Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte výtvarnou dílnu, vyrazte na Divoký západ

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažijte život na venkově, ve středověku nebo na Divokém západě. Akce o prvním říjnovém víkendu lákají na farmářské dobroty, šermířská vystoupení nebo život indiánů a kovbojů během kolonizace Severní Ameriky. Můžete také hojně tvořit, třeba na výtvarné dílně nebo ve skanzenu, kde se budou vyrábět hračky z brambor.

Foto: Profimedia.cz

Zúčastněte se výtvarné dílny. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vesnice ve městě

Navštivte v sobotu Pražskou botanickou zahradu a zažijte venkov ve městě. Návštěvníci se mohou těšit na dobré jídlo od farmářů, vystoupení umělců, divadelníků, komiků i akrobatů, ale také zábavný program pro děti, v jehož rámci vystoupí třeba kouzelník Pavel Kožíšek. Zatímco malé návštěvníky pobaví prasátko Pigy, dospělí budou moci navštívit přednášky na téma jídla, škodlivých éček i alternativního stravování. Více informací zde.

Výtvarná dílna

Vyrazte s dětmi do Poštovního muzea, kde se bude v sobotu tvořit v rámci dílny k výstavě o Čtyřlístku. Děti budou moci experimentovat s barvami, dělat pokusy s různými materiály, objevovat a vynalézat. Workshop je vhodný pro děti od pěti let. Více naleznete zde.

Staročeská pouť

Zábavu pro celou rodinu nabídne víkendová staročeská pouť ve Žlutých lázních. Dospělí budou moci ochutnat zabijačkové speciality, zatímco děti ocení množství zábavných představení nebo workshopů. Na pódiu budete moci zhlédnout taneční, akrobatické nebo herecké vstupy, kde se seznámíte s postavami ze starých poutí. V dílně si zase budete moci vyrobit růži. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Jezdecké slavnosti

Nejen milovníkům koní je určena akce, jež se v sobotu koná na zámku Kačina. Ušlechtilá zvířata si prohlédnete během jezdeckých ukázek a Hubertovy jízdy. Pro děti jsou připraveny projížďky nebo také další atrakce, jako jsou tvořivé dílny, kolotoč, dřevorubecké soutěže nebo dlabání dýní. Součástí akce bude také tržnice s ukázkami tradičních řemesel. Více informací najdete zde.

Českem se již prohání stovka divokých koní

Domácí

Středověk na hradě

Přeneste se do středověku v rámci Křivoklání na hradě Křivoklát. Hlavním bodem programu budou šermířské souboje a turnaje, uvidíte ale také, jak probíhá výcvik dravců i koní a nebude chybět dobová hudba. Pro děti je připravena také zábavná soutěžní stezka, na jejímž konci budou pasovány na rytíře. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Plody podzimu

Ochutnat plody podzimu budete moci na akci v klášteře Borovany. Těšit se můžete na dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket i dýní. V průběhu dne se bude také moštovat a čerstvý mošt projde zevrubnou degustací. Degustovat se budou ale i moravská vína a burčák, pro děti bude připravena tematická podzimní dílnička, kde se bude tvořit. Další informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Na Divokém západě

Jak se žilo na Divokém západě, se dozvíte v plzeňském West Parku. Staňte se na odpoledne indiánem nebo kovbojem a vyzkoušejte, jak obstojíte v řadě dovednostních klání. Naučte se střílet z luku, házet tomahavkem nebo lasem. Pro zájemce je připraveno také rýžování zlata nebo možnost stát se pomocníkem místního šerifa. Součástí je také komentovaná prohlídka muzea. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Hradní strašení

Máte pro strach uděláno? Pak se v sobotu vydejte na hrad Hartenberg, kde se koná tradiční strašidelná akce. Pro malé návštěvníky je připraven kratší a pohádkovější okruh, na jehož konci dostanou odměnu a budou si moct opéct buřt. Velký okruh je vhodný pro odrostlejší děti a dospělé, s sebou si vezměte baterky a vhodnou obuv. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

Den zvířat

Navštivte v sobotu děčínskou zoo, kde se bude oslavovat Mezinárodní den zvířat. Dozvíte se, jak důležitá je ochrana přírody, svoji činnost přijdou představit pracovní CHKO Labské pískovce a České středohoří. Svou práci představí také sokolníci. Návštěvníci se budou dále moci zúčastnit komentované prohlídky zoo, pro děti je připravena pohádka. Více najdete zde.

Děčínská zoo se raduje z malého makaka

Koktejl
Liberecký kraj

Ferdova dobrodružství

Práce všeho druhu, to je mravenec Ferda. Na společné dobrodružství se s ním můžete vypravit při divadelním představení v Proseči pod Ještědem. Nebudou chybět ani další známé postavy, jako jsou brouk Pytlík a Beruška. Pohádka je plná písniček, které nedostanete z hlavy. Více zde.

Japonci si oblíbili Ferdu Mravence

Kultura
Královéhradecký kraj

Podzim na zámku

Navštivte zámek v Ratibořicích, který je neodmyslitelně spjat s nejslavnější rezidentkou, kněžnou Zaháňskou, o které se píše v Babičce Boženy Němcové. Návštěvníci se mohou vypravit na nostalgickou procházku parkem nebo obdivovat podzimně vyzdobené interiéry. V sobotu se otevřou rovněž běžně nepřístupné prostory zámeckého sklepení. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Bramborová sobota

Ochutnejte tradiční bramborové pokrmy a zjistěte, jak s touto plodinou nakládali naši předci. Navštivte tematickou akci na Veselém Kopci, kde bude kromě ochutnávek jídel podle lidových receptů možné navštívit také tvořivou dílnu. V ní si budete moci s dětmi vyzkoušet svou zručnost při tvorbě bramborových hraček. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Proč je dobré do jídelníčku zařadit batáty neboli sladké brambory

Zdraví
Vysočina

Den se zvířátky

Oslavit Den zvířat budete moci v sobotu také v jihlavské zoo. Návštěvníci se budou moci blíže seznámit s několika zajímavými i vzácnými zvířecími zástupci. Zjistí, jak vypadá jejich život v divoké přírodě, ale i jaká rizika jim v přirozeném domově hrozí. Setkejte se s hrochy, gibony, krokodýly čelnatými, tapíry nebo irbisy, kterým se též říká levharti sněžní. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Pouštění draků

K podzimu patří pouštění draků. A v sobotu si ho můžete vychutnat v rámci 25. ročníku drakiády v Bořitově. Tradičně se na ni sjíždějí letci z tuzemska i ze zahraničí, kromě klasických draků můžete vidět také soutěž v létání s těmi akrobatickými. Do ní se můžete samozřejmě i zapojit. Více zde.

Olomoucký kraj

Festival modelářů

Plastikové a papírové modely si budete moci prohlédnout na šumperském Modelfestu. K vidění budou tanky, letadla, auta, lodě nebo figurky. Nebudete však muset jen přihlížet, pro děti je připraven workshop, kde si budou moci slepit vlastní papírový model. Při akci budou k vidění také uniformy a zbraně z válečných období. Další informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Přehlídka techniky

Prohlédněte si policejní, vojenskou či hasičskou techniku na letišti v Kroměříži. V sobotu se tam koná Den uniformovaných sborů, kde se návštěvníkům předvedou například současná i historická letadla, automobilové veterány, těžká vojenská technika či obrněná vozidla. Na akci můžete vyrazit speciálním motorovým vlakem Hurvínek nebo historickým autobusem. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Loupežníci na hradě

Zavítejte o víkendu na hrad Sovinec, který ožije loupežnickými povídkami a šermířskými příběhy. Celodenní program nabídne scénická šermířská vystoupení, ale také pohádky pro děti. Zájemci si budou moci projít hrad s průvodcem nebo se jen procházet kolem stánků na tržišti, kde budou k vidění také historická řemesla. Chybět nebudou ani dobroty, ať už sladké trdelníky, nebo klobásy. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám