Hlavní obsah

Krkonošská smrková rodina je nejvýše rostoucím stromem v Česku

Nejvýše rostoucím stromem v Česku je smrk ztepilý. Má podobu těsného shluku kmínků pravděpodobně pocházejících z jednoho společného jedince.

Foto: David Taneček, ČTK

Takzvaná smrková rodina je na jihovýchodním úbočí Sněžky v nadmořské výšce 1563,23 metru.

Článek

„Takzvaná smrková rodina je na jihovýchodním úbočí Sněžky v nadmořské výšce 1563,23 metru,“ informoval vedoucí odboru péče Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) a lesník Václav Jansa. Přestože stáří této smrkové rodiny je podle jeho odhadů minimálně sto let, nejvyšší z kmínků nemá ani 2,5 metru.

„Smrková rodina vzniká takzvaným zahřížením větví. Když se spodní krajní větve dostanou do půdy, dokážou zakořenit, a tak vyrostou samostatní jedinci,“ dodal.

České národní parky jsou ztělesněním krásné přírody. Co nabízejí?

Cestování

Odborníci předpokládají, že nejvýše rostoucí strom v ČR je původní krkonošský ekotyp smrku ztepilého, který je v nižších polohách při větším vzrůstu charakteristický užší korunou, tedy větvemi takzvaně připaženými ke kmeni. Smrky, které mají větve více od kmenu, jsou pod náporem větru a sněhu zranitelnější.

Stanoviště skupiny nejvýše rostoucích smrků není na těžko přístupném či odlehlém místě, ale kousek od cesty Česko-polského přátelství, po které v létě projdou denně tisíce lidí. Je to svět kamenných moří, lišejníků, vřesovišť a keříků borůvčí.

„Smrková rodina se navzájem přirozeně chrání před větrem. Kdyby šlo o solitérní strom, dlouhodobě by tady nevydržel a určitě by nedorostl výšky 2,2 metru. Tento exemplář si našel relativně příznivé místo na jihovýchodní straně vrcholu,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Nejkrásnější vodopády České republiky aneb Několik tipů na hezký výlet do přírody

Cestování

Solitérní, sotva půlmetrové smrčky na jihovýchodní straně Sněžky lze ojediněle najít ještě o kousek výše, než je zmíněná smrková rodina. „Je to pak většinou semenáček nově rostoucího stromu, který teprve bojuje o svoji existenci. Budoucnost takových jedinců je nejistá. Pokud si nevytvoří podobnou smrkovou rodinu, tak nepřežije,“ řekl Drahný.

Horní hranice lesa se v oblasti Sněžky pohybuje v nadmořské výšce mezi 1300 až 1350 metry.

Šedesát druhů dřevin

Rozloha lesních porostů na české straně Krkonoš je 37 tisíc hektarů. Jsou domovem více než 60 druhů dřevin, převažuje smrk ztepilý. Jejich druhové složení i prostorové rozložení v minulosti značně ovlivnil člověk, koncem minulého století pak znečištěné ovzduší.

Reklama

Výběr článků

Načítám