452. Desítky prodejců postupně zanikly, zůstala jen tato jediná výrobna, která v příštím roce oslaví již 135 let od svého založení.

„Olomoucké tvarůžky, kterých vyrábíme třicet tržních druhů, si mohou návštěvníci muzea koupit v podnikové prodejně hned vedle areálu výrobny. Prohlídky muzea v době letních prázdnin probíhají v pracovní dny od devíti do půl čtvrté, o víkendech a po zbytek roku po předchozí objednávce, vstupné je dvacet korun, pro studenty polovic,“ říká vedoucí prodeje v Lošticích Petr Kučera.

Pro vyznavače této dobroty je pak ještě na náměstí restaurace, kde je nebývalý výběr jídel z tohoto produktu a první tvarůžkový automat na světě.

Foto: Josef Hora, Právo

Odstředivka na mléko

S dětmi začněte až v Litovli

Náročná cyklotrasa začíná v Olomouci a míří do Horky nad Moravou, kde se napojí na Moravskou stezku č. 51 a pokračuje až do Litovle, dále do Úsova a přes Mohelnici zpět Litovelským Pomoravím do Olomouce. To vás čeká kolem 88 kilometrů.

Lehčí trasa nebo trasa pro rodiny s dětmi může začít buď v Litovli, odkud pojedete buď na sever do Úsova, nebo na jih do Olomouce, tam je to asi 33 kilometrů. Je dobré jet také z Mohelnice na jih a projet lužními lesy okolo Moravy až do Olomouce, tady najedete tak 50 kilometrů.

Trasy litovelským Pomoravím

Náročný: Olomouc–Horka n. Moravou–Hynkov–Lhota n. Mor.–Litovel–Nové zámky–Nové Mlýny–Doubravice–Moravičany–Mohelnice– Stavenice–Úsov–Červenka–Litovel–Březová–Unčovice–Mezice–Náklo– Příkazy–Skrbeň–Horka n. Mor. (Sedlisko)–Chomoutov–Olomouc

Nenáročný: Mohelnice–Stavenice–Úsov–Červenka–Litovel–Březová– Uničovice–Mezice–Náklo–Příkazy–Skrbeň–Horka n. Mor. (Sedlisko)–Chomoutov–Olomouc

Pro rodiny s dětmi: Červenka–Litovel–Březová–Unčovice–Mezice–Náklo–Příkazy–Skrbeň–Horka na Mor. (Sedlisko)–Chomoutov– Olomouc

„V infocentrech máme zdarma dobré cyklomapy, takže se nemusíte bát, že se tady ztratíte. A ještě rada na závěr, doporučuji repelent na komáry, letos je jich tady opravdu hodně,“ říká Kamila Matečková z Litovle. Moravskou stezku tady dobře kopíruje vlak, takže když už toho máte dost, naložíte kolo do vlaku a zbytek cesty se necháte svézt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám