Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Zkuste si práci archeologa nebo ruční práce

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend bude patřit zejména oslavám Mezinárodního dne archeologie, který se koná na nejrůznějších místech po celém Česku. Návštěvníci se při něm seznámí s prací archeologa a budou si moci vyzkoušet některé činnosti. S dětmi ale také můžete vyrazit na akce s podzimní tematikou, na nichž si třeba vyřežete dýni. Za řemesly můžete zase vyrazit do Olomouce a Zlína.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte si s dětmi nejrůznější ruční práce. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Dýňové hrátky

Nechte se inspirovat krásami podzimní přírody a vyrazte si vytvořit něco pěkného do pražské botanické zahrady v Troji. Během víkendu si můžete vyrobit postavičky nebo zvířátka ze všeho, co zahrada nabízí, mimo to si budete moci vyřezat třeba i dýni. Oranžová podzimní zelenina má v zahradě i svoji výstavu a kromě toho návštěvníci jistě nepohrdnou ani teplou dýňovou polévkou. Více informací najdete zde.

Mezinárodní den archeologie

O víkendu se po celém Česku konají nejrůznější akce spjaté s Mezinárodním dnem archeologie. Ten oslavuje badatelskou a objevitelskou práci. V Praze se můžete zastavit třeba v Karolinu, kde bude připraven zajímavý program pro dospělé i děti. Vyjma tematických přednášek o práci archeologů, etnologů či antropologů se můžete zapojit také do workshopů, při nichž nahlédnete do života v pravěku, středověku i starověku. Další informace zde.

Středověká slavnost

Vypravte se v sobotu do Archeoparku v Liboci a poznejte život ve středověku. Přenesete se do doby krále Václava IV. a budete moci zhlédnout nejrůznější tematická vystoupení. Součástí budou také ukázky tradičních řemesel nebo představení historických zbrojí i zbraní. A pokud dostanete hlad, jistě vezmete zavděk občerstvením v podobě staročeského guláše nebo zelňáků. Více najdete zde.

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na závod

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Draci v zoo

Přijďte si pustit draka do Zooparku Zájezd. Děti, které si přinesou vlastnoručně vyrobeného, budou mít vstup zdarma. Kromě toho jsou připravena komentovaná krmení zvířat, lemurů a surikat, odpoledne také tvořivá dílna pro děti a dlabání dýní. Po drakiádě je připravena ještě ukázka dravých ptáků. Více informací zde.

Putování historií

Ještě než se hrady uloží k zimnímu spánku, vyrazte na Šternberk, kde se o víkendu chystá velkolepé putování historií. Hrané kostýmované prohlídky představí návštěvníkům rod Sternbergů během různých epoch, podíváte se do první poloviny 20. století, ale i do 15. Na nádvoří se představí kejklíř a u hladomory zase vojáci ve svém ležení. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Za stromy do zoo

Do zoologické zahrady v Táboře nemusíte vyrazit jen za zvířaty. V sobotu se v ní bude slavit také Den stromů, který slibuje tematický program a řadu soutěží pro celou rodinu. Budete poznávat druhy stromů, vyrábět zvířátka z kaštanů a mnoho dalšího. Chybět ovšem nebudou ani oblíbená komentovaná krmení zvířat. Více zde.

Plzeňský kraj

Indiánské léto

Vydejte se v sobotu do plzeňského West Parku a prožijte zábavné odpoledne s původními obyvateli Severní Ameriky. Poznejte jejich kulturu, zvyky a tradice nebo i tance. Vyrazit můžete na komentovanou prohlídku muzea, připraveny jsou ukázky rozdělávání ohně bez sirek nebo indiánské bubnování. Nebudou chybět ani hry či vědomostní soutěže. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Archeologie v muzeu

Do Mezinárodního dne archeologie se můžete zapojit také v sobotu. Seznámíte se nejen s archeologií jakožto oborem, ale také s konkrétními nálezy muzea. Připraveny budou rekonstrukce historických artefaktů, které si budete moci vyzkoušet a prozkoumat velmi zblízka. Další aktivity čekají i na dětské návštěvníky. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Dýňový den

Přijďte si do Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích vyřezat dýni. V rámci tradiční akce se po celý den konají workshopy a dílny nejen pro děti, ačkoli zejména pro ty je připraveno třeba divadlo, lampionový průvod městem a mnoho dalšího. V neposlední řadě se bude soutěžit právě o nejkrásnější dýni, řepu či tuřín. Jejich vyřezávání má totiž tradici i v Česku. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Strašidla na zámku

Bojíte se rádi? Pak se v sobotu vydejte na pohádkové prohlídky zámku Horní Libchava, kde se setkáte hned s několika strašidly. Památkou vás provede bílá paní, pro děti jsou připraveny dílny a nejrůznější stanoviště s úkoly. Ty skutečně strašidelné prohlídky začnou k večeru ve sklepení, ze kterých se možná orosí i dospělí. Více zde.

Královéhradecký kraj

Na den archeologem

Oslavte Mezinárodní den archeologie v Muzeu Náchodska. Celodenní program nabídne aktivity zejména pro děti, které si budou moci vyzkoušet, jak taková práce archeologa nebo podobných expertních pracovníků vlastně vypadá. Program bude spjat také s oslavami 140 let od založení muzea, návštěvníci si tak budou moci prohlédnout nejstarší přírůstky z archeologických sbírek. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Kaštanobraní

Už jste někdy měli jedlé kaštany? Ať už ano či ne, do sytosti si je budete moci dopřát na Kaštanobraní v Nasavrkách. V nabídce budou pečené nebo v nádivce, pralinkách či v podobě zmrzliny. Návštěvu akce můžete spojit s procházkou do nedalekého včelařského centra, kde se dozvíte o významu včel pro přírodu a veškerý život. Více naleznete zde.

Vysočina

Dýňový svět

Na podzim se opět na statku u Pipků otevírá dýňový svět, který můžete navštívit až do začátku listopadu. Prohlédnout si v něm můžete stovky pestrobarevných dýní, které lemují dvůr, jsou vystaveny do pyramid nebo do dalších různých ornamentů. Děti se mohou vyřádit na slámovém hřišti nebo se pokusit najít cestu ven z kukuřičného bludiště. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Jarmark na hradě

Všichni příznivci historie jsou zváni na jarmark na Novém hradě u Adamova. Návštěvníci se mohou těšit na množství stánků, kde seženou nejen rukodělné výrobky, ale také množství dobrot, dospěláci třeba šenk s pivem, ale i s teplou či studenou medovinou. Chybět nebudou ani ukázky řemesel a mnoho dalšího. Více zde.

Olomoucký kraj

Tvořivá Olomouc

Popusťte uzdu svojí kreativitě během víkendové Tvořivé Olomouce. Jde o prodejní výstavu výtvarných a kreativních materiálů, jejíž součástí jsou ale také workshopy pro děti i dospělé. Návštěvníci se tak mohou seznámit s aktuálními trendy ve tvoření a třeba najít nový způsob, jak trávit volný čas. Chybět nebudou patchworkové výrobky, včelí produkty nebo i foukání skla. Další informace zde.

Zlínský kraj

Festival řemesel

O víkendu ožije Zlín prvním ročníkem Dětského festivalu řemesel. Cílem akce je představit dětem nejrůznější manuální práce zábavnou formou. Proběhne hned celá řada workshopů, kromě rukodělných dílen se představí i mnohé důležité profese, například IT oborů. Návštěvníci si budou moci zkusit šití, vaření, práci se dřevem, knihtisk nebo drátenictví. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Vlaky a vláčky

V Ostravě o víkendu proběhne další ročník výstavy vláčků a modelové železnice, kde se budete moci pokochat kolejišti různých měřítek, po nichž se budou prohánět parní i motorové vlaky. Nejmenší návštěvníci mohou navštívit herní zóny, kde si budou moci vyhrát s dřevěnými i plastovými vláčky. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám