Hlavní obsah

Znovuotevření opravené kaple na hradu Malenovice doprovodí sokolníci

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolníci s ukázkami své práce budou ve čtvrtek 2. srpna od 10 do 16 hodin k vidění před hradem Malenovice. Pro hrad půjde o velmi slavnostní a výjimečný den, protože bude po dlouhých měsících restaurátorských a stavebních prací znovu zpřístupněna veřejnosti hradní kaple.

Foto: Archív MJVM

Věž malenovického hradu vítá návštěvníky

Článek

„Restaurování historicky cenné hradní kaple sv. Antonína z Padovy byla součástí rozsáhlých oprav, které jsme letos na hradě provedli. Akce zahrnovala opravu krovů, střechy, stropu v hájence i rekonstrukci prostoru před hradem. A také statické zabezpečení hradní kaple i citlivou rekonstrukci jejího interiéru,“ informoval ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Antonín Sobek.

Kaple bude slavnostně otevřena za přítomnosti generálního vikáře olomoucké arcidiecéze Mons. Josefa Nuzíka v 10 hodin. První návštěvníci z řad veřejnosti si tak opravenou kapli budou moci prohlédnout ve čtvrtek 2. srpna již v 11 hodin dopoledne (a pak každou další hodinu v rámci prohlídky hradu).

„A protože je oprava kaple pro hrad mimořádnou událostí, tak jsme chtěli právě v tento slavnostní den udělat návštěvníkům radost. Od 10 do 16 hodin tak výletníci v prostoru za hájenkou budou moci zdarma obdivovat ukázky sokolnictví ze Stanice ochrany fauny z Hluku,“ pozval všechny kastelán Luděk Bubeník.

Svatý Antonín z Padovy, patron za nalezení ztracených věcí, manželství, žen a dětí, chudých, cestujících, za šťastný porod i proti neplodnosti, bude návštěvníky opravené kaple vítat z reprodukce obrazu autora Jana Kryštofa Handkeho, jehož originál se nachází v Muzeu baroka v Uničově.

Z historie kaple:

Historie hradní kaple se začala psát již roku 1660, kdy Anna Veronika Borovská žádala biskupskou konzistoř o povolení zřídit domácí kapli. V průběhu staletí se postupně měnila výmalba i vybavení. Provedené sondy odborníkům odkryly tři vrstvy maleb, z nichž je restaurována nejzachovalejší druhá vrstva s erbem Karla Oty ze Salm-Neuburku a jeho manželky Marie Eleonory Zárubové z Hustířan, pocházející z roku 1747. Dlouhá léta byla kaple staticky v havarijním stavu. Dlouhodobě zde docházelo ke tvorbě trhlin ve zdivu a destrukci podlahy, takže pro návštěvníky byla tato část hradu nepřístupná a oprava a restaurování byly mimořádně náročné.

Reklama

Výběr článků

Načítám