Hlavní obsah

Kolínské návrší s chrámem svatého Bartoloměje je architektonickým skvostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavitel Petr Parléř se stavbou chrámu svatého Bartoloměje v Kolíně zasloužil o jednu z nejvýznamnějších gotických církevních staveb na našem území. Spolu se zvonicí, Starou školou, kostnicí a zahradami tvoří monumentální areál. Po dvouleté rekonstrukci se na chvíli, než se kvůli pandemii zavřely, představily obnovené památky v září 2020, kdy proběhlo slavnostní otevření.

Foto: Vratislav Konečný

Chrám svatého Bartoloměje se zvonicí.

Článek

Bývalé královské město má řadu kulturních památek, bartolomějský areál je ale zcela výjimečný. Kolín založený roku 1257 Přemyslem Otakarem II. má bohatou historii, za husitů stál při kalichu, poté změnil několikrát majitele. Žila tu i významná židovská komunita, najdete zde synagogu i hřbitov. Za třicetileté války značně utrpěl, rozmach přišel v 19. století se zavedením železnice. Kolín je dodnes stále důležitým železničním uzlem.

Skvost parléřovské hutě

Svatého Bartoloměje s barokním a novogotickým interiérem stavěl dvorní stavitel Petr Parléř v letech 1360 až 1378 jako trojlodí s vysokými gotickými okny. Uvnitř je gotický chór s šesti kaplemi po obvodu.

Památky zatím patří řemeslníkům

Cestování

V letech 1881 až 1884 stavbu regotizovali podle návrhu Josefa Mockera. Uvidíte tu obraz Petra Brandla i křížovou cestu vytvořenou Františkem Bílkem. Velmi zajímavá je i venkovní výzdoba kostela, vnitřek je bohužel nyní nepřístupný. Při pohledu vzhůru spatříte množství chrličových oblud, ústy odváděly dešťovou vodu na zem.

Foto: Vratislav Konečný

Barokní kostnice.

Dvouletá práce přinesla nejen vnitřní obnovu, ale také byla opravena a veřejnosti poprvé zpřístupněna barokní kostnice, v níž jsou uloženy ostatky z místního hřbitova. Kosti pocházejí ze starých hrobů, kdy se muselo přistoupit k jejich rušení, aby se nemusel hřbitov zvětšovat. Kosti jsou složeny do ornamentů, zrovna jako ve světoznámé sedlecké kostnici v nedaleké Kutné Hoře.

Když vejdete do kostnice, po pravé straně stojí skelet s kosou. Alegorii smrti nechal sestavit z ostatků v roce 1851 strýc zdejšího děkana. Legenda ale tvrdí, že se jedná o kostru zahynuvšího studenta v revolučním roce 1848.

Zvonice s poklady

Vedle chrámu stojí 55metrová třípatrová zvonice postavená roku 1504. Na vrcholu býval byt věžného. Ve spodní části je lapidárium, horní slouží jako chrámová pokladnice. Cennosti se zde ukládaly již po dokončení stavby.

Foto: Vratislav Konečný

Chrámové průčelí.

Expozici tvoří předměty ze zdejšího chrámu, bylo jich mnohem více, ale řada z nich zmizela v průběhu staletí. Povětšinou se jedná o barokní či klasicistní památky. Mnoho cenných předmětů zničili v roce 1810, kdy bylo rakouské císařství v ekonomické krizi a stát potřeboval vzácný kov bez ohledu na uměleckou hodnotu. Jsou tu i liturgické předměty z kostelů v okolí Kolína.

Opravena byla i Stará farní škola, svému účelu nesloužila dlouho, bývaly zde byty a nakonec depozitář. Interaktivní expozice představí městskou historii a význačné osobnosti spjaté s Kolínem.

Pro chvíle odpočinku

Prostor za kostelem na bývalých hradbách byl upraven jako relaxační zahrady, rostou tu bylinky a je zde vysazeno rozárium. Nepojměte výlet jen jako honbu za vědomostmi, vezměte si knížku a usaďte se na lavičce. Kytky, ptáci, klid bez věčného sledování mobilu vám udělají dobře.

Dům v ulici u kostela je jednou z nejstarších kolínských památek. Jmenuje se Červinkovský a slouží regionálnímu muzeu.

Foto: Vratislav Konečný

Chrám zdobí gotické chrliče.

Kromě vyjmenovaných památek je třeba zmínit Karlovo náměstí, najdete ho v centru města lemované skupinou historických domů. Na první pohled upoutá pseudorenesanční radnice, dnešní podobu má z roku 1887. Známá je i bývalá vodárenská věž, nyní využitá jako rozhledna.

Foto: Vratislav Konečný

Potkali se u Kolína, slavní animovaní medvědi mají ve městě dřevěné sochy.

V neposlední řadě je třeba zmínit Zálabskou baštu. Původní gotická hranolovitá věž sloužila jako strážní, později jako skladiště střelného prachu. Nyní je z ní rozhledna. Nedaleko od ní najdete v parku dvě dřevěné plastiky medvědů. Představují zdejší slavné „rodáky“ z kresleného seriálu Potkali se u Kolína. U figur je do velkého kamene zasazena kovová destička, představující filmové políčko s medvědy.

Další výborné relaxační místo, zejména když sem zavítáte s dětmi, je Kmochův ostrov uprostřed Labe. Je pojmenovaný po slavném Kolíňákovi, dirigentu a skladateli Františku Kmochovi.

Do zapadlé části Šumavy za dávnými tajemstvími

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám