Hlavní obsah

K obří indiánské chýši u Kolína doveze turisty speciální mašinka

Novinky, Klára Fischleinová

Vigvam, zábavní areál ukrytý v krajině Kolínska, dostal své jméno podle indiánských chýší stavěných v tomtéž tvaru. Vigvam na okraji středočeských Němčic je díky své velikosti zapsán v české i slovenské knize rekordů. Návštěvníci areálu se tu ale zdržují také kvůli jiným lákadlům.

Foto: Archiv areálu Vigvam

Stavba vybudovaná podle vzoru indiánských příbytků přitahuje pozornost.

Článek

Snad každý malý kluk se někdy toužil stát pirátem. Alespoň na chvíli si děti mohou na neohrožené mořské vlky zahrát při řádění na velké dřevěné lodi v němčickém areálu Vigvam. Fantazie ani fyzická zdatnost se tady rozhodně neztratí, naopak.

Foto: Archiv areálu Vigvam

Na velké pirátské lodi řádí nejen chlapečci.

Děti, které na prolézačky moc nejsou, by mohla zaujmout zdejší minizoo. V té si lze prohlédnout běžná zvířata, jako jsou koně, poníci a kozy, ale třeba i exotické želvy. Malý rybníček před vigvamem je navíc plný pstruhů.

Zajímavost: Unikátní český vigvam měří do výšky téměř 23 metrů a plocha, na níž se rozkládá, zabírá 346 čtverečních metrů. Uvnitř stavby funguje restaurace.

Motivací k výletu může být už jen samotné putování do Vigvamu. Jak se říká, i cesta je někdy cíl. Od začátku května až do konce prázdnin se o víkendech a svátcích mohou turisté projet z nádraží Kolín-Sendražice do stanice Mlýnek. Trasa trvá pouhých 15 minut, takže není náročná ani při cestování s nejmenšími dětmi. Ostatně vagóny jsou připravené i na převoz kočárků či jízdních kol. Ve stanici Mlýnek pak lze přestoupit na speciální vláček Vigvam. Ten své pasažéry zaveze přímo do areálu.

Foto: Archiv areálu Vigvam

Areál Vigvam láká rodiče na posezení v tematické restautaci, děti na prolézačky a zvířátka.

Komu by nestačila příroda propojená s areálem, může vyrazit poznávat okolí. Pěším turistům se nabízí lenošení na louce nebo sbírání borůvek v lese. Terén je ovšem vhodný i pro cyklistické trasy. V sedle bicyklu se mohou výletníci projet třeba na asi 15 kilometrů vzdálené cyklo a in-line stezce. Ta vede po trase Libice nad Cidlinou — Poděbrady — Nymburk.

Jízdní řád

Z nádraží Kolín-Sendražice vyráží vlak směr stanice Mlýnek vždy v 11:00 a od té doby znovu každé dvě hodiny. Poslední opustí stanici v 17:00.

V květnu a červnu platí tento provoz každou sobotu, neděli a svátek. V prázdninových měsících navíc také ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kolín - dobře utajený židovský skvost

Je to tak trochu jako bojová hra, najít hrob Becalela, syna rabína Jehudy Löwa, synagogu, uličku Zlatou, ale třeba i chrám sv. Bartoloměje, zmenšenou repliku...

Výběr článků

Načítám