Hlavní obsah

Děčínský zámek vystavuje mechanické hodiny, nechybí ani bizarní kousky

Děčínský zámek vystavuje převážně mechanické hodinové stroje, nejstarší je ze 17. století. Návštěvníci stálé expozice uvidí řadu unikátních kousků. Na zámeckou půdu, kde je výstava umístěna, stroje tvůrci expozice stěhovali v září.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Návštěvníci stálé expozice v děčínském zámku uvidí řadu unikátních kousků, na které si mohou i sáhnout.

Článek

„Mezi bláznoviny patří polarizační sluneční hodiny, přesýpací hodiny, u nichž čas nepřibývá, ale ježí se, hodiny na vahách a další specialitky,” vyjmenoval některé exponáty sběratel Miroslav Baudisch.

„Výhodou je, že máme expozici kam rozšiřovat," řekl Baudisch, který první budík rozebral ve čtyřech letech. „Na druhou stranu některé stroje jsou opravdu těžké a dostat je na půdu vyžadovalo zapojení sil několika lidí," dodal člen Českého spolku horologického.

Ozubená kolečka a kyvadla si mohou návštěvníci osahat a užít si uklidňujícího zvuku strojů, které v dávných dobách řídily z věží kostelů a zámků čas a denní režim obyvatel. Autoři expozice chtějí návštěvníkům ukázat to, co normálně k vidění není. „Jak stroje vypadaly, jak se měnily," uvedl Baudisch.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Věžní hodinový stroj Richard Liebing

Třeba jako závaží nejdřív sloužily různé pytlíky s pískem, pak kameny, které vystřídala litina, a nakonec olovo. O jeden trám se opírá velký dřevěný ciferník, vystaveno je i příslušenství, jako jsou bicí či zvonící stroje, rozvodovky a podobně. „Zajímavý je stroj z evangelického kostela v nedalekých Podmoklech, vystaven je i stroj z budovy děčínského soudu," uvedl Baudisch.

Poukázal na zajímavý osud leckterých věžních strojů. „Dokumentuje ho stroj ze zámku v Pátku u Loun. Desítky let ležel někde pečlivě uschován a ve 20. století se najednou ocitl vyhozen u řeky Ohře. Naštěstí jeho trosky místní zachránili, teď máme jeho zbytky v hodináriu," řekl Baudisch.

Dříve se čas tolik neřešil

Výstavu doplňují ryze moderní věci, jako je novodobý orloj zkonstruovaný Petrem Skálou, výtvarné dílo nazvané Hodinový hotel nebo sbírka miniatur ve tvaru kostky. Stoje dokumentují zručnost jejich tvůrců i dobu, kdy na nějaké vteřině nezáleželo.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Výtvarné dílo nazvané Hodinový hotel

Hodiny na věžích měly většinou jen minutovou a hodinovou ručičku. „A původně jen hodinovou. Stačilo, aby člověk věděl, kdy je čas práce, oběda a odpočinku," poznamenal Baudisch. Ani seřizování strojů nebylo tehdy složité, stačilo se podívat, kde na obloze se zrovna nachází Slunce.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Miroslav Baudisch s věžním hodinovým strojem F. X. Beite

V budoucnu by tvůrci expozice chtěli ukázat také přechod od mechanických strojů po elektronicky ovládané motory. Na dni, kdy návštěvníci zavítají se podívat na hodinové strojky, nezáleží. Děčínský zámek je totiž otevřen, jak zdůraznila jeho ředitelka Iveta Krupičková, celoročně, a to i v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám