Hlavní obsah

Geocaching je hitem posledních let

Právo, Petra Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kostce jde ve hře o to, najít podle GPS souřadnic ukrytou schránku – takzvanou kešku. Ve schránce bývá obvykle bloček, kam se dotyčný nálezce zapíše, případně jsou zde i drobné předměty, které si příznivci geocachingu vzájemně vyměňují.

Foto: Profimedia.cz

Geocaching vás přivede na místa, kam byste se jinak možná nikdy nepodívali. Ilustrační foto

Článek

Původní idea byla, že kešky mají být ukryty na méně frekventovaných, přesto zajímavých místech, dnes je ale najdete téměř všude. A pokud si říkáte, proč bych měl jezdit na výlety, abych se zapisoval do nějakých schránek, možná vás překvapí, že geocaching si dokáže získat nejen vášnivé turisty, ale dokonce i do té doby zapřisáhlé odpůrce pobytu na čerstvém vzduchu či jakéhokoliv pohybu.

Romantika a moderní technika

„Ráda se toulám přírodou a moje představa romantiky vždycky byla procházka ruku v ruce někde v lesích nebo na louce. Jenže jsem si našla počítačového technika, který nechápal, proč by měl chodit na procházky jen tak, bez důvodu,“ stěžuje si Lenka.

Geocaching, o němž se dočetla, se jí zdál přesně tím cílem, který by mohl zvednout jejího přítele od počítače. Zjistili, že kombinace hledání schránek pomocí moderní techniky a výletů do přírody je přesně to, co baví oba.

Foto: Profimedia.cz

Geocaching baví děti i dospělé. Ilustrační foto

„Honza strávil asi týden vybíráním té nejlepší GPS a pak jsme to šli zkusit. Jako první jsme ulovili kešku na Petříně, kam to máme dvě zastávky tramvají,“ směje se Lenka. Nicméně časem se z obou stali vášniví kačeři – jak se příznivcům této hry říká – a bez lovu na kešky si už nedokážou představit žádný výlet. Za keškami se vydávají po celé republice.

„Přátelé se nejdřív tvářili překvapeně, když Honza během procházky v Českém Krumlově zavelel stát a zavěsil se na nejbližší lampu, ale všichni si už zvykli, a dokonce se nám podařilo pro geocaching některé získat. Abyste nějakou kešku ulovili, není třeba jezdit nikam daleko, určitě se nějaká najde i v okolí vašeho bydliště,“ říká Lenka.

Dodává také, že díky geocachingu poznali spoustu míst, kam by je za jiných okolností nikdy nenapadlo jet. „Teď například hledáme kešky v blízkosti zapadlých českých kostelů. Je to velmi zajímavá zkušenost, dokonce jsem se začala více zajímat o sakrální architekturu,“ dodává Lenka.

Časté soutěže

Geocaching má dnes široký okruh příznivců, kromě technických nadšenců ho oceňují i rodiče. Právě děti je dobré nalákat na výlet hledáním pokladů. Časté jsou už i geocachingové soutěže organizované nejen soukromými firmami, ale také státní správou.

Do konce října například probíhá soutěž ministerstva pro místní rozvoj Pátrej a vyhraj, ve které soutěžící objíždějí pět projektů podpořených Evropskou unií.

TIP: Přesné souřadnice naleznete na internetu. Kešky z celého světa lze najít na webových stránkách geocaching.com.

Patří mezi ně například vila Tugendhat, zahrady Kroměřížského zámku, Vítkovické železárny nebo Velehrad. Některá zařízení využívají posedlost českých kačerů také ke skryté propagaci. Není příliš složité například zaregistrovat kešku v blízkosti restaurace a pak spoléhat na to, že hladová rodina po zdolání desítek kilometrů se ráda odmění zaslouženým obědem.

PÁTREJ A VYHRAJ

Úkolem veřejné geocachingové soutěže, kterou v červnu vyhlásilo MMR ČR, je navštívit alespoň pět míst v ČR, která byla podpořena z Integrovaného operačního programu, najít ukrytou schránku a správně odpovědět na pět soutěžních otázek.

Schránky jsou schovány v 10 různých městech v Čechách a na Moravě, v každé je jedna soutěžní otázka.

Kdo správně odpoví na pět otázek a zašle odpovědi na e-mail: soutez@mmr.cz, postoupí do slosování, které proběhne na konci listopadu 2013.

Na výherce čeká víkendový wellness pobyt, večeře v pražské restauraci, poukázky do outdoorového obchodu, solární nabíječky a další ceny.

V Čechách je možné schránky nalézt u kláštera Plasy, Národního centra fotografie v Jindřichově Hradci, u kavárny Pontes v Písku, rehabilitačního ústavu Kladruby a u Muzea požární ochrany Zbiroh.

Na Moravě si pak soutěžící mohou vybrat návštěvu vily Tugendhat, zámku v Kroměříži, Vítkovických železáren, Velehradu a Uherského Hradiště.

Více na:

www.kvalitazivota.eu 

www.strukturalni-fondy.cz/iop

Poklad v keškách našly také některé zážitkové agentury, které nabízejí například geocachingové teambuildigové akce. Do marketingových strategií už geocaching běžně zařazují zahraniční hotely, například hotel Tenaya Lodge v blízkosti Yosemitského národního parku ve Spojených státech nabízí rodinám s dětmi celý keškařský balíček – GPS přístroj, zabalený oběd, láhve s vodou a podle potřeby (tedy umístění kešky) i horská kola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám