Hlavní obsah

Jeseníky mají co nabídnout i v létě

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu lákavých příležitostí pro turisty nabízejí i v létě Jeseníky a jejich podhůří. Na výběr je nespočet túr zdejší nádhernou přírodou, ale také řada atrakcí.

Foto: Areál Kouty

Možnosti nejrůznějšího vyžití nabízí areál v Koutech nad Desnou s první šestisedačkovou lanovkou na Moravě.

Článek

Kouty nad Desnou

Své místo si za krátkou dobu své existence již získal areál s první šestisedačkovou lanovkou na Moravě v Koutech nad Desnou, který byl uveden do provozu předloni v prosinci.

Z horní stanice lanovky se dá snadno dostat k přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350 metrů, která patří mezi sedm největších divů ČR. Na své si tam přijdou i bruslaři, kteří mohou využít 2,5 kilometru dlouhou in-line stezku kolem horní části nádrže. K dispozici je i kvalitně vybavená půjčovna bruslí Rollerblade s letním provozem v prodejně Helia sportu u infocentra. Místo je i výchozím bodem dalších zajímavých tras po hřebenech Jeseníků pro turisty i cyklisty.

Ti zde najdou také speciální bike park s trasami různé obtížnosti, a to pro ostřílené bikery, ale i pro méně zkušené jezdce a děti. Pro ty, co mají rádi sporty, při nichž jsou potřeba citlivé prsty a jistota zásahu, je určena novinka – discgolf.

Foto: Profimedia.cz

Potřeba je k tomu jen sada frisbee, kterou v areálu zájemcům zapůjčí. Hřiště s kovovými košíky je připraveno v mírném svahu u horní stanice lanovky.

Pravidla hry jsou podobná jako u golfu – jen místo míčků máte disky frisbee a místo jamek koše. Hráč se snaží diskem trefit do koše – čím méně hodů, tím lépe. Také účinky na tělo jsou podobné jako u golfu – posiluje se kreativita, kondice a koncentrace, pohyb na čerstvém vzduchu odbourává stres. Hřiště areálu Kouty má devět jamek s celkovým parem 29. Je určeno začínajícím i pokročilým hráčům.

Zámek Janovice u Rýmařova

Obdobnou lákavou atrakcí bude i zámek Janovice u Rýmařova, který po létech bude veřejnosti znovu zpřístupněn v podobě komentovaných prohlídek. V souvislosti s tím plánuje Městské muzeum Rýmařov také zahajovací koncert, autorské čtení či víkendovou historickou slavnost s hudbou i rytíři. Příprava těchto akcí je ovšem teprve v počáteční fázi.

Historie zámku se začala psát v první polovině 16. století. V průběhu své existence se z původní tvrze stalo rozsáhlé sídlo rodu Harrachů. Po druhé světové válce potkal zámek poněkud nešťastný osud v podobě zestátnění a s tím související následné využívání. K zámku náleží také volně přístupný park, který ve své době býval severským arboretem s řadou netradičních dřevin. Nyní se již z velké části tímto označením chlubit nemůže. Klidná procházka parkem však stále potěší a nabídne i pohled na monumentalitu zámku z jiné strany.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z Keprníku

Neskutečný klid nabízí i Hotel Kamzík v Karlově pod Pradědem. Obklopen lesy s loukami a výhledem na přírodu vytváří dokonalou atmosféru k aktivnímu či pasivnímu odpočinku a relaxaci. Svým vybavením a kapacitou 150 lůžek je vhodný nejen pro rodinné dovolené, ale i pro školení, firemní akce, organizované skupiny, školní a ozdravné pobyty.

Ke koupání tam vybízí příjemně vyhřívaný bazén s možností venkovní terasy s lehátky, sauny a služby masérů. Sportovní vyžití zajišťuje profesionální posilovna, kuželna, stoly na stolní tenis, velká tělocvična vhodná pro basketbal, volejbal a další druhy sportů a herna pro děti. V létě lze využít hřiště na střeše bazénu s nádherným výhledem.

Na své si pak v regionu přijdou i milovníci kultury. Mezi mimořádné akce, které jsou na sezónu připraveny, patří i vystoupení slavných dvojčat Jiřího a Otty Bubeníčkových, kteří se svými přáteli budou tančit pod otevřenou scénou v areálu hradu Šternberk, a to 17. července.

Jen pár kilometrů od Koutů jsou termální lázně Velké Losiny. Ty patří mezi nejstarší a nejznámější moravské lázně s dlouholetou tradicí a jsou ideálním místem pro relaxaci a odpočinek. Příroda dala Velkým Losinám do vínku léčivé termální prameny, které mají blahodárné účinky na pohybový aparát, nervovou soustavu a kožní nemoci. Jejich teplota se pohybuje okolo 36 stupňů Celsia a losinská balneoterapie je využívá k léčebným koupelím a k napájení vnitřního i venkovního bazénu.

Velké Losiny jsou však známé nejen staletou lázeňskou tradicí, zajímavou historií, ale i řadou cenných kulturních památek. Právem k nim náleží také velkolosinská ruční papírna, jež byla na zdejším panství moravského rodu pánů ze Žerotína založena na sklonku 16. století.

Foto: ČTK

Velkolosinská manufaktura dnes patří k nejstarším doposud pracujícím podnikům svého druhu v Evropě. Ruční papír se zde stále vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Pro svou vysokou kvalitu a staletou trvanlivost se používá mj. ve výtvarném umění, pro významnou osobní i firemní korespondenci, reprezentační účely, k tisku bibliofilií i v knižní umělecké a restaurátorské praxi. Ručně čerpané papíry a dnešní sortiment exkluzivních výrobků z nich získaly trvalé místo a oblibu u příznivců tradičních českých rukodělných výrobků.

Od poloviny 70. let 20. století prošel celý areál několika etapami nákladných rekonstrukcí a oprav, které pokračují i nyní. Unikátní areál významné technické památky, která zejména z pohledu více než čtyřsetleté kontinuity tradiční ruční papírenské výroby nemá v oblasti střední Evropy obdoby, byl v roce 2002 vládou ČR prohlášen národní kulturní památkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám